Напредък в Космоса: Ракета се приземи изправена

Полетът на "Фалкон 9" трая едва 10 минути, но е исторически
Обновена: 23 дек 2015 06:19 | 22 дек 2015 22:24,
159
Напредък в Космоса: Ракета се приземи изправена
Снимка: Fcebook, SpaceX
Уникално събитие за космонавтиката се случи днес. Американската компания Спейс Екс приземи ракета-носител невредима и в изправено положение, след успешна мисия по изстрелване на сателити в орбита.

Полетът на двустепенната ракета "Фалкон 9" трая едва 10 минути, но ще остане в историята на световната космонавтика, съобщи bTV. Машината излетя от космодрума Кейп Канаверал във Флорида и постигна едновременно два успеха. Първият е изпращането на комуникационни сателити в околоземна орбита.

Вторият е, че долната част или първата степен на ракетата се върна на Земята и кацна плавно в изправено положение, вместо да се разбие в степта или да потъне в океана, както се прави обикновено. Подобна маневра не е правена никога досега. Тя ще позволи повторната употреба на долната част на ракетата и ще намали разходите на Спейс Екс за космически полети.

Фирмата има договор с американското правителство за доставка на товари до международната космическа станция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още по темата: SpaceXракетаFalcon 9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пропаганда!
51
3
 
5
 
! Отговори
seira преди 8 години
БРАВО!
50
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДо 98 Анонимен РУСКИ *** ами на дали ще има зна7, и ще ви го докажа другари от тролетарията, ПЕТРОЛА ПАДА И РУБЛАТА С НЕГО значи ако мечтаеш руснаците да направят такава ракета петрола трябва да е скъп че да могат да си го позволят ? Другарю вие изглежда нямате автомобил или сте толкова богат че не ви пука на каква цена сипвате бензин, но на мен ми пука и знам че ПЕТРОЛА ПАДНА 4 ПЪТИ но в България с 40 процента, схващаш ли ?
49
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен110 ти откри Америка
48
3
 
6
 
! Отговори
Homer преди 8 години
Чета някои коментари и се чудя дали ще я бъде България.........
47
7
 
6
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
За сведение на нашите недоучили лумпе.ни-роботът совалка Х-37 за последните 3 години има вече над 1000 дни в космоса.Способен е на автономен полет и може да носи товари с тегло 900 кг.Абе а къде са аджеба съветските инженере а????
46
8
 
6
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
Постижението доказа как една компания и собсвеника и(г-н Мъск "Тесла""Солар пауър",Спейс Екс) паботят за хората ,създават технологии и наука!Докато прехвалената руска машина създава танкове,бомби,подлодки и ....лозунги!!За 25 години в космоса се славят вече само с лозунгите и радосното квичене на нашите лум.пени.
45
8
 
3
 
! Отговори
На права ракета преди 8 години
политиката и пречи.Успех да изведеш спътник с RU двигател? Второто е успех. Совалката "връщаше" с парашути двете странични степени в океана. Следваше ремонт, със стойност близка до оригинала, подмяна уплътнения(те взривиха "Колумбия")и използване още 2 пъти. Руските "молотовки на космоса" са чутовно евтини, плод на конвейер, като Форд-Т. Кое е икономически ефективно? След края на совалковата ера, нали трябва с нещо да се изфукаме,а пък как само звучи...То и при ракетомоделизма ракетата се връща.
44
12
 
14
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 8 години
Русофилите, обаче не признават американския успех. Руските ракети са най-големите, най- бързите, най-точните, най-евтините. Да живее Путин-най-добрият конструктор на ракети в света!
43
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И тая ракета е като "кацането" на Луната. Имама след измама....
42
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тазо новина е "въздух"...... . Фото нс една ракета в полет и кво?...
41
8
 
17
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
До 127По принцип ако бяхте учили поне малко физика, щяхте да знаете, че изпълнението на тази маневра е много трудно. Колкото повече знае човек, толкова повече разбира, че нищо не знае. За това не учете за да не се комплексирате. В крайна сметка това беше и целта на партизаните едно време - да избият интелигенцията, да издигнат работниците и селяните като вас и най-вече миньорите, като "елит на обществото". За Юрий Гагарин никой не го отрича, само кажете кой го уби като се разприказва.
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма ли да покажат видео?. Да видиме.
39
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
121, и с какво ТЕБ ограби Америка за да стане най-богатата и мощна страна в света? От теб ли откраднаха всички постижения и таланти, ц-ц-ц...Типичната колхозна школа лъха от нещастници като теб. Все другите им виновни заради некадърността, все другите ги ограбили и ощетили.
38
4
 
6
 
! Отговори
Брех, ****** преди 8 години
Бря, то голяма омраза, големо нещо, бре господа и камаради. Тее са такиа, унее унакиа, ни съм *** тях, как Сийке, ама ако отворя една уста... Вместо да се радваме на постиженията на човешката цивилизация, ние се плюем един друг. На кого е изгодно това?
37
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хм, интересно, след 10-минутен полет успели да кацнат вертикално, а преди 50 години не беше проблем да кацнат на Луната, а после да излетят обратноАма то тогава сигурно жителите на Луната , които ги посрещнаха и снимаха как кацат, са им помогнали
36
12
 
10
 
! Отговори
За чия сметка? преди 8 години
За сметка на глада в Африка , на мизерията в България , на разбиването на правителства по света и ОГРАБВАНЕТО НА ДРУГИТЕ НАРОДИ.
35
4
 
6
 
! Отговори
до 114 преди 8 години
Ако е имало случай на ръчно приземяване то е за да се оттренира евентуално аварийна ситуация, когато автоматичните системи откажат, а не защото американските совалки не могат да се приземяват автоматично! Не бъди толкова смешен с с такива твърдения! Всички совалки имат автоматичен режим на полет, а ръчния режим е за да дублира автоматичния при нужда!
34
5
 
1
 
! Отговори
до 93 преди 8 години
*** ти да не мислиш, че американските совалки ги приземяват ръчно?! Ха, ха, ха
33
6
 
7
 
! Отговори
до 93 преди 8 години
То и американските совалки се приземяват автоматично, но с екипаж, а руснаците не посмяха да рискуват! Да не говори че американските совалки извършиха стотици полети, а руското им копие само един полет и отиде за скраб и то не защото нямаха пари, а защото втория полет трябваше да бъде с екипаж, но така и не посмяха да го направят за да не се изложат, а не заради живота на космонавтите, просто не бяха сигурни че ще успеят!