Космическата надпревара на милиардерите може да има пагубни последствия за климата

Предстои индустрията да се разрастне много
21 юли 2021 21:30, Нели Христова
61
Космическата надпревара на милиардерите може да има пагубни последствия за климата
Снимка: БГНЕС

Миналата седмица Virgin Galactic отведе Ричард Брансън покрай космоса, на около 86 км над Земята. Това бе част от ново космическо състезание с милиардера  Джеф Безос, който се стреми да направи подобно пътуване на 20 юли, вторник.

И двамата много богати бизнесмени се надяват значително да разширят броя на хората в космоса. "Тук сме, за да направим пространството по-достъпно за всички", каза Брансън, малко след полета си. "Добре дошли в зората на една нова космическа ера"

Богаташите вече купуват билети за космоса. Компании, включително SpaceX, Virgin Galactic и Space Adventures, искат да направят космическия туризъм по-често срещан.

Японският милиардер Юсаку Маедзава изплати неразкрита сума пари на SpaceX през 2018 г. за евентуално бъдещо частно пътуване около Луната и обратно. А този юни анонимен любител на космоса плати $28 милиона, за да лети на Blue Origin’s New Shepard с Безос - макар и по-късно да се отказа поради "конфликт в графика".

Но това стартиране на нова частна космическа индустрия, която отглежда туризъм, може да доведе до огромни екологични разходи, казва Елоиз Маре, доцент по физическа география в Университетския колеж в Лондон. Маре изучава въздействието на горивата и промишлеността върху атмосферата.

Когато ракетите се изстрелват в космоса, те изискват огромно количество гориво, за да излязат от земната атмосфера. За ракетата Falcon 9 на SpaceX това е керосин, а за Nasa е течен водород в новата им космическа система за изстрелване. Тези горива отделят различни вещества в атмосферата, включително въглероден диоксид, вода, хлор и други химикали.

Въглеродните емисии от ракетите са малки в сравнение с авиационната индустрия, обяснява тя пред The Guardian. Но те се увеличават с близо 5.6% годишно, а Маре провежда симулация от десетилетие, за да разбере в кой момент ще се конкурират с традиционните източници, с които сме запознати.

"За един самолетен полет на дълги разстояния това е един до три тона въглероден диоксид", казва Маре. "За едно изстрелване на ракета става въпрос за 200-300 тона въглероден диоксид. Така че не е нужно да се развие много, за да се конкурира с други източници. "

В момента броят на ракетните полети е много малък - през цялата 2020 г., например, има 114 опита за орбитални изстрелвания в света, според НАСА. Това се сравнява с над 100 000 полета на авиоиндустрията всеки ден.

Но емисиите от ракетите се излъчват точно в горните слоеве на атмосферата, което означава, че те остават там дълго време - две до три години. Дори водата, инжектирана в горните слоеве на атмосферата - където може да образува облаци - може да има затоплящо въздействие, казва Маре. "Дори нещо на пръв поглед безобидно като водата може да окаже въздействие."

По-близо до земята всички горива отделят огромно количество топлина, която може да добави озон към тропосферата, където той действа като парников газ и задържа топлината. В допълнение към въглеродния диоксид горива като керосин и метан също произвеждат сажди. А в горните слоеве на атмосферата озоновият слой може да бъде разрушен от комбинацията от елементи от изгаряне на горива.

"Въпреки че има редица въздействия върху околната среда, произтичащи от изстрелването на космически апарати, изчерпването на стратосферния озон е най-изследваното последствие, което предизвиква загриженост", пише Джесика Далас, старши съветник по политиката в Космическата агенция на Нова Зеландия, в анализ на изследванията за емисиите от космически изстрелвания, публикувани миналата година.

Друг доклад от 2019 г., изготвен от Центъра за космическа политика и стратегия, оприличава проблема с космическите емисии с този на космическите отпадъци, което според авторите създава екзистенциален риск за индустрията.

"Днес емисиите от ракетите носят характерно ехо на проблема с космическите отпадъци. Отработените газове от ракетния двигател, изпускани в стратосферата по време на изкачване до орбита, оказват неблагоприятно влияние върху глобалната атмосфера", пишат учените.

"Просто не знаем колко голяма може да стане индустрията за космически туризъм", казва Маре.

Нов пазарен доклад изчислява, че глобалният пазар на суборбитален транспорт и космически туризъм се очаква да достигне 2,58 млрд. долара през 2031 г., нараствайки със 17,15% всяка година през следващото десетилетие.

"Основният движещ фактор за стабилността на пазара ще бъдат съсредоточените усилия за осигуряване на космически транспорт, нововъзникващи стартиращи компании в суборбиталния транспорт и нарастващо развитие на нискотарифните стартови площадки", се казва в доклада.

В миналото повечето космически превози са били фокусирани върху мисии за доставка на товари до Международната космическа станция и услуги за изстрелване на сателити, но в момента този фокус е изместен към космическия транспорт, планетарни проучвания, мисии с екипаж, суборбитален транспорт и космически туризъм.

Хората изтъкнаха, че парите, които тези милиардери са вложили в космическите технологии, могат да бъдат инвестирани за подобряване на живота на нашата планета, където горските пожари, горещи вълни и други климатични бедствия стават все по-чести, тъй като глобусът се затопля в климатичната криза.

"Някой друг разтревожен ли е, че милиардерите провеждат своя собствена космическа надпревара, докато рекордните горещи вълни предизвикват„огнен дишащ облак и готвят до смърт морските същества в черупките им?", попита бившият министър на труда на САЩ Робърт Райх  миналата седмица.

Маре казва, че винаги има елемент на вълнение за новото развитие на космоса - но все пак е възможно да бъдете отговорни, докато правите нещо вълнуващо. Тя настоява за повишено внимание, тъй като индустрията на космическия туризъм се разраства и казва, че в момента няма международни правила относно видовете използвани горива и тяхното въздействие върху околната среда. "В момента нямаме разпоредби относно ракетните емисии", казва тя. "Времето за действие е сега - докато милиардерите все още купуват билетите си."


61
Още от Наука
Следят ли ни извънземни чрез загадъчния астероид Умуамуа?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
И.Б. преди 10 часа
Космическите туристи-милиардери са човешки същества с глобална жажда за власт и внимание от останалото човешко общество. Не ги интересуват нуждите и въжделенията на другите. Докато има кой да им ръкопляска, ще продължат да унищожават базата ща съществуване на земята.
53
0
 
0
 
! Отговори
Охо бохо преди 1 ден
Не виждам проблем с използването на водород и кислород като гориво и окислител. В началния курс по химия се учи какво се получава като продукт от горенето на двата газа....
52
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Затопляне на климата няма! В Лондон е 21градуса, уж затопляне а няма лято в Англия...и Лондон дето повечето е само постройки и пътища лятото е прохладно. Къде ви е затоплянето бе хора? Всичко е ала бала, а СО2 може да е до 5 и 10 пъти повече но няма толкова горива, верно саждите са малко проблемите но един дъжд и е чисто. Така ви будалкат с това СО2 и въглеродни емисии че никак не се усещате... Ако СО2 и 5 пъти повече ще е оптимално за растежа на растенията и за изобилие от реколта, мотат ви...
51
0
 
0
 
! Отговори
Сат Н преди 2 дни
Това е повече от ясно.
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Славуца кога ще стане космонавтица ?
49
0
 
1
 
! Отговори
Евтина пропаганда преди 4 дни
Ти да видиш как някои се сетиха за климата. Путин като изпитва "страшните" си ракети тая тема не се повдига.
48
0
 
0
 
! Отговори
Математиката ми куца преди 4 дни
114 опита по максимум 300 тона CO2 = 34200 тона CO2, а 100000 полета на самолет са от 100000 до 300000 тона CO2
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Много намахани, мнооого надъхани, много вървежни и разбиращи сте у тоя форум ...
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 44 - О така ли? Мяташ пари за доставки и в един момент като свръшат парите? Ко? Толкоз!Това ви е проблема на Матейчетата. Искате да се хвърлят пари хвърлят пари върху симптомите, никога не обръщата внимание на причините и ако някой ви говори за инвестиция, бизнес и развитие на районна, гелдате с лошо и викате "пууумръсни капиталисти" ...
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ние тук не можем да се справим, представям си в космоса хахаха
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Пука им на богатите.., за тези пари могат да докарат питейна вода навсякъде по света. Вероятността да излезеш в космоса и да не се върнеш не е малка, нека ходят, нека се трепят. Личното ми мнение е, че колкото и да се пънат, измъкване от планетата земя, няма как да стане. Прекалено сурова е вселената за да позволи на някакви самозабравили се "визионери" да си щъкат на воля
43
1
 
2
 
! Отговори
Владо Путката преди 4 дни
Има логика.Ако се превърне в снобарска мания, всеки хуйзер с много пари ще тръгне да се прави на Люк Скайуокър!
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
русняците, жълтуните и латиносите съсипаха природата на планетата! милиардерите за тва печелят, да хранат *** и те да се плодят!?
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 43 Затова , редуцират и ваксинират населението . Явно 7 милиарда е много , а богатите и техните семейства се забавляват
40
0
 
1
 
! Отговори
Мар преди 4 дни
Странно как не се споменава основната емисия - на азотни оксиди (NOx)... Това подсказва за дълбочината на изследването.
39
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 4 дни
Милиарди хора по света гладуват! Ако богаташите влагат парите си в залесяване на изсечените гори, облагородяване на почвите, засаждане и отглеждане на плодове и зеленчуци, пречистване и опазване водите на планетата, поддържане на градските паркове и т.н., ще направят добро дело за човечеството, вместо да прахосват парите за космически круизи!
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ами "Междузвездни войни" го прекръстваме на "МеждуМИЛЯРДНИ войни"
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
И същите тези милиардери се преструват на най-загрижените за климатичните промени. Ще ни друснат всевъзможни ограничения, за да опазваме климата, небето да е чисто, земята да е плодородна и дрън
36
2
 
12
 
! Отговори
и те така преди 4 дни
а в България космическия туризъм ше бъде открит благодарение на славчу и тошку . мдааааа
35
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Гагарин е първият турист.Тия са аматьори!Откриха топлата вода.