Помаците искат да бъдат признати като етнос

Българите, изповядващи исляма, желаят и засилено политическо представителство в парламента
25 окт 2008 19:26,
209
Помаците искат да бъдат признати като етнос
Снимка: БГНЕС

Федерация “Справедливост” организира днес в Гоце Делчев първата национална конференция у нас “Помаците и българският преход”.

Българите, изповядващи исляма, декларираха желанието си да бъдат признати като отделен етнос, да имат собствена телевизия, както и засилено политическо представителство в парламента.

На националната конференция, с участие на сродни организации от чужбина, помаците у нас мотивираха исканията си с факта, че във времето на преход, а и днес, за тях в медиите не се говори, а ако присъстват, твърдят, че нещата се представят в негативна светлина.

Категорични са, че ще подготвят свои кадри за журналисти и ще работят за откриването на собствена медия.

От федерация “Справедливост” са категорични, че няма да участват пряко в политическия живот като партия, но са отворени за партньорство с десните партии. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
1
 
2
 
! Отговори
до зъбатия преди 11 години
ми може и да има некои да въртят, ама от българските к--рви по-развратни няма... и няма да могат да ги стигнат - нито по възможности, нито по численост!
210
5
 
2
 
! Отговори
Димитьр преди 12 години
*** ще викаш на себе си, *** неверна! Предател жальк, стегни се малко бе!В турция ви викат ***, защото сте едно нищо, потурчени Бьлгари-християни сте. Не ви признават дори в Турция, защото сте предатели, дори и те не го уважават това.Стига си брьщолевил, че си просто смешен.
209
1
 
2
 
! Отговори
Иван-Асен преди 12 години
Чудя се докога ще се лудува във България от теграмотни политици,докога е малко страно,но който си играе със оганя ще се опари.България е малка страна и всеки трябва да разбере ,че сега има демокрация на който не му харества България да се пресели,тук републиката е свята за всички българи, турци, *** българомохамедани ,татари и много други тези пазърлъци докато не се прекъснат държавата ще върви надолу,вече е време са живеем като европейции граждани на България преди всичко сме хора.
208
1
 
4
 
! Отговори
православен преди 14 години
Аз съм от Велинград и много добре знам какво представляват помаците. Много от тях са добри хора, но в тях има прикритост и двойственост. С тях трябва да си имаш едно на ум, защото не знаеш кога могат да ти забият нож в гърба. Много са чувствителни на тема религия и в главите им е набито от емисарите на ДПС, че са различни по етнос само заради това, че са мюсюлмани. Най-лошото при тях е, че не се чувстват българи, а се мислят за нещо друго /турци, араби и т.н./. Най-яркото доказателство, че принадлежат към българския етнос е фектът, че са запазили своя майчин език, който е български или по-точно диалект на българския. В този смисъл няма помашки език. Помаците се различават от българите християни по това, че са мюсюлмани и поради тази причиа част от техните обичаи са се променили, както и облеклото им. Нищо друго не ги различава от останалите българи.
207
2
 
2
 
! Отговори
nima преди 14 години
''Помаците нека да отидат в страната Помация . Турците в Турция.България е малка за Вашите черногледи сметки.Нека тези ,които останат живеят в мир и разбирателство!''imenno za tova iskat zashtoto sa rodeni tuk
206
4
 
2
 
! Отговори
3000 преди 15 години
kaori gadni dobre 4ecme nie pomatcite ta ima kakvo da iadete ina4e wte pyknete apak nie necme rogati zawtoto ot rabota niamame vreme vawite weni gi opavat na gore i na dolo te ce praviat na newto kadeto neca mracni i vmiricani giayri dawe i xigiena niamate kato xorata pone malko da prili4ate na nac wtecte dobre tyr4ite vi ebaxa 500 godini i dano owte tolkova vi
205
1
 
2
 
! Отговори
d преди 15 години
kato iskat da se priznaiat da hodat v tyrcia ne v balgaria jiveiat a ne znaiat niakoi balgarski na tyrski govoriat
204
1
 
2
 
! Отговори
NEZNAM KVO 6TE STANE преди 15 години
imat pravila nasiakade kakto imat bilgarite taka i imat pomacite obache ne kato na bilgarite.pomacite i bilgarite jiveet zaedno i se razbirat mnogo dobre a za tova che niamat partia i niamat media ne oznachava che nema da ima ili pik ne triabva da ima tova e na vsicki hora pravo i razbirase kakto ima zakon toi e z vseki narod ne e samo za pomaci turci bilgari anglichani i taka natatak.
203
3
 
2
 
! Отговори
Feri преди 15 години
Hora, ya se osıznayte. Ot kıde e tazi otrova v dushata vi? Ostavete vseki da se chuvstva , kakıvto si iska. May ste zabravili, che ste hora. Ortovata e razyala dushite vi. Jal me e zavas. EDNA PROKUDENA OT TAKİVA KATO VAS!
202
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Не може от 10 да не си разбрал поне 1. Излиза така,че нещо ти не си в час ;)!
201
4
 
3
 
! Отговори
RADI преди 15 години
Аз съм БЪЛГАРКА.Гордея се с това и всеки ,който е тук трябва да спазва законите на тази страна.Помаците нека да отидат в страната Помация . Турците в Турция.България е малка за Вашите черногледи сметки.Нека тези ,които останат живеят в мир и разбирателство!
200
1
 
5
 
! Отговори
d. преди 15 години
Не съм расист и не съдя за хората по религията и произхода им , но повярвайте ми, няколко пъти ми се наложи да контактувам с помаци и дано повече не ми се налага. Те самите не знаят кои са, с кого са и за какво са тук. С българите са българи, с турците-турци!И това го видях и се убедих с очите си. И не става въпрос за единични случаи, за изключения и т.н. Масово помаците се държат изключително неадекватно и неориентирано. Така че не ги защитавайте и не им правете телевизии и организации. Пълна загуба на време и средства.
199
1
 
2
 
! Отговори
как мога да изглежда преди 15 години
171 вярно е ,че сме малко.Но не сме това-което обрисуваш.Не ни поставяйте така на тясно,че всеки забравя за бариери и възпитание.А тогава боговете не помагат-вярвай ми.Ще ставате човеци,или за лингиите-свят широк.
198
1
 
3
 
! Отговори
Astarot преди 15 години
Пак ли някой изръси куфарите с лири в Родопите?!? Аман от етнически "малцинства". ДПС умира, с последствията от дейността му през изминалите 20 години, тепърва ще трябва да се справяме. :( В Западните Родопи няма много начини за препитание. Ако не беше Балканстрой да ги извозва всеки ден с бусовете към Банско, Разлог и Добринище да строят, щяха да са припляскали от глад до сега. Там хората са бедни, неуки и се манипулират лесно. За съжаление използвайки точно това турската агентурна мрежа в управлението на България, а именно - ДПС, почти е успяла да откъсне културно тези неописуеми крайчета от Родината ни. Дейността на разни ходжи и прочее, дето насаждат религиозна нетърпимост в тези райони трябва да се забрани, под страх от затвор.
197
1
 
4
 
! Отговори
преди 15 години
и ние атеистите искаме да сме признати за етническо малцинство. Искаме повече власт. Повече представители в парламента.
196
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
Вижте,на конференцията въобще не е ставало въпрос за създаване на телевизия, за новини на майчин език и т.н. Много добре знаете,че помаците говорят български език,така че не преувеличавайте!
195
3
 
3
 
! Отговори
Иван преди 15 години
Че сме българи, които са се смесили с траки и славяни, всеки го знае. Че помаците са потурчени българи, също всеки го знае. И никога не е имало проблем между българи, турци, помаци, евреи, арменци и ***.Някой има сметка да рови. Ако му се позволи и ако се намерят *** да се подведат.Айде стига доганизми и ислямизми, моля :)Намерили се сега пет скудоумни ченгета и сега ще им се хващате на глупостите.Ами такава е сегашната власт. Тя се състои от същите, които направиха "възродителния процес". Какво друго очаквате?Етноси в битовия смисъл има много - шопи, добруджанци, македонци, тракийци, родопчани, може и помаците да бъдат включени в това многообразие. Но етнос в политическия смисъл означава народност. А помашка народност няма. Както няма и добруджанска примерно :)За какво ви е телевизия? Какво ще правите по нея? Гледайте си телевизиите, които има и пискайте да станат по-културни, това ще е от полза.На всички трябва да се обръща внимание, не само на едни или на други. Но да, и турците бяха оставени на самотек, като им взеха тютюна, а никой не ги научи на друго. А върхушката им прибира парите от фондовете.Трябва да се махне ДПС, а не да се прави И помашка партия (впрочем етничеките партии са забранени, независимо дали си наистина етнос или сам си се обявил за такъв) сега. Само такава няма. И на парфюмерите :)Поздрави от етническо и толерантно шопско! :)
194
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
*** създадоха македонска нация и език. После създадоха ДПС, сега дочакахме и организация на помаците.
193
1
 
3
 
! Отговори
hzzr преди 15 години
Въпроси към фонадация "Справедливост".1. Съгласни ли сте да имате новини по БНТ на помащки език (както всички останали етноси)?2. Знаете ли друг начин за засилено представяне в парламента освен парламентарни избори?3. Вярно ли ,че при помаците е възможно да се женят дори и първи братовчеди?
192
1
 
2
 
! Отговори
Баязид II преди 15 години
Разгарянето на откритата вражда на християните към мохамеданите.Подклаждане на нетърпимост.Изкарване на помаците като жертви на български ексцесии.Свикване на анкета от европейски емисари.Свикване на съвет от помашки "интелектуалци".Обикаляне на селата в Гоце Делчевско, Велинградско и Доспатско.Отразяване на различията между християни и мохамедани.Съставяне на репортаж на европейските емисари за материалното състояние и беднотията в помашките райони. Отправяне на официална нота към България за засилване на инвестициите в тези райони. Свикване на втора комисия след 3 години. Отразяване на липсата на инвестиции и диспропорционалното развитие на мохамеданските от християнските райони.Внасяне на официално искане в ЕС за признаване на етническо малцинство "помаци" с искане за преференциално третиране.Отчитане на неспособността и нежеланието на България да развива тези райони. Официална нота на ЕС към България за признаване на описаните райони за населени с "помашко малцинство". Постъпки за признаване на малцинството за етническо. Санкции за България, в случай на непризнаване на малцинството.Разделяй и владей!Следва ...