Спасителната акция след потопа продължава

Бедствено положение в Хасково, Кърджали и Гълъбово
7 фев 2012 09:50,
25
Спасителната акция след потопа продължава
Снимка: Impact Press Group

Продължава да бъде усложнена обстановката на територията на страната след наводненията в Южна България, съобщиха от МВР.

Остава обявеното бедствено положение в области Хасково и Кърджали, и община Гълъбово.

Евакуираните граждани от засегнатите населени места са настанени в съседни населени места или при роднини, осигурени са храна, одеяла, питейна вода.

Екипи на МВР, МО, БЧК и други продължават спасителните действия в района на с. Бисер, община Харманли. Вчера след бедствието в региона загинаха осем души, а двама се издирват.

Още по темата

Около 70 военни и служители на МВР с 12 специализирани автомобила продължиха с отводняването и претърсването на къщите през нощта.

В националния щаб постъпват предложения от граждани за настаняване на евакуирани от засегнатите населени места.

Предстои от поделение на МО в област Стара Загора да се изпрати тежка инженерна техника за осигуряване проходимостта в района на сeло Бисер.

В Свиленград най-тежко е пострадал квартал Герана. Той е наводнен, а служители на Министерството на отбраната са евакуирали 75 души. Половината от тях са настанени при роднини, а другите са приютени в общинска сграда. 

Язовир Иваново е със залята площ 503 дка и след аварията са изпуснати през язовира 3,145 млн. куб. метра водна маса, което е причина за нанесените големи щети в с. Бисер и покачването на нивото на река Бисерска.

Язовир „Ивайловград” продължава да прелива с 269 куб. м. в секунда от преливника и 270 куб. м в секунда от ВЕЦ.

Продължава контролираното изпускане на вода от язовир “Студен кладенец”. Отворена е едната клапа на язовира и се изпускат контролирани водни количества - 234 куб.м. в сек. и 143 куб. м в секунда от ВЕЦ.

На територията на страната преливат още 4 от комплексните и значими язовири - яз. Боровица – с 0,060 куб.м/ сек, яз. Камчия – с 14 куб.м/ сек., яз. Ясна поляна – с 1,3 куб.м/ сек., яз. Йовковци – с 8,7 м3/сек.

Язовир "Панчарево" е замръзнал, има 30 см лед и свободен обем 1,9 милиона кубически метра.

По данни на басейновите дирекции в засегнатите области броят на малките язовири е: Хасковска област – 230 броя, Област Кърджали – 78, Област Стара Загора – 197.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: наводнения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
ANONIMEN преди 12 години
RE6ENIETO SPORED MEN E PULNA NACIONALIZACIQ NA VSI4KI BODOEMI I QZOVIRI.DURJAVATA DA NE ABDIKIRA ,A DA E PULNOVLASTEN SOBSTVENIK NA NACIONALNITE BOGATSTVA.DA NE SE DAVAT QZOVIRI NA KONCESIQ NA MUTRI I NEDOKAZANI BIZNESMENI S NEQSEN PROIZHOD NA PARITE.
23
0
 
6
 
! Отговори
Читател преди 12 години
Ще пратя не един , а 10 sms-а, но искам да науча от медиите ,че В.Златев, В.Спасов-Черепа, двамата герговци - Красимир и Георги, Батков, Г.Ганчев и т.н. ; професорите Мингова и Груев, генерал от съдебната власт Пенгезов, висшите съдии Урумов, Пенгезов, Икономов и цялото съдебно войнство, политиците и депутатите са отделили първите по 10 хил.лв, а съдиите, политиците и онези от НС по 1000 лв за бедстващите. А иначе те за пореден път да се стискат, а аз да им измивам очите, хич не ми е приятно.Вие, медиите, защо не поканите посочените да отделят по някоя хилядарка за бедстващите? Или те и в благотворителността са недосегаеми?! А вие не смеете да се обърнете към тях,защото си ратет столчето, на което седите ?!
22
0
 
5
 
! Отговори
Шумен преди 12 години
Искам да помогна на тези хора още повече, че са ми земляци. Малко хора знаят какви прекрасни хора живеят в този край.
21
0
 
16
 
! Отговори
Не пращайте SMS-и! преди 12 години
Не пращайте SMS-и!На всички SMS-и се начислява 20% ДДС и някой трупа печалби от благотворителност и нещастието на хората!Превеждайте пари само по банкова сметка, но не забравяйте, че и при преводите някой печели от такси за превода!НИТО едно правителство не освободи SMS-ите и преводите за помощи от ДДС и такси!Колко е трудно да се гласува един законопроект за такова освобождаване?Защо нито един политик не поставя този проблем Публично?
20
0
 
14
 
! Отговори
До №18 преди 12 години
Не съм душманин и ще пратя не един,а десет sms-а,въпреки,че съм без работа от много време.НО,когато прочета,че мобилните оператори са се отказали от своята такса върху тези sms-и и държавата от ДДС и всичките 1,20 ще отидат за нуждаещите се.А сега до тях я стигнат 50 -60 стотинки,я не.Нямам намерение да помагам на мобилковците отново да си напълнят джобовете за сметка на човешката трагедия.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пари бих дал, само ако съм 100% сигурен, че наистина ще стигнат до хората в село Бисер. Нямам вяра на никакви посредници. Какви sms-и, какви пет лева?
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Номер 18,калко пари от твоя SMS ще стигнат наистина до бедстващите и колко ще се присвоят от мафията. Защо ли ми се струва, че до бедстващите я стигне, я не, една десета от стотинката, а останалите ти пари, мафията ще си подели.
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В такива моменти се вижда колко сме хора! Голяма част от нас са в капана на зимата, в къщи, на работа, едва излизаме от домовете си! Всеки мисли за себе си, вярно е! Но има начин да помогнем на хората - колко е да пратите един смс? Едно кафе с цигара! Не ви ли се къса душата като си представите, че това можеше да е баба ви, която ви е разказвала приказки вечер и ви е пяла песни, докато ви е правила мекици /например/? Не бъдете "душмани" бре хора!
16
0
 
1
 
! Отговори
до 15 преди 12 години
Да нямаш предвид " ВЕСЕЛОТО СЕЛО" на яз. Ивайловград
15
0
 
0
 
! Отговори
ff преди 12 години
Това на снимката е Харманли!
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и да не забравите "ЦАРСКО СЕЛО" до тополовградския язовир.да пуснете на баровците я хайверче,я шампанско. не жалете хеликоптера,да не ги мисля,горканчовци !
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ABE HORA ZA KAKVI *** MI GOVORITE. SRAMOTA. VSICHKI TAm sa skromni selski BALGARI V BEDA. KATO GLEDAM MEN ME HVASHTA JALOST. A SE IMAM ZA HLADNOKRAVEN CHOVEK
12
0
 
4
 
! Отговори
Един Басун преди 12 години
По колко щяха да дават на посрадалите 322лв- Извинете 166э-ро сега и бчк нямам нищо против искам да се помогне на хората много и то но като гледам не ние трябва да сме основата на подпомагане това си е направо подигравка дано не ни следят и гледат другите страни че ще ни се смеят ! ужас
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Кърджали няма нищо бедствено.Бедствие е областната овца Таушанова.
10
2
 
7
 
! Отговори
13 преди 12 години
Вместо само да пишете, пуснете sms на 17 777 с текст dms bedstvie!Цената е 1.20 с ддс!
9
2
 
7
 
! Отговори
Иван преди 12 години
до 5 - Обиколих всички форуми - ей богу ти си единствения разумен човек сред пишещите през последните 24 часа.То не бяха тикви,комунисти,гербери.22 години крадене грабене - това ще ни се случва на обикновенните хора защото тези които източиха парите на данъкоплатците през онова чудо наречено бедствия и аварии / слава богу че вече го няма/ - та тези хора се спотайват потънали в лукс и разкош.Помогнете ако съм пропуснал - да сте чули гласът на опозицията в последното денонощие ?
8
1
 
10
 
! Отговори
Анониман преди 12 години
Ако беше *** квартал, щяхада замерят спасителите си с камани и брадви. А тези хора само плачеха и не пожелаваха да се случи това нещастие и на най- големия им душманин.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
bravo .....5......evala. Tova veche e tragedia
6
0
 
8
 
! Отговори
Георги преди 12 години
Квартала е Гебран, а не Герана.
5
0
 
9
 
! Отговори
az преди 12 години
Кварталът в Свиленград се казва Гебран.Когато се пише каквото и да е трябва да е проверено и точно.