Бедственото положение в Хитрино - удължено

Няма токсични вещества във въздуха, увериха експерти
16 дек 2016 18:57, Красимир Ангелов
13
Бедственото положение в Хитрино - удължено
Снимка: БТА

Бедственото положение в село Хитрино се удължава до приключване на неотложните аварийно-възстановителни работи в района. Решението за това е на  областния управител на Шумен Донка Иванова. Ограниченията за достъп на живеещите в Хитрино до къщите им остават в сила.

Дава се срок до 15 дни, в които фирмата от Русе трябва да организира транспортирането на всички цистерни до площадка извън територията на Шумен.

По-рано днес хората от селото искаха да блокират път, защото изгубиха търпение. Те поискаха и информация за замърсяването вследствие на експлозията.

Няма вредни токсични вещества в атмосферния въздух над Хитрино и няма опасност за здравето на хората, обяви пред журналисти директорът на РИОСВ-Шумен Евелина Шишманова.

Продължаваме замерването на чистотата на атмосферния въздух с мобилната автоматична станция, добави тя.

Главният секретар на РЗИ-Шумен д-р Илияна Лозанова отбеляза, че са взети проби от водата на  съседните на Хитрино села - Черна, Добри Войников, Върбак, Тимарево и Сливак. Водата в тези населени места отговаря на изискванията на Наредба 9 за водата за питейно-битови нужди.

В с. Каменяк беше спряно водоподаването, но днес е възстановено, тъй като излязоха трите последователни резултата от взетите проби вода и там водата също отговаря на изискванията, уточни Лозанова.

Управителят на ВиК-Шумен инж. Красимир Марков каза, че от дружеството са спокойни за качеството на водата за питейни нужди, тъй като водоизточниците, които се ползват към момента, се намират на около 5 км. западно и югозападно от Хитрино.

В отговор на журналистически въпрос Шишманова отбеляза, че само в началото на инцидента е имало завишение на въглероден диоксид и фини прахови частици, които след потушаване на пожара са влезли в норма. Оттогава не е имало завишение на нито един компонент на атмосферния въздух.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вода-чиста ,въздух -чист, прах-няма ,но бедстват хората!Да не би пък радиация да има,която за 10 дни да спадне до приемливи нива?!Все пак какво гръмна?!
7
0
 
2
 
! Отговори
Геро преди 7 години
Ако както казваш последните вагони са с пропан бутан, то тогава от видеото излиза, че лака е пътувал от Русе към Варна да товари вагоните на ферибота Варна, а не от Бургас за Русе. Това поражда въпроси за които никой не говори.
6
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
единственият които трябва да е в хитрино е комисар николов от пожарната другитеса декори и да напуснат мястото тои и бьлг граждани които пращат пари саистинските тези сьс субсидиите които са наши пари да вземат да се грьмнатпарите от европа сьщо са наши и на западноевропеиците искам да видя гмо мозьцитеюнкер меркел туск дали ще изпратят лични средства смях в залата
5
6
 
3
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Щом са турци полицията да се изтегли. Пожарникарите също. Да останат и цистерните там. Турците са най големите комунисти.
4
3
 
3
 
! Отговори
бено преди 7 години
ако премериме на орлов мост и хитрево, то у софето със сигурност въздухът е с пъти по-замърсен. нема за кво за замърсяването се шашкат, ще блокират? палете свещи и ръце целувайте , че оцеляхте! тва е най-важното!!!
3
3
 
9
 
! Отговори
Невярващ на апашите преди 7 години
Много въпроси, много неизвестни все още витаят. Пожарникар 1 на Републиката премиера в оставка Бойко Борисов, каза че, в цистерните имало горлив полипропилен (пластмаса), той бил гръмнал...????? :( Видяхме го и като пожарникар колко разбира...:) Аз като го чух кви глупости говори, ми стана ясен, защото и да не съм бил пожарникар, и най-тъпия знае, че това е пластмаса...:) Въпроса е, какво прави пластмаса, в цистерни, и как така е "гръмнала"??? Явно пак правят народа на глупав, и този път на много глупав...:( Някой казаха, че пропан-бутана бил в последните цистерни (като е и по правилник), дру
2
2
 
21
 
! Отговори
абе преди 7 години
абе какво гръмна в Хитрино бе?? Така се покри. Ясно е че не пропан бутан.. да не би нещо боенно или радиоактивно?? Ей, шушумиги, стига лъгахте народа
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хе,кви са тия помощи....хляб нищисте и бутче,къде са милионите от нова от правителството от ЕС,абе тия хора ще надебелеят от храна