Предприемачество в действие: Социално слаби стават пчелари

Ще им се осигурят пчелини по проект
4 дек 2019 07:34, Боряна Павлова
34
Предприемачество в действие: Социално слаби стават пчелари
Снимка: Pixabay

Благотворителната фондация "Адра-България" и видинското пчеларско дружество "Димитър Балев" ще реализират в следващите 18 месеца проект за развитие на пчеларството сред социално слаби хора на стойност 50 000 щатски долара, съобщи за БТА Мариан Димитров, председател на благотворителната фондация "Адра-България". По думите му този проект е социално ориентиран и е пример за социално предприемачество.

Дейностите по проекта ще се финансират от "Адра"- интернешънъл - световна организация, разположена в 130 държави, представени в ООН. Организацията си сътрудничи с различни правителства, има хуманитарни акции в много държави в цял свят, каза още Димитров. В България фондацията подпомага с оборудване почти всички болници. Заслуга на фондацията са провежданите в страната безплатни медицински прегледи с двете зелени линейки. Подпомагането на пчеларския сектор е новост в дейността на "Адра-България".

Предвижда социално слаби и трайно безработни хора от Видинско да се сдобият със собствени пчелини, като избраните 15 души в уязвимо положение ще бъдат подпомогнати с всичко необходимо, за да се захванат с пчеларство и така да формират доходи, разказа за БТА Мариан Димитров. Председателят на фондация "Адра-България" обясни, че са избрали да реализират проекта във Видинска област, защото това е регион, в който икономическата ситуация е сложна и е голям броят на хората, които се нуждаят от подкрепа. От друга страна, във Видин са налице географски и климатични условия, които са благоприятни за развитието на пчеларството, допълни той.

Заедно с представители на социалните служби във Видин и с пчеларското дружество избрахме 15 души, на които да помогнем. Всеки един от тези бенефициенти ще получи по 12 пчелни семейства, нова електрическа центрофуга, пчелни пити (восъчни основи) и целия друг необходим инвентар и оборудване, поясни Мариан Димитров. Той допълни, че включените в проекта бенефициенти ще преминат и обучение, организирано от видинското пчеларско дружество "Димитър Балев", след което ще получат съответния сертификат за удостоверяване на придобитата квалификация. Сертификатът ще им даде възможност да кандидатстват пред Държавен фонд "Земеделие", например за субсидии. Ще подпомогнем хора до 40-годишна възраст, надяваме се да има дългосрочност и устойчивост на този проект, посочи Димитров.

Очаква се обучението да започне през декември, а през пролетта, когато бъдат закупени кошерите и пчелните семейства, кандидатите ще бъдат обучени и на терен.

Тъй като в момента в България изкупната цена на пчелния мед на дребно е ниска, стремежът на участниците в проекта ще е продукцията, произведена от 15-те бенефициенти, да бъде пласирана на дребно, така че да получат по-голям приход, обясни Даниел Лунгов, експерт проекти във фондация "Адра". Той допълни, че в рамките на обучението е предвиден и модул, в който участниците ще се научат как сами да търсят канали за пласмент.

За подбора на хората, които да бъдат включени в този социален проект е отговаряло пчеларското дружество във Видин, като всяка една кандидатура е била подробно обсъдена, подчерта Петър Младенов, председател на пчеларско дружество "Димитър Балев" - Видин. Младенов обясни, че от фондация "Адра" са задали определени критерии, по които е правен подборът, но стремежът е бил не само да бъдат включени хора с нисък статус и в уязвимо положение, но и да бъдат подбрани участници, които са мотивирани и имат желание да се занимават с пчеларство. По този начин стигнахме до хора, които са трайно безработни, хора с увреждания, които биха могли да се занимават с пчеларство. В групата има и безработни млади хора, посочи председателят на видинското пчеларско дружество. Той допълни, че са включени хора от град Видин, както и от селата Антимово, Покрайна, Кутово, Владиченци, Дражинци, Пешаково, Ракитница, Бойница.

Петър Младенов обясни, че една част от хората имат някакви познания за пчеларство, включително, защото техни роднини в миналото са се занимавали с тази дейност. Има и такива, които са напълно начинаещи и за тях в началото ще е трудно да се грижат за 12 кошера. Затова през цялото време пчеларското дружество ще оказва необходимата подкрепа.

Одобрените кандидати ще преминат обучение в около 40 работни часа, след което ще получат сертификат. Обучители ще са пчелари от видинското пчеларско дружество "Димитър Балев", каза още Петър Младенов. Освен обучението на кандидатите, доставки на пчелните семейства ще направят членове на дружеството, които поемат ангажимент да помагат на бенефициентите и да се грижат за тях, докато новите пчелари овладеят основните практически стъпки за пчелните семейства, допълва Младенов.

От подкрепа начинаещите пчелари ще се нуждаят, защото предизвикателства няма да липсват. Не само, защото всяко ново начинание е трудно, но и защото са много проблемите в сектор "Пчеларство" в България, сподели Петър Младенов. Основният проблем са пестицидите, които се използват в земеделието, отбеляза председателят на видинското пчеларско дружество, като припомни реализиращата се в момента общоевропейска инициатива за събиране на подписи срещу използването на пестициди.

И, ако дефинираме пестицидите като проблем номер едно, ще трябва да посочим и променящите се природно-климатични условия, на които няма как да влияем, каза Младенов. Проблем са и неправилните, според гилдията, действия на държавните структури - има национални програми, но начинът на субсидиране на сектора е неправилен, допълни той. Имаме работна група, която комуникира със земеделското министерство, целта е да се прецизира разпределението на субсидиите, да бъде променен Законът за пчеларството, както и съответните наредби, посочи председателят на видинското пчеларско дружество. Проблемите на сектора са много, комплексни са, но ние работим активно за тяхното разрешаване, обясни Петър Младенов.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 31"това за колко декара го казваш! 2 или 3" - сам си показваш некомпетентността по темата. В България е прието най-малката единица да е декар (в други държави хетар) така че за всеки който има дори най-малка идея от земеделие е наясно. А това за "лабораторията" си е направо смешно.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 30 субсидията се взема на декар. Може 2 фирми да имат всичката земя в България, може и 42 000 фирми да я имат. Броят няма значение, субсидията се плаща на декар. Нищо не те спира да станеш арендатор и да предложиш по-висока рента/аренда от въпросните фирми и да вземеш част от тази земя. Естествено като ти чета некомпетентните изказвания е ясно че няма да го направиш, а дори и да те сложат шеф на готово - ще фалираш дружеството.
31
1
 
0
 
! Отговори
До 28 преди 2 години
И както ти говориш среден добив 500-550кг! това за колко декара го казваш! 2 или 3 и в коя лаборатория са тия декари? Абе ко да ти разправям явно ги "разбираш" нещата! Верно не можеш да четеш и смяташ, *** .... може и да се научиш! :)
30
1
 
0
 
! Отговори
до 28 преди 2 години
Мдааа и да четеш не можеш! Не говоря да сметаш! Но не искам да споря с тебе повече! Просто и ясно не разбираш какво става или не искаш да го разбереш! Та аз казвам, че 11 човека, може би там ми е грешката 11 фирми са взели 189 милн лв субсииди за пшеница и ЗЪРНЕНИ култури! за тва казвам, че не можеш да четеш, но здраве да е може и да се научиш, а другите са взели некви пари остатъка! А колкото до това колко хора са гледали пшеница е там ти си го сметни по твоите сметки! Щото аз гледах и гледам
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
A дано,ама...
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 25за 2016: декари с пшеница: 11 312 255. Не ми се проверяват данните за това ще приема твоите от 219 мил. лева. Тоест субсидията на декар (понеже така се плаща по СЕПП) идва 19,36 лв. (реално е повече ама нали викаш ти си знаел, а аз не). Среден добив - 550 кг. х 0,29 ст = 159,50 лв. Производствения разход е между 80 и 110 лв. а от там сложи и рента от 30 (в неплодородни места където не можеш да изкараш нищо) до над 100 лв. на места в Добруджа. Хайде смятай сега многознайко
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 25официялния ми стаж гони 2 десетиления, а иначе съм от дете по ниви и градини, но нека в името на дебата приемем, че нищо не знам - хейде освети ни с твоята безкрайна прозорливост относно личния ти опит в тази сфера, а не какво си чул-недочул в интернет
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименСубсидиите са само за "наши" хора,за обикновените предприенчиви хора - няма.Всичко е така устроено в България.
25
1
 
1
 
! Отговори
До 23 преди 2 години
Мдааа! От това което пишеш знам, че нищо не разбираш и от земеделие дори! Но само да тъ попитам знаеш ли за 2016 какви субсидии за жито са били изплатени от фонд земедели за производството на пшеница и зърнени култури! Няма как да знаеш де това е още едно нещо дето не знаеш! Та били са изплатени 219 мин лева! Като 11 човека са взели 189млн лв. та после ми разправяй ти за това как "истинските" земеделци са си купили мотики с помоща на държавните субсидии! А това което го написах може да го про
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако искаш да разсипеш един бранш, субсидирай го!
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 18и къде очакваш да видиш правилно усвоени средства от програмите? У вас пред компа? Хайде искай от баща ти ключовете за трошляка и иди се разходи малко из селата. Много истински земеделци успяха да се сдобият с модерна техника благодарение на програмите, но както вече казах - вие сте спрели с развитието си и само плямпате едно и също.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки шанс за дребен бизнес ,трябва да се използва,за да се подобри положението на населението.Ако не им измрат пчелите от химията с която пръскат полетата или да им убият бизнеса с вносен некачествен мед.
21
0
 
3
 
! Отговори
Племето преди 2 години
До Анонимент.е. като част от народа и ти си маскара, *** и всичко останало, което си описал...
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив. всички са маскари и това е доказано в продължение на векове! Описано още преди векове. Фактите са навсякъде и до ден днешен. Ако това не беше вярно България нямаше да е най бедната и изостанала страна в ЕС. Народа е виновен за всичко. Народа е *** и си избира прости началници да го опростачват още повечете. Заторена система е. Със времето народа става все по глупав. Ей прочетете съсдената новина. Българчетата до 15г. масово са неграмотни и не могат да четат. на посл
19
1
 
2
 
! Отговори
Племето преди 2 години
Ако по коментарите под тази статия се съди за целия народ, щях да кажа, че сме много загубено племе. Много злоба, много завист, много задни мисли и . все някой прецакан. А всъщност една фондация ще даде пари с ясното съзнание, че част от тях ще бъдат загубени, но с вярата, че този проект в крайна сметка ще даде шанс на няколко бедни хора. ...дори само един да стане пчелар ще бъде успех. Айде малко по-положително да мислим, не всички са маскари.
18
2
 
1
 
! Отговори
до 17 преди 2 години
Ам баце да сме го видели веднъж да се случва това с усФояването на парите да кажем добре, да сме го видели 2 пъти да става това с усФояването на милионите да кажем айде добре да сме го видели три пъти да става това с усФояването на милионите пак да си затвориш очите! Но, но, но когато го виждаш това да става всеки ден! Еми баце само такиви като тебе могад да си заврът главата в задните части и да пляскат с ръце! Ние не сме като тебе!!! Та така!
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Нищо няма да излезе от това освен че някой "наш човек" ще усвои едни милиони." - той целия проект е на стойност 50 000 ама вие пак все едно си знаете и все него си баяте. И за това сте на такова дередже - понеже мозъците ви са зацъклили.
16
2
 
6
 
! Отговори
??? преди 2 години
Майко, майкооооооо, майко! Тия мога да ви кажа, че задминаха комунизъма! Навремето в комунистически китай имало такова нещо: всички трябвало да станат леари и да топят и преработват желязна руда! Абе сека къща е требело да има леарна и пещ един вид! Познайте какво е станало!? Сега тия тука същото но ше ги праим пчелари! Абре гуйнари абре изтропани създания, така ли една мисъл не ви мина през главата бре!? Освем мислите да КРАДЕТЕ ДЕ! ЩОТО САМО ТАКИВА ВИ МИНАВАТ ПРЕЗ ГЛАВИТЕ!!!!!!
15
0
 
7
 
! Отговори
? ? ? преди 2 години
'Ще подпомогнем хора до 40-годишна възраст'Много хубаво. А хората над 40, кучета ги яли. Това да си под 40 и да ревеш, че нямаш работа/пари, значи си тотален мързел или некадърник. Който е над 35г. и е кандидатствал за работа в БГ, знае за какво говоря.......
14
1
 
5
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
НА СИЛА ХУБОСТ НЕ СТАВА