Само за ден: 805 шофьори по пътя без винетка

295 камери следят дали са платени таксите
18 фев 2020 09:28, Боряна Павлова
15
Само за ден: 805 шофьори по пътя без винетка
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

805 водачи, които са шофирали без винетка, са установени само за вчерашния ден. Това съобщидоц. Георги Балабанов, експерт в "Националното тол управление”.

Той допълни, че в страната са поставени 295 стационарни рамки с по 2 или 3 камери, в зависимост от това колко са пътните ленти. Те покриват 10 800 километра от републиканската пътна мрежа.

Доц. Балабанов обясни и как се процедира, ако шофьор бъде хванат в нарушение.

"Ако нарушител бъде засечен от стационарна контролна точка – опциите са две. Ако в последствие в рамките на деня той бъде спрян от патрул на „Националното тол управление” може да заплати компенсаторна такса. Плащането става единствено с банкова карта – дебитна или кредитна", посочи Балабанов пред "Нова тв".

Още по темата

При положение, че нарушителят откаже да заплати компенсаторната такса, му се съставя акт за административно нарушение и заплаща максималната тол такса за лек автомобил, която е 10 лева.

Ако автомобилът не бъде спрян от наш автомобил, в края на деня му се генерира електронен фиш. Той се изпраща по пощата и нарушителят разполага 14-дневен срок да плати компенсаторната такса.

Тя е 70 лв. за леките коли, 125 лв. за превозните средства между 3,5 т и 12 т и 175 лв - за тези над 12 т. В случай, че това не се случи и електронният фиш влезе в сила, глобите са 300 лв. за леките автомобили до 3,5 т и 1800 лв. за тежкотоварните превозни средства.

От пътната агенция напомнят на шофьорите, че проверка на валидността на е-винетките, включително и на издадените чрез Агенцията за социално подпомагане, както и на тези на пререгистрирани автомобили, може да бъде направена на сайта www.bgtoll.bg.

Водачите трябва да внимават при въвеждането на данните на пътните превозни средства, независимо дали го правят лично или с помощта на служебно лице. Отговорността при неправилно декларирани данни относно регистрационния номер на пътното превозно средство, категорията му или периода на валидност на винетната такса е на собственика или на ползвателя, като в случай на неправилно декларирани данни се счита, че за пътното превозно средство не е заплатена дължимата винетна такса. Корекции в електронната система за събиране на пътни такси не са възможни.
 


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тия са новите катаджии. Значи ако караш без винетка е по-добре да спреш до автомобил на bgtoll и да искаш да те глобят 10 лева, иначе на края на деня ти начисляват минимум 70 лева.
13
5
 
1
 
! Отговори
Батман преди 11 месеца
Пак ще има гратисчии. Продават едни фолиа които се лепят на номера и не се вижда като го снимат, така че пак ще има тарикати.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тая фиш със сигурност няма да пристигне в 14 дневен срок както останалите фишове от КАТ... От опит го знам..
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
и какво, 295 камери свършиха по-добра работа от всичките екипи на БГ тол които назначиха и изкараха да клечат из храстите като катаджии.

ясно е че при нас човек си купува нещо, само ако знае че ще го хванат. няма ли контрол много народ си кара през просото.
10
7
 
8
 
! Отговори
Бг преди 11 месеца
Гербисти мислят не за подобряване на качеството на живот,а обратното,ток,вода, застраховка,Тех.преглед., всичко на Горе.Алчност и не компетентност това е гербава партия,заедно със мутрата Тиква.
9
1
 
8
 
! Отговори
Някой преди 11 месеца
А аз за какво си плащах до сега за всичко? Значи ако те хванат?...само тогава плащаш!!!
8
1
 
7
 
! Отговори
да питам преди 11 месеца
Ако не се разпознае номер или се разпознае като друг номер, кой какво прави?
7
0
 
23
 
! Отговори
Онзи преди 11 месеца
И от бразилците ли ще събират глоби ....ха ха ха
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е до сега не следяха ли за винетки. Значи можехме да минеме гратис.
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И ..... те ще си плащат ли глобите? Няма!
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А на пътя от републиканската пътна мрежа между с.Горна Диканя и с.Ярлово ,за който се изисква винетка и тол такса ,защо нямате рамки за глоби ? Защото не можете да стигнете с МПС до там ли ?
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Изненадан има ли? В банановите държави талибаните карат без винетки, нормално.
Чакам да видя статистика колко млн лева несъбрани глоби има за ден, месец, година.
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е аз ли съм най-изпълнителния бе че си имам всичко - зимни гуми, апречка, жилетка, пожарогасител, винетки, книжка, застраховка, каско .., и за какво
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
това сега е истинска новина !