Имат ли имунитет бебетата, родили се с антитела от COVID-19?

Все още няма достатъчно изследвания, посочи д-р Масларска
19 яну 2021 19:23, Петя Славова
5
Имат ли имунитет бебетата, родили се с антитела от COVID-19?
Снимка: Pixabay

Все още няма достатъчно изследвания, които да докажат дали бебета, родени с антитела срещу COVID-19, имат траен имунитет. Това обясни пред БНТ неонатологът д-р Радка Масларска.

Вече стана известен случая с 28-годишна жена от Пазарджик, която се е заразила с вируса в последните три месеца от бременноста, а при новороденото бяха открити антитела.

Още по темата
Бременните също са засегнати от COVID-19, но много малък процент от новородените бебета могат да бъдат инфектирани по време на бременността, защото антигенът на вируса не преминава вертикално - през плацентата от майката към бебето, обясни д-р Радка Масларска - началник на Отделението по неотатология, Аджибадем Сити Клиник в болница Токуда.

"В края на лятото едно голямо проучване във Великобритания и Италия показва, че само при 4% във Великобритания и 5% в Италия има вертикално преминаване. При всички деца, при които се откриват антитела, които могат защитават от COVID, се касае за преминали от преболедували майки антитела", добави тя.

"От нашия опит през последното тримесечие на миналата година при 11 бебета, родени от майки с COVID-19, в 90% от случаите се откриват този клас антитела", съобщи д-р Масларска. Тя уточни, че изследванията не са толкова детайлни - например, какво е количеството на антителата и какъв може да е периодът на защита, защото децата боледуват много по-леко.

"По-интересното е, че имаме 15 деца, които са се родили от майки с активна инфекция в момента на раждането. От тях само при едно се изолира PCR за COVID-19 - тоест детето имаше антигена на вируса и влиза в тези 4%, при които става преминаването по вертикален път. Докато майката беше в много тежко състояние, детето имаше много лека симптоматика", каза още д-р Масларска.

По думите ѝ вирусът не преминава през кърмата - кърменето дори се препоръчва, защото детето се ражда имуннокомпрометирано и със защитните фактори на кърмата се създава сигурност за детето при неговата адаптация след раждането.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
ко се правят на интересни като IgG минава през плацентата
4
0
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 месец
Аз се родих преди 40 години.Имам хиляди ваксини,обаче само една не ме хвана.Против бяс.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кво значение има, нали и без това ще ги чипирате и тях скоро.
2
2
 
4
 
! Отговори
Мизерабъли преди 1 месец
Бе те имат, ама тия ваксини трее да се продадат !
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямат бе, давайте уморете ги и тях с ваксини... Бах си зомбирането