Откриха тялото на Атанас Скатов на К2, транспортират го с хеликоптер

Той падна от близо 400 метра, след като въжето му се скъса
Обновена: 5 фев 2021 13:19 | 5 фев 2021 13:17, Нели Христова
185
Откриха тялото на Атанас Скатов на К2, транспортират го с хеликоптер
Снимка: БГНЕС

Алпинистът Атанас Скатов е загинал след падането в К2.

Още по темата

Хелекоптерите са успели да намерят тялото на българина и в момента го транспортират към Базовия лагер към Скарду, съобщават от БНР.

По информация на Alpine Adventure Guides в хеликоптера е и годеницата на Скатов.

Според непотвърдена информация Скатов е падал близо 400 метра, след като въжето, за което се е държал, се е скъсало.

След две седмици вятър и бури, състоянието на неподвижните въжета предизвиква безпокойство сред алпинистите. Колин О’Брейди съобщи, че някои участъци от въжето под лагер 3 са били затрупани от сняг и че алпинистите (по пътя си нагоре) са продължили, без да се придържат към него.

Освен това има много опасни стари въжета по маршрута на Абруци Спър.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странното е, че въпреки ужасната смърт на човека, завистта към него вършее с пълна сила в коментарите.
109
13
 
21
 
! Отговори
е именно де преди 3 години
До ..и аз това казвам - да си преследва мечтите и да не ни занимават с личната му трагедия. Това не е герой, чийто пример трябва да следваме - това са едни привилегировани ексцентрици със скъпи хобита, които понякога се подхлъзват...вероятно щях да бъда по-емпатичен, ако поне зад всичките му изкачвания седеше някаква обществено значима кауза, а не чист егоизъм и търсене на адреналин. Профанният ти език го отдавам на траура, който те е налегнал - бъди здрав!
108
30
 
37
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Скатов остава в историята на българския алпинизъм със своите постиженияИ с какви точно постижения???Че е платил 50 000 долара да отиде да се метне в 400 метра пропаст от К2, това ли му е постижението?Ако толкова е искал да се метне някъде отвисоко и в България си имаме пропасти, имаме си Аспаруховия мост във Варна, мостовете по магистралата над прохода Витиня.То голямо постижение да платиш 50к долара, за да се самоубиеш в Пакистан, няма що!
107
18
 
20
 
! Отговори
.. преди 3 години
До кой ги финансираЕ на теб ли да ти се даде обяснение кой ги финансира бе *** *** ,точно е сега в този момент на бай *** ще му се дава обяснение..И 10 бона да ти дам сега единственото което ще направиш е да си направиш ремонт на вилата за 2 бона 5 да изпиеш и изхарчиш и другите по колата .Къде си тръгнал ти ограничен тип да се мешаш на мечтатели и хора които всяка стотинка си дават за хобита и успехи..Нито ти бъркат в гАза нито нещо искат от теб че да ти дават на теб отчет
106
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредния самонадеян планинар.
105
2
 
41
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Надявах се на качествена информация, поне да съобщят на каква височина е станала злополуката. По принцип над 6500 м.н.в. хиликоптерите са безсилни да излетят. Новината за намиране на тялото му е тъжна, но поне ще го погребат в гробищата на Сливен. Жалко за момчето Наско Скатов, съболезнования на семейството и на годеницата му. Това е ужасен шок, да загубиш човека, който обичаш. Скатов остава в историята на българския алпинизъм със своите постижения, но дано има по-малко последователи в бъдеще...
104
4
 
16
 
! Отговори
мак преди 3 години
ХелЕкоптер и кОлиси, тава са днешните грешки. Вие там в редакцията неграмотни ли сте, или да?
103
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скатов постъпи много глупаво да се запише на комерсиална експедиция, през зимата и то на К2. Можеше да изчака летните месеци когато се катери в Каракорум. Пролетта можеше да опита някой друг осемхилядник в Хималаите. Беше близо до Хималайската корона да ги качи всичките. "*** глава затрива" както са казали хората. Нека почива в мир.
102
18
 
22
 
! Отговори
кой ги финансира преди 3 години
аз се чудя кой финансира всичките тези експедиции - сега чета за Боян Петров, че е работил към БАН, където знаем какви са заплатите - също чета, че бил изкачил не знам си колко върхове във всички части на света?! И аз си мечтая да съм на върха на света, ама най-много да стигна до Пакистан и да го гледам К2 от далече... Това, което всъщност искам да кажа е, че, макар и лична трагедия за близките на загиналия, говорим за инцидент, случил се по време на една екстравагантна, скъпа и екстремна екскур
101
12
 
19
 
! Отговори
Амчи преди 3 години
И како търсят по тез баири? То няма нищо там освен сняг и каманак. Няма къде да седнеш да изпише една ракия, една салата да апнеш. На минус 50 не е за хора въобще. Освен в Русия ама онез имат печки а нашиот тръгнал по шушляк.
100
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще го докарат ли в България?
99
4
 
10
 
! Отговори
ХИЧО преди 3 години
До Gбая лъжеш сигурно така си свикнал- за два дена отскочили до еверест?ти знаеш ли колко дни аклиматизация трябват?
98
4
 
6
 
! Отговори
1400 преди 3 години
До АнонименКаква ваксинация?:))) Тя температурата от -63 е близка до -70, с която любимата на Бойха ваксина се съхранява, за да не се развали. Та ваксата там требе се яде на кристали,д а с арупа, не да се бие с иглътъ. Смятайте с какви органични *** наречени просто РНК-и е набутана, за да се съхранява при -70;)))
97
3
 
10
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Всички загинали там българи са следвали мечтите си друг е въпроса ,че е можело да вложат средствата в друго в някоя кауза например. Иначе рисковете винаги са едни и същи,височинна болест, наклон над 90 градуса,всяка стъпна е важна и тнт
96
7
 
4
 
! Отговори
до пр. пръц преди 3 години
заради никнейна приемам написаното от теб за несериозно. Чукнах и едно минусче ей така, за майтап.
95
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как да уважавам "героизирани" самоубийци, защото стават идоли на следващите поколения. От това по-лош пример няма за овчата мода "ама той го направи и е герой". Не не е герой а е безрасъден турис, които редовно ги вадят от пропастите на планините. Не подкрепям тази дивотия за самоубийствен екстремизъм. П.С. Защо не героизирате така пламено хилядитездравни работници в инфекциозните отделения, за едната заплата да ви бършат телесните течности с рис на живота си, а ги подминавате презрително?
94
3
 
19
 
! Отговори
Питане преди 3 години
А каква мисия е имал да ходи там, няква научна мисия да изследва нещо в името на доброто на човечеството за което е поел риска, или се е катерил от келешлък и не знаене какво да прави като кeлeшитe които рислуват и се трепят по магистралите с 200 километра?
93
5
 
8
 
! Отговори
Предположение преди 3 години
До Анонимен 90Това не звучи сериозно. Първо за опитен алпинист това е почти невъзможно да се случи и второ катерачите има двойна осигуровка. Това е основно правило винаги единия карабинер да е закачен на въжето. По-скоро се е скъсало осигурителното въже по което се движат. Имаше оплаквани от други алпинисти, че по този маршрут въжетата са доста стари.
92
10
 
8
 
! Отговори
G преди 3 години
В Канада имам един познат събота неделя с жена си на Еверест ходиха? Викам как за два дни?! Ами с хеликоптер се качихме до където е възможно...за спорта. За тях 2 по 40 000 юсд са нищо, та така, който плаща -получава.
91
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората се дразнят защото хиляди хората почиват всеки ден, но ни занимават точно с него. Изкачването на опасни върхове се води за някакво голямо постижение, но за 98 % от хората е една голяма глупост. Жалко е че е починал, но 30% от алпинистите загиват. Това не е злоба, просто стига с това величаене на тези хора, те го правят за слава и адренадилин, никой насила не ги кара да го правят. Ето Мусала хубав и безопасен връх, ама няма да си уникален ако го изкачиш.