Откриха тялото на Атанас Скатов на К2, транспортират го с хеликоптер

Той падна от близо 400 метра, след като въжето му се скъса
Обновена: 5 фев 2021 13:19 | 5 фев 2021 13:17, Нели Христова
185
Откриха тялото на Атанас Скатов на К2, транспортират го с хеликоптер
Снимка: БГНЕС

Алпинистът Атанас Скатов е загинал след падането в К2.

Още по темата

Хелекоптерите са успели да намерят тялото на българина и в момента го транспортират към Базовия лагер към Скарду, съобщават от БНР.

По информация на Alpine Adventure Guides в хеликоптера е и годеницата на Скатов.

Според непотвърдена информация Скатов е падал близо 400 метра, след като въжето, за което се е държал, се е скъсало.

След две седмици вятър и бури, състоянието на неподвижните въжета предизвиква безпокойство сред алпинистите. Колин О’Брейди съобщи, че някои участъци от въжето под лагер 3 са били затрупани от сняг и че алпинистите (по пътя си нагоре) са продължили, без да се придържат към него.

Освен това има много опасни стари въжета по маршрута на Абруци Спър.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наистина трагедия за човека и семейството му, но смятате ли, че за това трябва да напишете десет статии и да ни заливате постоянно със смърт от вашата медия? Една статия за изчезването и една за намирането му е напълно достатъчна. Болни мозъци!
89
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боли *** за ,Атанас.Тръгнал.е.с ясната идея че.може да не се върне.Знаете ли колко деца,починаха днес от липса на адекватни грижи
88
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаете ли, защо бате Бойко не е бил никога алпинист, защото на К2 няма чекмеджета!А иначе, бог да го прости това момче!!
87
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Димитров-Скатов бил ли е ваксиниран за Ковид-19?
86
12
 
35
 
! Отговори
ПРОФЕСОР ПРЪЦ преди 3 години
ГАВРА И КОЩУНСТВО Е ДА СЕ ПЛЮЕ ПО ПАМЕТТА НА ВЕЧЕ ЗАГИНАЛ ЧОВЕК,И ТО БЪЛГАРИН....ВСЕ ПАК НЕ МОЖЕМ ДА ОЧАКВАМЕ ОТ БЕЗСРАМНИЦИТЕ ДА СЕ ЗАСРАМЯТ,ДА ПРОЯВЯТ УВАЖЕНИЕ,ИЛИ ПРОСТО ДА НЕ ПИШАТ ХУЛИ И ПО.ШЛОСТИ В ТАКЪВ МОМЕНТ...А СКАТОВ ДА ПОЧИВА В МИР...АЗ ЛИЧНО СЕ ГОРДЕЯ,КАТО БЪЛГАРИН, С ПОСТИГНАТОТО ОТ НЕГО...
85
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 75По последни данни се е изтървал от въжето когато се е разкачил от едното и се е закачвал на другото
84
4
 
26
 
! Отговори
До 87 преди 3 години
Да, имало е и второ резервно въже и дори мрежа отдолу и воден дюшек... това да не ти е цирк Балкански драги ми съфорумнико. Човека се е изцедил и просто се е пуснал. Не ти се вярва, защото не си изпадал в подобна ситуация на пълно изтощение, където нямаш сила дори да свиеш дланта си в юмрук. Вероятно егото му е било по-голямо от това да каже, че не може повече и да помоли за помощ, а не е изключено и да е знаел, че няма от кой да я получи, там всеки е сам за себе си.
83
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Атанасе, Атанасе, оти не взе и Борисов с тебе да му покажеш К2, язък!
82
14
 
37
 
! Отговори
Рали преди 3 години
Защо сте толкова злобни бе??? Това е син, брат, мъж, приятел на някой, най-вече българин. Защо?! Не разбирам тази злоба, имайте някакво уважение, това, че не разбирате страста му, не означава, че имате право да коментирате. Никой не е постигнал нещо голямо като си е седял на стария диван в панелката
81
9
 
5
 
! Отговори
до 75 преди 3 години
Изтървал се от въжето?! Драги ми смехурко, въжето не го държи с ръце, а е осигурен за него. Да не говорим, че има резервно въже. По последни данни и двете са се скъсали. Голям малшанс.
80
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В бъдеще щял да изкачва и Шиша Пангма и да види Петров.
79
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повечето от великите алпинисти не доживяха до 45 и това трябва да е ясно на всеки тръгнал по този път. Човек е свободен да избира сам съдбата си!
78
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо не са минали по чжната тангента на севения виядук по тунела за Атина?
77
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***
76
12
 
26
 
! Отговори
СИЛА преди 3 години
Когато правиш герои от ***, създаваш култ към идиотията! Напрвил го бил за България - ГЛУПОСТИ, направил го е за себе си! и аз правя по 120 кофички (наведнъж, до долу), но гледам като ги правя да няма хора наоколо, именно защото ги правя ЕДИНСТВЕНО за себе си...
75
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не го разбирам този риск, но и не отричам правото на всеки да умира както си сметне за добре.
74
4
 
25
 
! Отговори
SST преди 3 години
За съжаление срещу относително цена(спрямо западните агенции) непалците от SST не отказват парите на никого и записват всеки желаещ без особени критерии. Това е и причината за множество жертви в техните експедиции и беше предречено още в началото на декември, когато се разбра че ще водят 27 платени клиенти на зимен К2. В професионалните среди това бе оценено като. лудост и предвестник на трагедия. За жалост нашия изтегли късата клечка.
73
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди да се правиш на герой и да рискуваш живота и на други хора (шерпи, други катерачи, спасители), не трябва ли да има изпит с който да докажеш, че си подготвен и физически и психически? Иначе всеки с пари може да му щукне да покорява я К2, я Еверест и като загинат сумати хора заради него, кой ще е отговорен?Като си решил да се самоубиваш, давай, ама защо и други да умрат заради твоето его?
72
2
 
30
 
! Отговори
Лудко преди 3 години
Добър ден!по други сайтове пишат, че никакво въже не се е късало. човекът се е изтървал от въжето и е полетял надолу!Айде стига сте си произвеждали "герои"!Иначе мир на душата му!
71
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
-63 градуса, кому е нужно ? Да умре като куче. Него поне намериха, ами този Боян.Ужасна смърт да замръзваш жив и да го знаеш.