Откриха тялото на Атанас Скатов на К2, транспортират го с хеликоптер

Той падна от близо 400 метра, след като въжето му се скъса
Обновена: 5 фев 2021 13:19 | 5 фев 2021 13:17, Нели Христова
185
Откриха тялото на Атанас Скатов на К2, транспортират го с хеликоптер
Снимка: БГНЕС

Алпинистът Атанас Скатов е загинал след падането в К2.

Още по темата

Хелекоптерите са успели да намерят тялото на българина и в момента го транспортират към Базовия лагер към Скарду, съобщават от БНР.

По информация на Alpine Adventure Guides в хеликоптера е и годеницата на Скатов.

Според непотвърдена информация Скатов е падал близо 400 метра, след като въжето, за което се е държал, се е скъсало.

След две седмици вятър и бури, състоянието на неподвижните въжета предизвиква безпокойство сред алпинистите. Колин О’Брейди съобщи, че някои участъци от въжето под лагер 3 са били затрупани от сняг и че алпинистите (по пътя си нагоре) са продължили, без да се придържат към него.

Освен това има много опасни стари въжета по маршрута на Абруци Спър.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 60 Съвсем сериозен въпрос Ти колко глупав грък си , за да не знаеш че К2 е част ОТ планинската верига Хималаи? Благодаря
69
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нама нищо героично в това да идеш на екстремна екскурзийка и да те върнат в трупния чувал заради едното его. Природата непрощава самоубийствени "героизми". Набийте си го в главите.
68
2
 
15
 
! Отговори
хммм преди 3 години
Абе нещо много българи почнаха да измират по тия Хималаи. Ако не се лъжа, това е третия смъртен случай с наш сънародник за 3 години.
67
5
 
25
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
Единственото общо между Скатов, Христо Проданов и Боян Петрое е, че и тримата загинаха във високата планина. Христо Проданов направи изкачване по маршрут недостижим за 99% от днешните покорители на Еверест и след нашата експедиция или мисля още една след това не е имало опити да се изкачва Западния гребен.
66
16
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бил смел, бил герой... Правите ли разлика между смел и глупав? Или между герой и *** с огромно его?Смелост е да рисуваш за да помогнеш на някого, глупост е да рискуваш за да те пишат "у вестникО". Е, съжалявам, но този е бил от вторите...
65
5
 
26
 
! Отговори
София преди 3 години
Бог да го прости! Моите съболезнования на близки и приятели.
64
10
 
11
 
! Отговори
KZL преди 3 години
И тоя короната го тръшна
63
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако Баце беша паднал на К2 след скъсване на въжете Шепнешкомърите мамацата щеа да попилеят шо тоъ К2 чеше да го раздели на две К1-тки, ендата за ГЕРБ другата за ГРОБ
62
15
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както казваше Боян Петров - ,,Никой не умира истински, душите ни се прераждат".Не е важно колко, а как си живял. Всеки осъществяващ мечтата си на практика е достоен за уважение. В крайна сметка не са толкова много този род хора.
61
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лавини, падащи камъни и лед, цепнатини запълнени със сняг, преспи, -50 градуса, миг невнимание и си мъртъв. В такива условия човек трябва да разчита единствено на себе си. Никога не бих ползвал въже поставено от другиго. Това е като сгъването на парашута, всеки си го сгъва сам... Ако не можеш сам да си го сгънеш, не скачаш с парашут.Да почива в мир Скатов, загина докато преследва мечтите си!
60
7
 
26
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Природата е по-голяма. Ясно е. Но в сърцевината на човешкия дух е елементът на доказване,на борбата с невъзможното,на триумфа на дух над тялото и победата въпреки шансовете. Неразривна част от нашата същност е тази наша черта. И така трябва да бъде. Отстранете духа и емоцията от човека и ще получите робот. Да си човек е повече от това. В историята има хиляди примери за подобен триумф,но ,за съжаление, и много случаи на печал.***?Герой?Безотговорен?Идол? Не,отговорът е просто човек.Почивай вмир
59
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за Боян Петров, сега и за Скатов, едни и същи неща се пишат и няма елементарно уважение към паметта им. Всички ще умрем, някога, някъде .... някои от нас може още днес, утре - може и след 50 години.
58
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, ама имало и полза де - вижте, че цял ден не си говорим за коронавирус!
57
9
 
9
 
! Отговори
Nikos Petros преди 3 години
К-2 не е в ХИМАЛАЙТЕ !!К-2 е 500 КМ ОТ ЕВЕРЕСТ !И Е В ПЛАНИНАТА КАРАКОРУМ (ПАКИСТАНСКИ ПАМИР)...ВЪВ СПОРНАТА ОБЛАСТ КАШМИР.ПАКИСТАНСКИ КАШМИР...САМО НА 30 КМ ОТ АКТУАЛНАТА ЛИНИЯ НА КОНТРОЛ СЪС ЛЕДНИКА СИЯЧЕН , КОЙТО ИНДИЯ ЗАВЛАДЯ В 1984 г. и е Индииски .
56
8
 
6
 
! Отговори
ccc преди 3 години
Плюс Коронавирус като причина.
55
11
 
14
 
! Отговори
Петър преди 3 години
Бог да го прости момчето , отдаден изцяло беше страдста убива в някой случаи ... продаде си всичко заради тази му стихия ето тва са истинските българи и хора за пример във фалшивито ни обшество , доста българи останаха в подножията вечна им слава и памет .
54
4
 
22
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Бог да го прости! Лош късмет е с това скъсано въже, ама пък на такива места има и пукнатини, пропасти, лавини, така че от всичко там може да загинеш.Не случайно К2 е изкачен от 300 души, а Еверест от 6000.
53
2
 
12
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
На 42 години е бил. Не млад, но не е и стар.
52
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да почива в мир! 400 метра височина... скачал съм с бънджи от моста на Витиня, там е едва 120метра и доста си помислих преди да се метна...
51
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До GGНякой ти иска пари ли?А за тебе някой дава ли 2стинки?