София е на първо място по ръст на цените на жилищата

На второ място по поскъпване на имотите остава Бургас
9 мар 2021 18:00, Анисия Иванова
43
София е на първо място по ръст на цените на жилищата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

София се изкачи на първо място сред големите градове в страната в класацията за най-бързо поскъпване на жилищата. През третото тримесечие на миналата годината цените на апартаментите и къщите в столицата са с 8,6% по-високи от същия период на предходната година, показват данни на Националния статистически институт. Така София изпревари Бургас и Пловдив, които бяха начело на класацията в предходните тримесечия.

София е на първо място, защото сериозен ръст има в цените както на новото строителство, така и при съществуващите апартаменти. Жилищата в нови сгради в столицата поскъпват със 7,9%, докато цените на апартаментите и къщите старо строителство нарастват с 9,4% в рамките на година. Така София държи и първото място сред градовете с над 100 хил. жители по ръст на цените на старото строителство.

Характерно за столицата е, че разликата между поскъпването на новите жилища и апартаментите в стари сгради е най-малка спрямо останалите големи градове в страната. Само в рамките на третото тримесечие София също е лидер на пазара. Цените на новите жилища са нараснали с 5,4% в рамките на три месеца, а при старото строителство повишението е с впечатляващите 6,9%. Оказва се, че икономическата криза, предизвикана от Covid-19, не се е отразила на пазара на имоти в София, а дори напротив – има сериозен ръст на цените, пише "Труд".

На второ място по поскъпване на имотите остава Бургас с ръст на цените от 7,4% за година. Цените на новите апартаменти и къщи в морския град са нараснали с 5,6%, а на съществуващите жилища - с 8,9%. Това показва, че има сериозно търсене и в двата сегмента на пазара.

Третото място в класацията си поделят Русе и Стара Загора, където поскъпването на жилищата е с по 5,3% за година. Но има голяма разлика между движението на цените на новото и старото строителство в двата града. В Стара Загора поскъпването на новото строителство е със 7,9%. Така градът си поделя със София първото място по повишаване на цените на новите апартаменти и къщи. До голяма степен средните цени при новото строителство зависят от това какви жилища излизат на пазара.

Ако през даден период бъдат завършени и продадени повече луксозни жилища в престижни квартали, това води до покачване на средните цени в града. Наред с това обаче много хора държат да си купят дом в нова сграда, което дърпа нагоре цените именно на тези имоти. В резултат поскъпването на новите жилища в София и в Стара Загора е еднакво, макар че търсенето в столицата е по-голямо.

В Русе ситуацията е различна. Поскъпването на новите жилища е само с 0,9%. При старите жилища повишението на цените е с 6,1%.

Петото място в класацията за поскъпване на жилищните имоти в големите гладове е за Пловдив. В града под тепетата обаче има голяма разлика в движението на цените на новото и старото строителство. При новите жилища има спад, а при съществуващите повишението на цените е с 5%. Тук отново важи правилото, че средните цени на новите апартаменти много зависят от това какви проекти излизат на пазара. Когато на пазара излизат по-бюджетни апартаменти това се отразява на средната цена на квадратен метър ново строителство.

Последното шесто място в класацията остава за Варна, където има минимален спад в цените на имотите в рамките на година.

Общо за страната жилищните имоти са поскъпнали с 4,8% за година, показват данните на НСИ. При новите ръстът в цените е с 3,5%, а при съществуващите - с 5,6%. Това показва, че къщите и апартаментите в стари сгради стоят стабилно на пазара, а цените на новото строителство, макар да зависят от сградите, които излизат на пазара, също вървят нагоре.


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Имотния балон ще се преди 1 седмица
Кризата тепърва идва !!! Имотния балон ще се спука !!
36
0
 
2
 
! Отговори
Балонът скоро ще се преди 1 седмица
Балонът с имотите скоро ще се спука
35
1
 
22
 
! Отговори
цената нищо не значи преди 1 месец
Аз пък искрено съжалявам сегашните млади, че ги доят с тези цени, а качеството на строеното не е мръднало. Единствената новост е, че слагат трипроводна инсталация, стените изглеждат равни на пръв поглед и вратите изглеждат по-добре от старите фазерни. Но ако трябва да се направи за живеене, почват мъките. Нова шпакловка, оправяне на токовете, рендосване врати, смяна на вече повредени прозорци, къртене или оправяне замаски-нямат край дреболиите, все едно е строено от пълни аматьори
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как е бре харчат ли се копторите?
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При спад на БВП за 2020 с 4,2% (официално НСИ) няма, просто няма как имотните да не останат с 0% ръст в цените. Хайде, няма да има спад ок, но няма откъде ръст. Даже Боко Кюлчето, колкото и да хвърля пари от Джипа няма да може да ги захрани цените.
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цените на жилищата у нас са надути до безобразие и нямат нищо общо с качеството им и покупателната ни способност. Синът ми си купи къща в Бърно за 230 000 евро с ипотека с 1% лихва. Тя е на два етажа със 160 квадрата, паркомясто, отделна градина от 120 квадрата и таванска стоя от 40 квадрата. Къщата е газифицирана и облицована с 40 / четиридесет/ сантиметра студопор.
31
2
 
3
 
! Отговори
Гост преди 1 месец
Да растат. Хич не ми дреме. Я си имам къща.
30
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Испания за 100 000 евро си купувам къща с 4 спални 2 гаража и басейн.
А в София двустайна панелка..
29
1
 
11
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 месец
Винаги ме е удивлявал, овчо, стадния манталитет.Копувачът, плаща цената на корупцията, между общината и строителя. Опссс, забравих, брокера.Перфектна схема.И се купува апартамент, в една смърдяща дупка.Честито на купувачите.
28
10
 
8
 
! Отговори
Dam преди 1 месец
Еми в София е истината. Рано или късно всеки долазва насам. Тук съм от вяколко години и като се върна в красивият си роден град виждам, че там всичко е спряло на едно място. Дори напъните за маркови дрешки и мурафетите по кафетата на главната"Джеронимо" 23 и други такива правят нещата да изглеждат още по-тъжно.....
27
5
 
6
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
В ИТАЛИЯ ВЗИМАШ КЪЩА ЗА 1€-НЕЩО ДА КАЖЕТЕ?
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Мен
Ти си фанал отстъпката като у мола само днеска и само сега 70% офф на кюлотите, а не си видял че са им турили двойна цена от която са ти направили великодушната отстъпка от 35% и си платил по 1600 ойро квадрата
25
1
 
4
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 1 месец
България на 6 морета
24
1
 
8
 
! Отговори
Предвижда се .... преди 1 месец
Разширяването на ж.к. "Младост"
Върви продажба на "зелено"
Апартаментите ще са с изглед към морето.
23
2
 
17
 
! Отговори
празни къщи по света преди 1 месец
в китай има около 100 милиона празни жилища.

горе долу подобна е бройката в САЩ. малко по-назад са китай и великобритания и т.н.

Мафиоти , бизнесмени , фондове влагат пари в жилища среден и висок клас за да си защитят парите.
Което ги прави недостъпни за средната класа. Което пък води във срив в комуналните услуги защото никой не може да си позволи да живее там.

Балона е световен и ще се спука по подобие след ВСВ. Кога не знам , но и София няма да подмине.
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скоро не бяхте подгрявали раята,ха дано ви се получи,ама надали!
21
1
 
17
 
! Отговори
икономист преди 1 месец
Спомяте ли си, че преди кризата от 2008-2009г., пак се строеше много и безработицата беше рекордно ниска. След това имаше забавяне няколко години и безработицата се повиши. В един момент забавянето в сектора ще бъде трайно, а безработицата няма как да бъде овладяна. Презастрояването в големите градове достига невиждани размери...
20
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рано или късно ще разберете, че нормалните хора по свръхестествен начин се разграничават от МАФИЯТА. Каквито и закони да променяте и да пречите на хората да си създадат нормален дом. Дори да продължите да отвличате 14 год момиченца за Емирството, Пеевски, Тиква, Доган. Дори да рекетирати всяка година българите с нови паспорти за апартаменти.
Всичко свърши и скоро ще го разберете.
Какво стана с офисите Ви? Има ли наемодатели? Какво стана с дискотеките Ви? Хотелите Ви?
19
4
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Споко, до 1.5 година ес ще издаде директива да се вдигнат данъците... тогаз ще се види кой е камилата и кой камиларят.
18
5
 
7
 
! Отговори
Мен преди 1 месец
БХАХАХАХх блажени са верващите, договорих си миналата седмица 35% отстъпка в младост...