Пернишки села влизат в съда, искат им 9 пъти повече такса смет

Те са подали жалба срещу решението на Общински съвет
10
Пернишки села влизат в съда, искат им 9 пъти повече такса смет
Снимка: БГНЕС

Жители и собственици на имоти от селата Драгичево, Рударци, Кладница, Студена и Мещица са подали жалби до Административния съд в Перник срещу решението на местния Общински съвет за увеличението на такса смет за селата в общината. Всички жалби са обединени в едно административно дело, което е насрочено за утре, съобщиха от съда. В документацията по делото ще бъдат представени и събраните подписки на жителите на селата, съобщава БТА.

През декември миналата година Общинският съвет реши да бъде увеличена такса смет в пернишките села от 2,25 промила на 19,06 промила от данъчната оценка на имотите. Налогът за жителите на гр. Батановци ще се формира върху 19,5 промила. Според кметския екип почти деветократното увеличение на ТБО ще доведе до изравняване на сумите, които плащат за битовите отпадъци хората в селата и тези, които живеят в областния център.

Заради голямата разлика в данъчната оценка на имотите в града и по селата, живущите в Перник плащат такса, чиято сума многократно надвишава тази в останалите населени места в общината, заяви заместник-кметът Стефан Кръстев. По думите му досега собственик на имот с къща от 100 кв.м и двор 1 000 кв. в едно от големите села в Пернишко е плащал 20,46 лв. ТБО годишно,или 5-6 стотинки на ден.

Средствата са необходими за изграждане на втора клетка на Регионалното депо за битови отпадъци, посочи кметът Станислав Владимиров.

Според жалбоподателите са нарушени правилата по разпоредба за публикуване на покана за обществено обсъждане за определяне размера на такса "Битови отпадъци" /ТБО/. Те твърдят също, че при приемането и актуването на решението на Общинския съвет е одобрена план-сметка за 2021г. за дейностите по събиране, извозване, обезвреждане в депа, или други съоръжения на битови отпадъци и за поддържане на чистота на териториите за обществено ползване, която се различава от предварително обявената.

Нарушен е принципът, съгласно който се определя таксата смет, а именно неизложени конкретни мотиви защо се пристъпва към увеличение на ТБО, е становището на жалбоподателите.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали уж ТБО щеше да се плаща според количеството на отпадъка? Не е нормално за 100 кадрата къща и декар двор на село да се плаща 200 лева, вместо досегашните 20 лева. То в жентъра на София за апартамент 100 квадрата се плаща по-малко.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КМЕТОВЕТЕ КРАДЛИВИ И ОТ УМРЕЛИТЕ ТАКСА ВЗЕМАТ. КАКВА ТАКСА СМЕТ КАТО ИМОТА Е НЕОБИТАЕМ . КАКВО ИЗВОЗВАТ АЙДУЦИТЕ ? ЧУВАЛИ С ПАРИ А НЕ СМЕТ. НЯМАТ НАЯЖДАНЕ ОЗВЕРЕЛИТЕ УПРАВНИЦИ. ДАНО СЕ ЗАДАВЯТ СЪС ЗАГРАБЕНОТО ОТ СИРОМАСИТЕ . ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕ ДА ДАВАТ И ДА НЕ ИМ СТИГНАТ.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да им направят данъчните оценки близки до реалните цени на имотите-
7
1
 
3
 
! Отговори
Знаещ преди 1 месец
Ахаа, понеже живеят на село, бензина трябва да им бъде 0.20 стотинки, а за софиянците - 2 лева, щото било столица. Сигурно по селата няма отпадъци, бутилки бира и т.н. То видяхме всички какво плуваше пред ВЕЦ Своге. Значи, като си продават къщите, искат 40 000, а иначе - ау, ма данъчната оценка е 2 000. Правилно са вдигнали таксата ! България ке зарина с отпадъци!
6
6
 
2
 
! Отговори
4epa преди 1 месец
ОТ КМЕТ КОМУНИСТ КАКВО О4АКВАТЕ- ВДИГАТ ДАНЪЦИТЕ ЗА ДА ИМА ОТ КЪДЕ ДА КРАДЪТ- ИНА4Е МИСЛИЛИ БСП ЗА ХОРАТА !!!!!!!!!!!
5
0
 
0
 
! Отговори
и в нашето село преди 1 месец
такса смет е вдигната 10 пъти
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато не започне разделянетона *** и заводи за рециклиране, и по-зле ще става.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Грабай винкело, метай се на гоуфо и на парламенто !
2
4
 
6
 
! Отговори
Сектата преди 1 месец
Казват че цялата област Перник се управлява от нарко барони дори полицаите слугуват на кокаиновите мутри с автокъщи!
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма нищо, те тъй се пълни бойковото шкафчинци.