Скокът в цените на храните стопи ръста на заплатите

Средната заплата в страната към края на юли възлиза на 1148 лева
5 окт 2021 10:50, Петя Славова
112
Скокът в цените на храните стопи ръста на заплатите
Снимка: БГНЕС

Поскъпването на хранителните продукти изцяло компенсира ръста на средната заплата през последната година, събощава "Телеграф" на база данни за цените на хранителните стоки на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) и информация на Националния осигурителен институт (НОИ) за размера на средната работна заплата.

Според тях средната заплата в страната към края на юли тази година възлиза на 1148 лева, а година по-рано е била 1058 лева, което е ръст с 8,5 на сто или 90 лева. При хранителните продукти на едро увеличението е в размер на 8,4 на сто. Така, ако миналата година по това време сме плащали за 34 хранителни продукта, ако купуваме по една бройка или килограм, 91 лева, то сега сметката е набъбнала на 99 лева.

От всички стоки само при 6 от тях има намаление на цените. По-евтино тази година се продава бобът, който в края на септември 2020 година вървеше по 4,05 лева за кило, а в момента е 3,77 лева. Също така са поевтинели ябълки, банани, грозде, дини и доматите от полето. Всички останали продукти се продават на по-високи цени. При основните продукти значително се е повишила цената на олиото и от 2,34 лв. преди година в момента се продава за 3,20 лева. Скок на цената има и при кашкавала, който от 10,92 лв. за кило се увеличава на 11,61 лева. Сиренето поскъпва с близо 30 ст. на кило и върви по 7,30 лв. Имитиращият продукт с палмова мазнина също е скочил и от 3,26 лева вече се предлага за 4,02 лв. за кило.

Пилето за готвене вече върви по 4,56 лева, а преди година е струвало с 57 ст. по-евтино. Оттам поскъпват и бутчетата с близо лев, както и гърдите, които вече вървят по 8,06 лв. за кило. Цените на колбасите също се повишават, като шунката вече се продава с близо 20 ст. по-скъпо и върви по 5,65 лв. за кило, а шпековият салам е поскъпнал от 8,62 лв. на 8,99 лв за кило.

При плодовете има значително увеличение на цената на прасковите, които са скочили от 1,65 лв. за кило на 2,16 лева, но при останалите има намаление.

Зеленчуците поскъпват, като само полските домати се продават тази година по-евтино, показват данните на комисията по стоковите борси и тържищата. Зелето и морковите тази година са близо двойно по-скъпи от миналата. Зелката в момента се предлага по 1,02 лв. за кило, а преди година е струвала 0,62 лв. за кило, а морковите вървят по 1,04 лв. при 0,61 лв. за кило преди година. Краставиците вървят на едро по 1,86 лева, а преди година са се продавали за 1,32 лв. Пиперът е поскъпнал с 30-40 ст. килото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: ценихранизаплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
5
 
! Отговори
Софиянец-програмист преди 2 години
Случи ми се да пътувам из северна България миналата седмица - Припят и Фукушима пасти да ядат. 5 лева там се считат като 20 в София. Мнозинството българи са изключително бедни, а столицата колабира от презастрояването и вече не става за живеене. Липсата на смислена държавна политика в последните 30 г. доведе до това положение
94
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали се оплаквахте, че през соца нямало банани, е сега има и даже евтини, какво непрекъснато мрънкате?
93
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя шпеков салам от 9 лв. някаква "кучешка радост" ли е ?! А инфлацията тепърва започва - това в момента не е нищо - 2022 ще е пълен леш !
92
4
 
8
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Какви заплати, всички които познавам над 1 милион образовани млади и стари българи са трайно безработни и не са регистирани в бюрата по-труда и нямат заплата, защото няма кой да ги наеме безработицата е поне 50%, глад и мизерия, тия които са на заплата са на 600 800 лв, а пенсионери с 300 пенсия, нещата са трагични всеки които може емигрира
91
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За мен ръстът на цените е напълно приемлив. Който печели малко... проблемът си е Ваш.
90
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последната популистска мярка е да намалят ДДС за 2-3 месеца до след избори. Никаква идея просто нямат. Гонят само власт и лична изгода. Парното също след изборите ще го пуснат. Мислят си че народа е глуповат и няма да се усети какъв му гласят.
89
5
 
7
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Нали искахте промяна,ето я
88
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е вярно. Депутатите на промяната , може 2 месеца да са работили но си направиха заплатите по 10К. Голяма работа, че парното станало 500 лева на месец и тока 200
87
0
 
3
 
! Отговори
Bebok преди 2 години
Народа ще плаща и 200% повече за парно щото може.Може и 400% повечко-важно е капиталисти да са добре.Или стани богат или не мрънкай щото бедняци нямат глас.
86
0
 
7
 
! Отговори
тТт преди 2 години
Тази година криво-ляво я изкарахме... Ами след януари какво ще правим след тези очаквани увеличения на газ, ток и вода, а? Цялото това "мерене на пиЖки" между Китай-Русия-САЩ не е хич на добре с тази инфлация +30% на всичко през тази година, а лошото е, че 2022 ще започне още по-зле.
85
3
 
5
 
! Отговори
Bebok преди 2 години
Усичко лъжа и измама.Ресторанти са пълни, фърчат сметки по 100-150 лева, место за паркиране няма никаде, даже у Люлин е пълно с мерцедеси, лекари земат по 60 лева за преглед, върнали се от морето вече планират Коледа у Банско.Реално народа забогатява.
84
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в нашата фимра тази година все още няма повишение на заплатите ...
83
0
 
3
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Поздрави на всички с музикален микс село Бреница, Крушовене и Кръчмарице Нина от Ю туб. Да сте здрави и с много акъл в главите.
82
0
 
11
 
! Отговори
GFG преди 2 години
Какъв ръст на заплатите?
81
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Да , ама не !С и дето ГЕРб не е на власт, а вие!
80
7
 
7
 
! Отговори
Да , ама не ! преди 2 години
До Честито... Наслаждаваме се на НАСЛЕДСТВОТО от герб . МЕРСИ !
79
1
 
5
 
! Отговори
Само ФЪФ Бг, 30г. преди 2 години
По времето на управлението на др. И.Й.Костов , на всеки 3 месеца депутатите СИ вдигаха заплатите , според инфлацията ,.... та тогава И.Костов обяви / за едно от тримесечията / че инфлацията била 70 % , според което си вдигнаха заплатите в Парламента , а на ДРУГИЯТ ДЕН , ИНФЛАЦИЯТА ЗА НАРОДА БЕ ОБЯВЕНА , ОТ ЛИЦЕТО И. КОСТОВ ---3 % / ТРИ %/ Да се смееш ли или да плачеш !? И сега , ''уШ'' само 2 % щяло да бъде увеличението , Е ДА , АМА НЕ ,...ВЛЕЗТЕ В МАГАЗИНИТЕ ЗА ДА ВИДИТЕ , КОЛКО Е УВЕЛИЧЕНИЕТу.
78
10
 
12
 
! Отговори
Честито преди 2 години
Честито на гласувалите за Румен Радев и новите партии!
77
2
 
5
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
А на пенсиите ,... ги изпепели !Та се чудят у Парламенту -менто-менто , колко да бъдат пенсиите .........!!!Само в България е имало комунизъм , та затова комунистите са виновни бре , в другите държави нови членки на ЕС '' не е имало комунизъм'' ...Румъния вече гони ---МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ 500 ЕВРА , и МИНИМАЛНИ ЗАПЛАТИ 1500 ЕВРА ,... ЗАЩО ЛИ ?
76
2
 
12
 
! Отговори
Владо преди 2 години
Твърдението в статията би било вярно, само ако хората харчат 100% от заплатите си за храна. След като цялостната инфлация е 3 процента, а увеличението е 8.5 значи не се компенсира увеличението на заплатите с това на цените на храните. Дори и журналистите не могат да смятат, а ние очакваме обикновенните хора да искат да се ваксинират и да имаме държава. Няма как да стане с това ниско образователно ниво!