Експерт: Имотите във Варна ще продължат да поскъпват

Доходите изостават от цените, каза Мирослав Манолов
12 окт 2021 23:30, Анисия Иванова
33

Спирането на срочните депозити и фактът, че все повече банки обмислят въвеждането на допълнителни такси за съхраняване на суми, повлияха на имотния пазар у нас.

Липсата на доходност в банките кара хората да търсят други възможности да си защитят парите. Една от най-добрите защити е влагането на средства в недвижими имоти. На това мнение е изпълнителният директор на инвестиционна компания "Явор" АД Мирослав Манолов, който говори специално за предаването "Money.bg".

Той посочи, че хората трябва да си вложат парите някъде, тъй като в противен случай ги губят.

"Имаш 100 хил. евро, след 5 години ще са 90 хил. По-добре да си купиш нещо, което след 5 год. ще струва 110 хил. евро. Трябва да мислим един ход напред в тази глобална криза, която създава несигурност в хората. Всеки търси пристан, където по някакъв начин да защити своите спестявания", коментира Манолов.

Инвестиционна компания "Явор" АД инвестира предимно в имоти в морската ни столица Варна. Манолов е на мнение, че за 100 хил. евро у нас може да си купиш прекрасно жилище на прекрасно място. Цените във Варна са поне 5 пъти по-ниски от тези в Единбург и поне 2-3 пъти по-ниски от други европейски градове, стана ясно от думите му.

Манолов изтъкна качеството на климата във Варна, който според него е сред най-добрите в Европа. Той подчерта, че цените на имотите във Варна ще вървят нагоре. А пандемията е повлияла на продавачите на имоти дотолкова, че вече са склонни на отстъпки при получаването на исканите от тях пари за имота. Предпочитат да получат по-малко пари, но да вземат сумата веднага.

Манолов отбеляза за зрителите на Bulgaria ON AIR, че заради пандемията и по-дългото задържане вкъщи, хората вече отдават по-голямо значение на изложението, големината на жилищата и комфорта.

"Хората вече не търсят апартаменти, а търсят домове, където да могат да прекарват повече време от денонощието", убеден е изпълнителният директор на "Явор" АД.

На въпрос как поскъпването на строителните материали се отразява на инвеститорите, Мирослав Манолов отговори:

"Сложно се отразява, поскъпнаха с 50%. Проблемът е, че вече ги няма, не само, че поскъпват. Това води до забавяне на самия процес. Съответно цените на недвижимите имоти поскъпват, ние също сме си повишили цените. Доходите изостават от цените, което ще окаже влияние на пазара на недвижими имоти."

В дългосрочен план той прогнозира, че цените на имотите във Варна ще продължат да се покачват. Манолов предположи, че след около година ще има успокоение на пазара и нормализиране на цените, след което отново ще скочат.

Целият разговор на сайта на Bulgaria ON AIR


33
Още от Страната
В затвора хапват по-здравословно от училищата и болниците
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
С тия темпове на инфлация след 2 години ще са 90, но покупка на имот в България си е рискова инвестиция.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вече разграбват около големия град, кой строи кой достроява. Няма корона, няма затворнически живот. Здравето и свободата са най важни
29
0
 
4
 
! Отговори
Гост преди 2 седмици
Добрева чешма много хубаво. Широки улици, гора и чист въздух, млади хора има много деца 10 Мин. До центъра. Задружни съседи. Това в големия град го няма. А как празнуват празници.. Перфектното място за живеене.
28
2
 
2
 
! Отговори
Гост преди 2 седмици
Цените на имотите в цял свят са в пъти повече и тук дойде. После не може да си купиш и нива
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Че кой купува в центъра? Местностите наоколо въздух, тишина, паркоместа, чист въздух. Никой не се лишава от свобода когато затварят заради карантина.
26
4
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
До АнонименАми не живей във Варна ела и ти в София , като мечтата на всичките ти съграждани и да приключваме темата.
25
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Катко дете за мен Варна беше от днешния Макдрайв до Акациите и беше РАЙ. Сега е 20 пъти по-голяма. Живея в идеалния център и преди във всеки двор имаше къща и поне едно дърво или лоза и много цветя . Сега на мястото на всяка къща има блок с 20 апартамента или от 3-5 души в една къща сега станаха средно 20*3=60 души. Не се диша от бетон, дрънкащи климатици, а за колите вибрациите, мръсните газове и шума да не говорим. Не ми се живее вече във Варна. УНИЩОЖИХА ТОЗИ ХУБАВ ГРАД.
24
0
 
18
 
! Отговори
Строител преди 2 седмици
Да ви светна, че такова нещо като качествен имот в България няма. А пък при сегашния скок на цените на материалите , новите сгради ще стават още по-некачествени. В никакъв случй не купувайте на зелено, 50% от сградите няма да бъдат довършени.
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е какво да очакваме да каже -"изпълнителният директор на инвестиционна компания "Явор" АД" ,която строи и продава имоти ,че пазара ще се срине ,ще поевтинеят имотите и затова не купувайте ,изчакайте ?? Иначе експерта казал .
22
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Инвестиция във Варна? Не, благодаря!
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Имаш 100 хил. евро, след 5 години ще са 90 хил. По-добре да си купиш нещо, което след 5 год. ще струва 110 хил. евро."Цените на имотните пазари винаги са били диктувани от банките и брокерските организациий! Горният цитат е пример за това.Човека с вашите евраци купува жилище на дъщеря си в Единбург. Един от най-красивите градове на земята. Защо не купува с България???
20
1
 
28
 
! Отговори
Св преди 2 седмици
Гледах интервюто. Спомена, че дъщеря му е в Единбург, и ще си купува жилище, а там цените са над 500 К, "докато тук за 100 К можеш да си купиш "прекрасен имот"". Сега, знаем че старите хора казват, не слушай какво ти говоря, а какво правя. Значи ние да даваме 100К за имоти тук, да се закрепостим, докато той купува жилище на щерка си в Единбург. Човек гласува с парите си, с краката си и с децата си. Гледай какво правят, а не какво ти говорят.
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Единият тръгнал с парите си, другият с имота си! ... пък манолов им светил и си бил повишил цената?! :-)
18
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Варна беше прекрасен град, в момента в него не се диша, като изключим Морската градина. Презастроено е и продължава да се строи бясно, стига да има и педя свободна земя, строи се и на съвършено безумни места, като паметника на Почивка и парка около него. А освен това и прекалено много станаха колите и паркирането нерядко е проблем.Но като гледам хора от Добруджа, Лудогорието,Силистра дават мило и драго, продават ниви, за да се натъпчат в "новото строителство", а естествено има и перачи на пари.
17
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Каква Варна бе ей, това вече не е този красив град от преди 30-40 години, сега е някакво мутро свърталище на *** и господарите им от Русия. Това е град завладян от руснаците, които имат българите за низши класа, обслужващ персонал. Морето край Варна е превърнато в кло Ака никой варненец не влиза в тези води, ходят чак на Албена, направете сметка за какво става въпрос. Нещастни брокита идва и вашият край, след няколко месеца ще сте безработни, гладни сополи каквито всъщност сте си и сега.
16
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На това мнение е изпълнителният директор на инвестиционна компания "Явор" АД Мирослав Манолов...ДОТУК,и спирате с четенето на статята,поне слагайте и фактурите за това колко си е платил да я качите в сайта...смешна история...
15
25
 
8
 
! Отговори
броки преди 2 седмици
Варна си е добро място. Особено околностите - Златни пясъци, Константин и Елена, Слънчев ден. Все добри места за инвестиция. И за живеене.
14
50
 
6
 
! Отговори
Христо преди 2 седмици
Сори, ама бича като брокер на имоти и правя хилядарки от въздуха. В момента има бум и цените ще растат доста в следващите 10 години. Ще идвате да ми се молите да ви намирам имоти и ще ми целувате краката, ама няма. Не се занимавам с някакви мишоци програмисти на келява заплата.
13
19
 
11
 
! Отговори
До 7 преди 2 седмици
Какво си се заял с Варна, ти си купувай в село София и си вярвай на "добрата инвестиция".
12
1
 
32
 
! Отговори
тъ преди 2 седмици
По-неадекватна оценка не бях чел! Манипулации!