3.50 лв. за литър на обикновените дизел и бензин, има ли спекула?

Най-евтината цена за А95 е 3,32 лв., а за литър дизел – 3,43 лв.
21 юни 2022 16:38, Петя Славова
154
3.50 лв. за литър на обикновените дизел и бензин, има ли спекула?
Снимка: БГНЕС

Най-евтината цена за литър бензин А95 е 3,32 лв., а за литър дизел – 3,43 лв., предаде БГНЕС.

Цените за литър гориво на основните и най-големи бензиностанции в столицата варират. За литър бензин А95 потребителите плащат съответно между 3,32 лв. и 3,43 лв., а за литър обикновен дизел сумата достига от 3,43 лв. до 3,58 лв.

Очаква се от 1 юли т.г. да бъде прието намаление от 25 стотинки на цената за литър бензин и за литър обикновен дизел, като според управляващите това би трябвало да окаже благоприятен ефект върху шофьорите на МПС.

Според Румен Димитров очакваното намаление ще се отрази благоприятно на всички в България. Той шофира личния си автомобил почти всеки ден.

Още по темата

"Ние сме строители, всеки ден зареждаме. Сега зареждаме с капкомер. За 40 лева си ходих преди в провинцията, сега с 40 лева не мога да ида до обекта. На 3,49 лв. съм заредил дизел. Нормално ли е за един обикновен човек", попита той. Димитров сподели, че откакто горивата са поскъпнали кара по-рядко, но уточни, че много рядко използва и градският транспорт. Надеждата му е цената на горивото да падне.

Краси, друг шофьор, с когото БГНЕС разговаря, сподели, че никакво намаление няма да се усети. 3,50 лв. за бензин не е нормална цена, категоричен е той. Мъжът заяви, че не кара по-рядко, но се лишава от други работи.

"От всичко възможно. Абсолютно всичко възможно. Ние не можем да спрем да караме, защото такава ни е работата", каза той, като сподели, че всеки ден шофира. Той допълни, че за да кара лекия си автомобил плаща 3,50 лв. бензин и 3,50 лв. за нафта. "Да не говорим, че скъпата нафта е 4 лева", каза Краси. "Но имам и бус на дизел, така че всеки ден съм на бензиностанцията", каза още той.

Таксиметровият шофьор Марио Аврамов също е категоричен, че „тези 25 стотинки са абсолютно нищожни“ и няма да бъдат усетени в джоба на крайния потребител. Той сподели, че автомобилът му се движи на газ. "Преди зареждах газ на 80 стотинки, в момента зареждам на 1,60 лв., де факто ще зареждам на 1,40 лв.", подчерта Аврамов. Той сподели също така, че е спрял да шофира толкова често, както и че за лични работи използва градския транспорт – метро, автобус, тролей.

"С работата преди минавах по 250-300 км, сега минавам по 150 км, защото където ме оставят, там си стоя. Не ми е рентабилно. Много пъти се случва, примерно в центъра, има страшно много клиентела, много работа, аз стоя в "Младост", защото на мен това ми е пари да стигна до центъра празен", каза още Марио Аврамов.

В понеделник от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) излязоха с официална позиция, в която заявяват, че органът няма правомощия за ценово регулиране, нито в нейната компетентност попада разследване на "спекула" и защита на потребителите.

Характерно за органите за защита на конкуренцията е да се намесват по отношение на повишаване на цените, само когато това е в резултат на забранено споразумение или на злоупотреба с господстващо положение, като контролът, който се осъществява, е последващ, заявиха още от КЗК. Позицията им дойде в отговор на изявления, съдържащи твърдение, че Комисия за защита на конкуренцията не изпълнява своите правомощия като не се намесва в ценообразуването при цените на горивата в страната.

В края на миналата седмица пък от "Демократична България" /ДБ/ поискаха да се създаде временна парламентарна комисия за обследване дейността на "Лукойл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
7
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Само "гербаджии" били навсякъде...хахахахаха хахахахаха е нали ги изчегъртахте и сложихте ваши хора....!!!!!
63
3
 
25
 
! Отговори
1 преди 1 година
Само едно не разбирам,по цяла Европа,не знам,дали и целия свят,бензина е по-скъп от дизела,а унас ,е обратното,дизела по-скъп,просто си нямам обяснение.Всяка цена над 1.80лв.за литър е спекула,медиите пишат ,цената на петрола е спаднала,а унас,горивата се вдигат,липсва държава,да накаже спекулантите.
62
2
 
1
 
! Отговори
строител преди 1 година
До Пъчо аз само на теб ти искам 12 лева на квадрат щото си стиснат, от други вземам поне 15. Разбира се, че разходите ми са същите и даже понякога пестя от материали, ама в крайна сметка вземам от хората максимално да си увелича маржа :)
61
3
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Според Корни са виновни младежи ГЕРБ :))))))))))))))))))))))))))))))))))
60
1
 
14
 
! Отговори
Пъчо преди 1 година
Айде строителя да мълчи за цените, щото и техните цени са бетер тези на горивата! Да го питам аз нормално ли е да иска 12 лева за квадрат шпакловка дето се прави за 10 минути? Като слага 200 лева надница в джоба не се оплаква, а като зарежда се оплаква, ай сиктир...
59
0
 
18
 
! Отговори
Бензанжия преди 1 година
От известно време съм почнал да дигам цените на нафтата с по 5-10 стотинки на седмица и мисля да го правя докато хората купуват. Като гледам към 5-6 лева за литър мога да стигна без проблем. И без това държавата все едно я няма ни нищо не ми прави така че тая схема със сигурност ще е печеливша. ХЕХЕ
58
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма спекула. Има война срещу Русия!
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
санкции господа и по 10 лева ще стане бензина, а може и повече ... Айде пак да си играем на санкции ... А по 100 евро бензин ... :)))
56
0
 
4
 
! Отговори
era преди 1 година
сега ще кажат, че тук е най-ефтин, но като заредя в Австрия и разхода на колата пада с до 20%.
55
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Националният предател,Простьооо Кирооо трябва незабавно да бъде изритан от власта,Една от причините-Огромна Инфлация породена от безпричинното покачване на горивата в България!
54
2
 
16
 
! Отговори
Кирчо Пелтека преди 1 година
Откакто Пълен Провал са на власт вече никой не (държавник) не краде, спря корупцията, няма картели, спекула никаква...въобще държавата цъфна и върза. Хората живеят по добре. Всички са доволни от новия морал.
53
1
 
17
 
! Отговори
Кънчо преди 1 година
И същите тия неадекватници неска се хвалеха в парламента колко много били направили за хората и колко пъти вдигали заплати и пенсии и колко социални били. Кое им е сожиалното..вдигат пенсии и заплати ама покупателната способност пада, така че файда - йок. Ококорения дава 0,25 ст на литър, а даже още не е почнала тази помощ и цената на горивото вече е с 0.50 ст нагоре. 0,25х50 литра (резервоар) = 12.50 лв - ехааааа огрооомна помощ. Тия направо се бъзикат с нас..
52
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма спекула, как да има. БГ е в ЕС а в Германия горивото е 3.50 евро.
51
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откакто дойдоха спасителите на власт, всеки си прави каквото иска и няма да се изненадам и на 5 лева за литър с тези некадърници. Реалната цена при 78 долара за барел руски петрол е 2.40, останалото е по чекмеджетата
50
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами при цени на петрол сорт Урал или същият който преработва Лукойл в рамките 70-80 долара за барел,при непроменено ДДС и акцизни ставки вие си отговорете имали ДРАНЕ на кожи а не спекула?Но най важното в случая е къде Е държавата в лицето на"бореца"против Русия и мафията Киро Простото?
49
4
 
4
 
! Отговори
Пич преди 1 година
"Димитров сподели, че откакто горивата са поскъпнали кара по-рядко, но уточни, че много рядко използва и градският транспорт. Надеждата му е цената на горивото да падне." Тогава не реви, пич. Не ползваш градски транспорт, не ползваш велосипед... А горивата няма да паднат - не се надявай. В момента инфлацията е навсякъде: дори в затънтените африкански островчета. И не идва от местното правителство. Да не говорим, че всички пискат ама не виждам задръстванията и автомобилите в София да са намалели.
48
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 45 - И, оказва се, че няма институция, комисия или какъвто и да е държавен конотролен орган, който да направи проверки и да накаже виновните за тази спекула!
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЧичоАз съм с две коли (една семейна и една на сина) ----> Тоест си с една кола Чичко, или сина ти няма кола ... Колкото до кончетата като ти гледам двете коли, ако можеш и едно конче да намериш добре. ...
46
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие хубаво ни плашите с цените в другите държави и да не "ревем", но бихте ли ми казали там какви са доходите на хората, а???
45
0
 
12
 
! Отговори
Направете заплатите преди 1 година
европейски и после няма да има оплаквания за европейските цени на всичко.