Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС

Имотните сделки нарастват от началото на годината
15 апр 2024 14:31, Стела Стоянова
150
Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС
Снимка БГНЕС

На фона охлаждане на имотния пазар в редица европейски държави у нас, цените на имотите продължават да растат. Според Евростат България е на второ място в ЕС по ръст на цени на жилищата за последното тримесечие за миналата година.

Все още няма точни данни за първото тримесечие на тази година, но през изминалите месеци по информация на Агенцията по вписванията има ръст на сделките, каза пред БНР Добромир Ганев, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти".

Сред причините за увеличаването на цените той открои ниските лихви и добрата ликвидност в банковата система – 30-40 милиарда е разликата между депозираните от гражданите средства и предоставените кредити. Фактор е и ръстът на възнагражденията.

"Месечната вноска по кредитите в по-големите градове в повечето случаи, когато се сравнява с наем, е същата или по-ниска."

Предпазливите хора, които преди година, година и половина излязоха от пазара, сега се завърнаха, допълни Ганев.

По думите му, еврозоната също е икономически фактор и "много хора очакват повишаване на цените", което кара част от продавачите да задържат предлагането на имоти, а намалялото предлагане влияе върху повишаването на цените.

Нашите градове са в топ 5 в Източна Европа по съотношението доходи – квадратура, която може да се придобие срещу тях, обясни Ганев.

Предлагането в големите градове и започнатото ново строителство през 2023 г. е намаляло между 12 и 20%, уточни той.

"Миналата година стартираха по-малко проекти. Тази година разрешенията за строеж се увеличават."

Не се очаква след влизането в еврозоната да има драматична промяна в лихвената политика, изтъкна още експертът.

В България вече е отчетлива тенденцията за смяна на жилище с цел подобряване на качеството на живот. Това вече не е еднократен акт, каза Ганев.

Панелните жилища привличат хора, които се местят от по-малки селища в големия град, но при подобряване на доходите те ги напускат, сочат наблюденията на експертите. Стои на дневен ред въпросът за саниране на всички сгради, строени по тази технология, посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
За да разберем колко реално са поскъпнали жилищата трябва от текущата цена да извадим натрупаната инфлация за съответния период.
97
0
 
7
 
! Отговори
До 95 преди 4 седмици
Само това ли може да изпишеш с големи букви ? А да докажеш можеш ли ? Защото аз мога да докажа, че си проsт дори с поговорка - "проsт народ, слаба държава" ! Сега за да ме обориш трябва да ми дадеш пример за слаба държава с умен народ ! За да те улесна ще ти кажа, че няма такъв пример, така, че не блъскай празната си глава в "дувара" в опит да мисли !
96
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
това влиза ли в инфлацията?!?? май не, а трябва. А мпс тата с колко скочиха, ама и те не влизат. Влизат музикалните инструменти чорапите на едро
95
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
За 2023г в България са родени само 49 610 деца! Това е най ниската стойност от както се води национална статистика от 1880г. Тогава при малко над 2 милиона население са се раздали над 100 000 деца годишно и това продължава чак до 1990г! А сега от 6.5 милиона няма са под 50 000. В Момента в България има над 1.6 милиона празни жилища! Не просто съборетини по селата. Това са жилища годни за живеене предимно в градовете! Само в София около 35% от наличните жилища стоят празни са години.
94
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Банките вече казаха, че в момента имотния пазар е балон. Въпроса е колко още ще го държат надут.
93
1
 
19
 
! Отговори
Когато в една преди 4 седмици
държава правителството и е узаконило производството на ИМИТИРАЩИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ не може да се говори нито за демокрация, нито за свобода, това е диктатура на мафията която е докарала един страхлив и неумен народ до просешка съдба ! Тук да пишете и да геройствате нищо не помага, само доказвате, че никога нищо не можете да постигнете сами, а мафията ще ни храни с *** колкото да не умрем от глад за да и слугуваме, роби сме в собствената си държава, затова и такъв робски живот живеем !
92
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Престанете да раздавате неадекватен "ум", беднотията ви е доказателство за проsтотия ! ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ПРОСТОТИЯ СИ ТИ.
91
1
 
6
 
! Отговори
Турист преди 4 седмици
До Анонимен Не е в колапс сектора. В колапс е Бай ти *** инвеститора, който тегли кредит, за да плати на зелено на бедните строители нещо, което е още на чертеж. Същия *** като инвестира никога не слага в сметките лихви, ремонти, данъци и други немалки разходи, а смята само абсолютна стойност, което на практика е голяма грешка. Няма рентабилна инвестиция, която се изплаща за повече от 10 години. Спечелил ли съм 200 К евро, ако продам моя, закупен за 20 К преди 30 години? Въпрос със звездичка
90
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако има такава хиперинфлация няма как да влезнат в еврозона. В САШ точно така почнаха фалитите на баките.
89
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Обявите са или менте 10г и ипиовече висат или жилищата са пред срутване и искат много пара за ремонти. Ново няма или е по 1 милиона $. Не знам къде е оптимизма като или са менте или няма. При Живков имаше ново и много по-евтино и достъпно.
88
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
нощем гледам празни прозорци , а цени високи как така не знам като има кой да плаща ще стане и 5000 евро квадрата.
87
3
 
9
 
! Отговори
Anonimen преди 4 седмици
Тук един писал, че американците биле прецакани ? Боже, утре този може да види и, че американците имигрират в България ? Докъде е стигнал "мозъкът" на беднотията, не е за вярване, че в държавата на Ботев и Левски се развъждат същества които имитират "героизъм" и "национализъм" ?
86
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
A кога ще се спука балона бе разбирачи? От поне 10 години насам, в тия форуми все балони пукате, а те цените продължават да растат! От кога чакам да си купя апартамент в Софето на безценица, ама ъ-ъ...
85
4
 
16
 
! Отговори
Абе разбирачи, преди 4 седмици
излезте малко в цивилизована чужбина,дори Хърватска или Сповения да е,за да видите как живеят хората,за да видите до къде е стигнала човешката мисъл,вие сте се затворили в една кошара и се опитвате да разсъждавате,но нито умеете,нито ви се получава ! Колко години смятате да живеете колкото орлите ли, че се врете в голям град да му се наситите пък останалата част от живота ще го живеете както подобава ЧОВЕШКИ ? Престанете да раздавате неадекватен "ум", беднотията ви е доказателство за проsтотия !
84
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Здрасти-земята под тях е ДЪРЖАВНА собственост!!! И ЧАСТНА собственост-земя на собственици,които държавата не е обезщетила !
83
4
 
11
 
! Отговори
Кво Оплаквате ли се преди 4 седмици
Нещо?! нали Има Банани и Тоалетна Хартия - Значи всичко е Наред!!
82
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Явно секторът е вече в колапс, след като на ден се драскат по 3-4 статии само в една медия за реклама на западащия бизнес. Сроавнявах под една такавастатия цени на имоти в Софето /снимката от там горе е рядко грозна/ с такива от други столици и големи европейски градове - вече Софето настига по цени държави, в които доходите са 2-3 пъти по-високи от тези у нас. Кажете ми една логична причина да инвестирам тук, особено като се има предвид, хче жилище си имам, плюс морска къща.
81
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Какво се чудиш , панелките във всички градове са най-продаваните имоти .
80
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
НЯМА ТАКЪВ АД КАТО ТОЗИ ДА ЖИВЕЕШ В ПОДОБНИ МНОГОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ КАТО ТЕЗИ НА СНИМКАТА-ПОСТОЯННО НЯКОЙ СЕ НАНАСЯ И ПОСТОЯННО НЯКОЙ СЕ ИЗНАСЯ,НЕ ЗНАЕШ КОЙ СОБСТВЕНИК,КОЙ НАЕМАТЕЛ,МАСОВО НЕ СЕ ПЛАЩАТ СМЕТКИ ЗА НАЙ-ЕЛЕМЕНТАРНО НЕЩО,НЕПРЕКЪСНАТИ КОНФЛИКТИ,ЛИПСА НА МЯСТО ЗА ПАРКИРАНЕ,А ОТ НЯКОЛКО ГОДИНИ ВЕЧЕ ИМАМЕ И ЗА СЪСЕДИ ХОРА ОТ ДАЛЕЧНИ И БЛИЗКИ ЕКЗОТИЧНИ СТРАНИ-НИГЕРИЯ,ГАНА,ГВИНЕЯ,СИРИЯ,АФГАНИСТАН,БАНГЛАДЕШ... ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА Е ВЕЧЕ СОФИЯ!
79
3
 
8
 
! Отговори
Софиянец преди 4 седмици
2008ма ми изпаднаха пари и за 36х.евра си купих двустайна панелка в София кв.Хаджи Димитър!!! Миналата година съседа под мен продаде същия апартамент за 105х.евро,като апартамента беше за ТОТАЛЕН ремонт!!! Айде който не може да смята наум, да вади елката и да сметне с колко процента се е качила цената за 15-16г!!! И пак казвам-говорим за панелка в Х.Димитър!!!