Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС

Имотните сделки нарастват от началото на годината
15 апр 2024 14:31, Стела Стоянова
150
Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС
Снимка БГНЕС

На фона охлаждане на имотния пазар в редица европейски държави у нас, цените на имотите продължават да растат. Според Евростат България е на второ място в ЕС по ръст на цени на жилищата за последното тримесечие за миналата година.

Все още няма точни данни за първото тримесечие на тази година, но през изминалите месеци по информация на Агенцията по вписванията има ръст на сделките, каза пред БНР Добромир Ганев, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти".

Сред причините за увеличаването на цените той открои ниските лихви и добрата ликвидност в банковата система – 30-40 милиарда е разликата между депозираните от гражданите средства и предоставените кредити. Фактор е и ръстът на възнагражденията.

"Месечната вноска по кредитите в по-големите градове в повечето случаи, когато се сравнява с наем, е същата или по-ниска."

Предпазливите хора, които преди година, година и половина излязоха от пазара, сега се завърнаха, допълни Ганев.

По думите му, еврозоната също е икономически фактор и "много хора очакват повишаване на цените", което кара част от продавачите да задържат предлагането на имоти, а намалялото предлагане влияе върху повишаването на цените.

Нашите градове са в топ 5 в Източна Европа по съотношението доходи – квадратура, която може да се придобие срещу тях, обясни Ганев.

Предлагането в големите градове и започнатото ново строителство през 2023 г. е намаляло между 12 и 20%, уточни той.

"Миналата година стартираха по-малко проекти. Тази година разрешенията за строеж се увеличават."

Не се очаква след влизането в еврозоната да има драматична промяна в лихвената политика, изтъкна още експертът.

В България вече е отчетлива тенденцията за смяна на жилище с цел подобряване на качеството на живот. Това вече не е еднократен акт, каза Ганев.

Панелните жилища привличат хора, които се местят от по-малки селища в големия град, но при подобряване на доходите те ги напускат, сочат наблюденията на експертите. Стои на дневен ред въпросът за саниране на всички сгради, строени по тази технология, посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
11
 
! Отговори
Какви новоизбрани преди 1 месец
Бивши комунисти, свалили с вътрешен преврат съпартийците си. Разделиха си баницата, фалираха банките, изпратиха си децата в чужбина. Сега си мият лицето, че били демократи. Какви демократи? Станаха милиардери, та чак до лелички по столове и ниски постове строителни воиски. Същите сложиха ръка на аптеки, бензиностации, земя, енергетика, чиновници общини. За какво говорим, моля ви. Да не говорим за хранилката еврофондове.
117
2
 
8
 
! Отговори
Случаен преди 1 месец
Явно сривът е голям като всеки ден пускат такива статии.
116
2
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
На Facebook в групата expads се хвалят, че вече си купуват четвъртия апартамент на морето - първо кой е разградил България , че хора от чужбина да заробват България или новозабогатели олигарси да изкупуват имотите . Вече човек не може дори да отиде на море !!!
115
2
 
7
 
! Отговори
Знаем откъде преди 1 месец
им е първият милион на "богатите", и какъв процент печалба взимат и делят, чадърите от фирми на властта .Работят дръжки, с изключение на програмистите. Всичко друго във всяка една сфера е неистов грабеж от аспиринчето в аптеката до Концесия злато, и ограбени еврофондове в офшорки.
114
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Забравете да паднат цените на жилищата в България. Изкуствено са завишени, има балон, никога няма да се пукне така че обикновените граждани да могат да си позволят жилища. В България има повече жилища от всякога, населението за последните 30г намаля с 2.5 млн и цените растат. Обяснение на този феномен няма и няма и да има. От 2020-та населението И на София намалява. Дори цената на строителните материални стане отрицателна и работниците работят за без пари цените ПАК ще растат щото цари олигархия
113
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
срив на цените очаквам като панерките почнат сами да се разпадат. Все пак имат си срок на годност тия материали
112
9
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Дрогаре, пукна ли се балона, а? Ама то и да се пукне вие нали все говорите: "Народът няма какво да яде, умираме от безпаричие". Така че и по 10 000 лева да станат тристайните, пак няма да имате пари да си ги купите :))) Ахахахахахахахахаха.....
111
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Втори пи ръст сега и първи по спад после.
110
5
 
8
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ ПРОМЯНАТА! преди 1 месец
КИРО, АСЕН, РАШКОВ, КОРНЕЛИЯ, РАДЕВ, МАЯ, ***, БАБИКЯН ПРОМЕНИХА БЪЛГАРИЯ....
109
3
 
10
 
! Отговори
Имат хората преди 1 месец
Пари, инвестират, спестяват. Жилищата им се виждат най переспективната форма. Така де, не може всичко да се изяде и изпие. А да инвестираш в производство, в бизнес в тази държава собственост на мафията си е пълна лудост. Парите, в крайна сметка се оказват в шкафчетата на шепа богоизбрани комунисти и техните наследници. В случая с жилищата се получава пак същото, но малко по късно и с по големи загуби за "инвеститора". В крайна сметка, наши са само похарчените пари!
108
3
 
10
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 1 месец
Санирането е грижа на давещия се.Купил панелка за свет пари и иска държавата да му я санира. Това го измисли Борисов.
107
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Данъкът на жилищата трябва да се увеличава експотенциално на броя на притежаваните жилища. Само така ще се пресече устрема на българина да си влага парите в апартаменти с цел "инвестиция".
106
3
 
4
 
! Отговори
ВДИГНАТ СРЕДЕН преди 1 месец
КУПУВАМ НА 1000 ЕВРО В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ. АЙДЕ МАРШ
105
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво за ръста на цените- ще продадете имотите, ама друг път!
104
1
 
9
 
! Отговори
затова преди 1 месец
пък сте първи по ръст на заплати и пенсии във Вселената,факт за съжаление
103
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нормално, сценарият е ясен - да се държат българите в бедност и далече от всякаква форма на напредък. Оглавяваме класациите за ръст и на всичко друго. После защо нивата на раждаемост са най-ниски, откакто се води статистика?!
102
3
 
12
 
! Отговори
Много се е крало преди 1 месец
Бедна България един милион лева жилище, ЕПК на 70 г.. Но за сметка на това, заради този балон, повишиха данък сграда НЕПРОДАВАЕМИ ЖИЛИЩА. Гето център, презастроено, без изложения и паркинги. Мръсен въздух коли за Офиси, *** дървета, плаващи плочи, разбити настилки и улици. Невъобразими миризми от храни за бездомни животни и контейнери.Еднакъв данък за стари и новопостроени сгради. Гаврата е пълна. А предстои безобразно увеличение на Данък смет. В много държави с остаряване данък сграда пада
101
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен И за какво харчат толко пара като нямат деца и после сичко отива пак в държавата. Бг за заприличали на западния консуматор и само плюскат.
100
2
 
12
 
! Отговори
Голямо яздене, преди 1 месец
голямо лапане. Ей сега гледай за Великден какво става 1 лев яйцата, за Гергьовден 40 лева агнешкото!
99
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Балона....