Биотехника възвръща усещанията на хора с ампутирани крайници

Те успели да усетят отново топлина и студ
Обновена: 20 май 2023 11:54 | 20 май 2023 11:54, Стела Стоянова
3
Биотехника възвръща усещанията на хора с ампутирани крайници
Снимка БГНЕС

Учени от швейцарския университет "Екол политекник федерал" в Лозана проведоха опити за възвръщането на усещането за студ и топлина сред хора, претърпели ампутации, предаде Ройтерс.

Те са поставили термични електроди върху кожата на остатъчните крайници на 27-те участници в тестовете. В резултат 17 от тях успяват да си възвърнат усещането за топлина и студ, както и да разграничат текстурите на различни повърхности като пластмаса, стъкло и мед. Изследователите се надяват, че някой ден ще могат да помогнат на тези хора да усетят дори топлината от човешкото докосване.

„Чрез стимулирането на конкретни части от остатъчните ръце на хората с ампутации, бихме могли да предизвикаме усещане в липсващите фантомни ръце“, казва ръководителят на проекта Солайман Шокур.

Биотехниката, която вече се тества в продължение на повече от две години, не включва имплантиране, а може да се носи върху кожата и е съвместима с обикновени протези.

Съавторът на проучването Силвестро Мицера твърди, че сега екипът планира да тества устройството в по-голям мащаб, преди да го съчетае с други технологии за подобряване на усещанията за допир сред хората, претърпели ампутации.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много интересно.
1
5
 
1
 
! Отговори
Воайори Сър преди 10 месеца
С Тази био техника сега полицаи бъркат в мозъка на жените и ги гледат* как се къпят, после защо няма полицаи на улицата - 50 000 на брой!