Логвиненко – мозъкът зад гранатометния ад срещу Алексей Петров

Имал е и трима съучастници, като им е обещал 200 хиляди евро
2 сеп 2016 18:00, Анисия Иванова
25
Логвиненко – мозъкът зад гранатометния ад срещу Алексей Петров
Архив: Булфото

Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт за опита за убийство на Алексей Петров през 2015 г. Обвинението е срещу украинеца Роман Логвиненко, съобщиха от обвинението.

Според разследващите подготовката на атентата е започнала в началото на пролетта на 2014 г. и е продължила до 29 октомври 2015 г. в София.

Логвиненко е имал за съучастници двама извършители - Артьом Темпински и Максим Чорний, както и Йевен Балков като помагач, като украинецът умишлено е склонил тримата да участват в престъплението.

Логвиненко е организирал убийството на Петров, според прокуратурата той е двигателят на престъплението - от него са идвали разпорежданията и съветите, обещал е на тримата 200 000 евро.

Украйнецът е осигурил и два броя гранатомети РПГ-22, леките автомобили за престъплението – "Ситроен Саксо" и "Опел Астра", и е организирал следенето на Петров.

Още по темата

Опитът за атентат е извършен от Темпински и Чорний на 29 октомври миналата година в София около 08:35 часа сутринта в кв. "Кръстова вада".

В този ден Алексей Петров излязъл от дома си. В подземния гараж го чакал личният му шофьор – Стефан Борисов. Обичайно седнал на задната дясна седалка в личния си автомобил, "Мерцедес Ес 500 Гард", брониран.

На кръстовището между ул. "Проф. Милчо Лаков" и ул. "Светослав Минков", при навлизане в ляв завой Петров и шофьорът усетили два силни удара отдясно в предната част на автомобила, предхождани от два силни гърмежа през интервал от около две секунди.

В резултат на това предното панорамно стъкло на автомобила се спукало, стъклото на предната дясна врата се счупило и отломка от сграда ударила автомобила в задния ляв калник. Включили се защитните системи на колата, която изпуснала димна завеса.

Шофьорът Борисов направил обратен завой на самата улица в близост до кръстовището, без да излиза на булеварда, и се върнал по същия маршрут в обратна посока, като паркирал автомобила обратно в гаража на Петров.

По колата е стреляно с два гранатомета РПГ-22. Деянието е извършено предумишлено и макар и довършено, не са настъпили предвидените в закона и исканите от дееца обществено опасни последици от това престъпление, тъй като автомобилът е бил брониран и снарядите не са проникнали в него, обясняват от прокуратурата.

В хода на разследването са извършени два огледа - на местопроизшествието и на домашния адрес на Петров.

От проведените разпити на очевидци от мястото на престъплението е установено, че извършителите са се оттеглили с "Опел", модел "Астра", както и че единият от тях е имал на лицето бяла маска. По-късно в района на престъплението е открита колата, намерени са два броя пластмасови маски – черна и бяла, както и други вещи.

На колата е извършен вътрешен оглед, при който са иззети нишковидни обекти, отривки, дъждобран с камуфлажен цвят, два броя зелени кръгли капаци (за РПГ), два броя метални скоби (за РПГ) и други вещи.

В хода на разследването са били назначени множество експертизи - комплексна автотехническа, оценителна, балистична, ДНК експертизи. Извършен е и анализ и съпоставка на гласни доказателства.

За Темпински, Чорний и Балков по безспорен и категоричен начин е доказано, че са доведени в България от Логвиненко за убийството на Алексей Петров.

Разпитан в хода на досъдебното производство обвиняемият Роман Логвиненко не дава обяснения. Очаква се Софийски градски съд да насрочи първото заседание по делото.

Разследването срещу останалите съучастници продължава в отделно дело. Роман Логвиненко е с мярка за неотклонение "задържане под стража" и се намира в затвора в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
А Алексейчо що не е в панделата за пране на пари?! За един украински преател питам.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анон преди 7 години
Руското оръжие пак се е доказало... ***.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ся на украинеца да му дадат памперси в затвора. Хората на трактора ще го орат.
20
0
 
0
 
! Отговори
той преди 7 години
е че като е украинец, що да го мразим. Изкарва си с честен труд хляба и пържолите.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Според разследващите подготовката на атентата е започнала в началото на пролетта на 2014 г. и е продължила до 29 октомври 2015 г. в София."Година и половина подготовка и накрая - нищо! Верно големи некадърници.
18
0
 
22
 
! Отговори
Ут къдя нъ къдя преди 7 години
Нека и аз да поясня - повечето снаряди имат Взривател на челната част, и самовзтивна спирална пътечка която гори около 12 сек. след изстрелването с цел самоликвидация при Несрещане с целта! Тези юнаци са сменили снарядите с Гумени!
17
0
 
30
 
! Отговори
друго пояснение преди 7 години
До 11 Пич, нито си прав, нито си точен! Чел си нещо, но недочел...РПГ-22 може да "стреля" на 50, 150 и 250м., а ефективното разтояние за стрелба (т.е. разтояние на правия изтрел) е 160м. Освен това, се "самоунищожава" (в случай, че пропусне целта), след 3,5-6,5сек. полет. Освен това, пробива стоманена броня 400мм.(!), така че има някаква друга "врътка", а не е истинно обяснението на Прокуратураа ни :)
16
2
 
37
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 7 години
По мен защо не стрелят с гранатомети?Какъв е този Алексей Петров, защо се опитват да го убият? и откъде има толкова пари за шофьори и бронирани мерцедеси с димни завеси, като не ходи на работа?
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Украйнецът"Типично в стил днес.бг.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кажи му украинец и не го обиждай повече.
13
2
 
12
 
! Отговори
нико преди 7 години
ремзи пальов какво ще каже по въпроса от дундукков 2 или сега е време за коч байрям ли ифтар ли ?
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даааа.Съветската Армия произвежда некадърници. Това е голям минус б ПР~а Явно трябва да поправят грешката.защото ще се дават сериозни задачи само на сърби
11
2
 
16
 
! Отговори
пояснение преди 7 години
До Анонименгранатата избухва след 100 - 150 метра, а те са стреляли от най-много 50.. ..затова.. ..просто не е избухнала..
10
1
 
23
 
! Отговори
ист преди 7 години
Калпазанин. Заслужава доживотен затвор заради проявена некадърност.
9
0
 
30
 
! Отговори
ПИНО4ЕТ преди 7 години
срам голям срам с два гранотомета да не могат да улу4ат един мерцедес от два метра, защо ли МВР И ПРОКУРАТУРА така много се грижи за мафиоти като алексеи и о4ите????е да защото са биз нес на смени
8
1
 
24
 
! Отговори
Без думи преди 7 години
Какво е направил този хрисим човек на този Роман Логвиненко?
7
1
 
24
 
! Отговори
beks1 преди 7 години
ГАРАНЦИЯ ЩЕ ГО НАМЕРЯТ ОБЕСЕН ПРЕДИ ДА Е ПРОГОВОРИЛ.
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а на логвиненко брачед му да не е дисконнектенко?
5
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брониран автомобил не може да издържи на попадение от РПГ-22, това нещо пробива танк. Украинските некадърници сигурно са взели учебни гранати и са решили, че са бойни.
4
1
 
40
 
! Отговори
Без преди 7 години
А защо е искал да го убие? Мисля че това е интересен въпрос. Сигурно му паркира на мястото, като the eyes.