Исковете за жп трагедията в Хитрино – за над 10 млн.

Потърпевшите ги входират днес в Софийския градски съд
9
Исковете за жп трагедията в Хитрино – за над 10 млн.
Снимка: архив, Олег Попов, Dnes.bg

Исковите молби от наследниците на всички починали и тежко пострадали при инцидента в Хитрино ще бъдат входирани днес в Софийския градски съд. Това съобщи за БТА Николай Димитров от софийската адвокатска кантора, която представлява роднините.

Още по темата

По думите му общата цена на исковете е над 6 млн. лева, като предстои внасянето на още искови молби и тя ще надхвърли 10 млн. лева.

След експлозия на влакови цистерни на 10 декември миналата година загинаха 7 души, а 29 бяха ранени.

В исковите молби, заведени от адвокатска кантора, се твърди, че причините за настъпилото събитие са високата скорост на композицията от около 80 км/ч., въпреки че входният светофар по скоростната сигнализация е сочел, че същата следва да навлезе в гарата със скорост не повече от 40 км/ч.

Това се дължало на комплексни неизпълнения на задължения на служители на двете предприятия ответници - "Булмаркет ДМ" ЕООД и на "Булмаркет рейл карго" ЕООД, за съвместно обезпечаване на безопасността на осъществявания от "Булмаркет рейл карго" ЕООД превоз през въпросния ден, както и поради влошеното състояние на железопътната инфраструктура.

Тези изисквания за безопасност се отнасят както до движението на железопътните возила, така и до състоянието на железопътната инфраструктура, осигуряваща тяхното движение, за което отговаря НК "Железопътна инфраструктура" ДП, уточни Димитров.

По делата ще бъде привлечено като "трето лице помагач" и Изпълнителна агенция "Железопътна администрация", която е била органът, пред който се е водила процедурата за получаване на лиценз за железопътен превозвач от "Булмаркет Рейл Карго ЕООД", като се твърди, че са били налице нарушения от страна на агенцията.

Нарушения се изразявали в това, че е допуснала издаването на лиценз за тази фирма в противоречие със законовите изисквания за капиталова адекватност, финансов ресурс, материална база и кадрови и професионален потенциал. Целта е, ако съдът осъди "Булмаркет Рейл Карго" ЕООД и сумите не могат да бъдат събрани, те да бъдат претендирани от Министерството на транспорта, каза още Димитров.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
ГЕП преди 4 години
Това е видимия резултат от безхаберието на оня тъмничкия петербурски дето не беше виждал дрезина!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Удриииии хората измряха - 10 милиона евро да дават. Имат ония на Цеко да не се прават на ущипани!
4
0
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
Министерството на транспорта ?!?!? честито на всички ни данакоплатци и евалата на тарикатите как минават тънка лайсна на всякъде - до кога?
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако българският съд е независим, ще ги осъди. Не вярвам, но се надявам. Защото хората имат право на обезщетение за ада който всички видяхме по телевизията. Късмет е че експлозията не се е случила, докато влакът е преминавал през някой град. Защото тогава, жертвите щяха да са много повече. И пак са много, дори един е много. Съд до дупка. Колко българи са останали в България, че да рискуват животите им по този абсолютно престъпен начин. Ако имаше прокуратура, делото нямаше да е само гражданско.
2
0
 
11
 
! Отговори
Мукавей преди 4 години
Тази фирма няма ли ЗАДЪЖИТЕЛНИТЕ застраховки "Гражданска отговорност" и "Отговорност на превозвача", че се налагаше народа да събира милиони левове дарения, а държавата да плаща за строежа на разрушените сгради и пътища?
1
0
 
4
 
! Отговори
varg преди 4 години
Онзи ден бях във Хитрино.Намерете моя документален филм в ю туб.