Прокурор от СГП с обвинение за престъпление по служба

Случаят е от 2015 г. и е свързан с багер с подправени номера
5 окт 2018 22:35,
1
Прокурор от СГП с обвинение за престъпление по служба
Снимка: Архив, Булфото

Специализираната прокуратура обвини прокурора от СГП Красимир Кирилов за престъпление по служба, извършено на 22 декември 2015 г.

Разследването е започнало по сигнал от Окръжния прокурор на Плевен, в който има данни за престъпление от страна на Кирилов - тогава районен прокурор на Кнежа, уточняват от прокуратурата.

На 25 ноември 2009 година в Кнежа било образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за подправка на идентификационни номера на багер марка "KOMATSU", тъй като са установени несъответствия с номерата на рамата. Багерът е приобщен като веществено доказателство по делото.

В края на 2015 г. в РП - Кнежа са постъпили молба за връщане на вещественото доказателство – от дружество, което е посочило, че е собственик на багера, който е предоставен на лизинг, и молба от друго лице, което е твърдяло, че е правоимащо лице да получи вещественото доказателство.

Наблюдаващият прокурор по делото Красимир Кирилов е нарушил служебните си задължения и при липса на доказателства за собственост върху багера и изявени претенции от различни лица към една и съща вещ, на 22.12.2015 г. е разпоредил вещественото доказателство да бъде върнато и на лизингодателя, и на претендиращото лице.

Специализираната прокуратура е установила, че лизингодателят е собственик на багера, но не е бил уведомен за произнасянето на прокурора, а претендиращото лице е взело на ръка същия ден постановлението на Кирилов от 22.12.2015г. и фактически е получило владението върху това веществено доказателство в края на работния ден.

По този начин багерът е върнат съвсем съзнателно от прокурора на лице, което не е собственик и няма никакви права върху него.

В хода на разследването Специализираната прокуратура е възложила на КПКОНПИ извършването на оперативно издирвателни мероприятия за установяване на лица, имащи отношение към предмета на разследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ТОВА НЕ Е ИЗОЛИРАН СЛУЧАЙ !!БЪЛГАРСКОТО СЛЕДСТВИЕ И ПРОКУРАТУРА СА ВТОРАТА НАЙ-ПРЕСТЪПНА ОРГАНИЗАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ СЛЕД ПАРЛАМЕНТА КЪДЕТО НЕ ПРОМЕНЯТ ПРЕСТЪПНИ ЗАКОНИ КАТО ЧЛЕН 81 ОТ НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС ПО КОЙТО ПАДАТ ДЕЛАТА АКО СЕ ПРОТОЧАТ ЗА ДАВНОСТ !АКО ТИ ВЪРНАТ ДЕЛОТО НА ПЪРВА ИНСТАНЦИЯ ТО ЩЕ ПАДНЕ ПО ДАВНОСТ ЧЛЕН 81! А ОТДЕЛНО СИ ИМА ЧЛЕН 80 ЗА СРОКОВЕТЕ НА ДЕЛАТА!ЧЛЕН 81 Е НЕНУЖЕН НО СЕ ДЪРЖИ УМИШЛЕНО ЗА ДА СЕ ИЗМЪКВАТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ!