Прокурор от СГП с обвинение за престъпление по служба

Случаят е от 2015 г. и е свързан с багер с подправени номера
5 окт 2018 22:35, Василия Пейчева
1
Прокурор от СГП с обвинение за престъпление по служба
Снимка: Архив, Булфото

Специализираната прокуратура обвини прокурора от СГП Красимир Кирилов за престъпление по служба, извършено на 22 декември 2015 г.

Разследването е започнало по сигнал от Окръжния прокурор на Плевен, в който има данни за престъпление от страна на Кирилов - тогава районен прокурор на Кнежа, уточняват от прокуратурата.

На 25 ноември 2009 година в Кнежа било образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за подправка на идентификационни номера на багер марка "KOMATSU", тъй като са установени несъответствия с номерата на рамата. Багерът е приобщен като веществено доказателство по делото.

В края на 2015 г. в РП - Кнежа са постъпили молба за връщане на вещественото доказателство – от дружество, което е посочило, че е собственик на багера, който е предоставен на лизинг, и молба от друго лице, което е твърдяло, че е правоимащо лице да получи вещественото доказателство.

Наблюдаващият прокурор по делото Красимир Кирилов е нарушил служебните си задължения и при липса на доказателства за собственост върху багера и изявени претенции от различни лица към една и съща вещ, на 22.12.2015 г. е разпоредил вещественото доказателство да бъде върнато и на лизингодателя, и на претендиращото лице.

Специализираната прокуратура е установила, че лизингодателят е собственик на багера, но не е бил уведомен за произнасянето на прокурора, а претендиращото лице е взело на ръка същия ден постановлението на Кирилов от 22.12.2015г. и фактически е получило владението върху това веществено доказателство в края на работния ден.

По този начин багерът е върнат съвсем съзнателно от прокурора на лице, което не е собственик и няма никакви права върху него.

В хода на разследването Специализираната прокуратура е възложила на КПКОНПИ извършването на оперативно издирвателни мероприятия за установяване на лица, имащи отношение към предмета на разследването.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 9 месеца
ТОВА НЕ Е ИЗОЛИРАН СЛУЧАЙ !!

БЪЛГАРСКОТО СЛЕДСТВИЕ И ПРОКУРАТУРА СА ВТОРАТА НАЙ-ПРЕСТЪПНА ОРГАНИЗАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ СЛЕД ПАРЛАМЕНТА КЪДЕТО НЕ ПРОМЕНЯТ ПРЕСТЪПНИ ЗАКОНИ КАТО ЧЛЕН 81 ОТ НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС ПО КОЙТО ПАДАТ ДЕЛАТА АКО СЕ ПРОТОЧАТ ЗА ДАВНОСТ !

АКО ТИ ВЪРНАТ ДЕЛОТО НА ПЪРВА ИНСТАНЦИЯ ТО ЩЕ ПАДНЕ ПО ДАВНОСТ ЧЛЕН 81! А ОТДЕЛНО СИ ИМА ЧЛЕН 80 ЗА СРОКОВЕТЕ НА ДЕЛАТА!

ЧЛЕН 81 Е НЕНУЖЕН НО СЕ ДЪРЖИ УМИШЛЕНО ЗА ДА СЕ ИЗМЪКВАТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ!