Фирма уволнила след коментар във Facebook, сега ще плаща 14 бона

Съд наложи глобата заради дисциплинарно уволнение
5 мар 2019 13:30, Павел Гълъбов
34
Фирма уволнила след коментар във Facebook, сега ще плаща 14 бона
Снимка: Окръжен съд Пазарджик

Окръжният съд в Пазарджик оспори дисциплинарното уволнение на работник от август миналата година затова, че във Facebook е публикувал негативен коментар за работодателите си. Според миннодобивното дружество с коментарите си в социалната мрежа той публично е уронил доброто име на дружеството. Съдът обаче определи, че дружеството трябва да заплати 14 300 лева обезщетение на работника и да поеме разноските по делото заради неправомерното му уволнение, предаде БНР.

Още по темата

Работникът бил провокиран от посещение на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, пред който собствениците на миннодобивното дружество заявили, че средната работна заплата в предприятието е два пъти по-голяма от средната за страната. В социалните мрежи работникът коментирал, че тази сума идва от големите заплати на многото директори в дружеството.

В поста си работникът споменава и за огромните преми, които получавали началниците му. От ръководството на фирмата са преценили, че подчиненият им разпространява конфиденциална информация и уронва доброто име на фирмата.

Заповедта за дисциплинарното уволнение е от август миналата година. След като тя бе потвърдена от съда в Панагюрище и от районния съд, пазарджишкият окръжен съд реши, че уволнението е неправомерно. Фирмата ще трябва да изплати на работника си 14 300 лева, както и да поеме разноските по делото. Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Бончо преди 1 година
До х : Защо да е клеветник бе , джендър ? Аз знам за фирми ,кооперации и др. , които имат по 3-4 щатни заплатаджии с по 3-4 хил. лева заплати и по двама трима работника с по 500-600 лв. заплати и средната заплата се води примерно 2000 лв.
Е, и , къде са основните пари -кой ги получава ? Пълна порнография -управляващите ни по този начин лъжат и за състоянието на заплащането в България.
31
0
 
1
 
! Отговори
Загрижен преди 1 година
Вероятно не бил прав. преди 30 години сменихме системата и вече работим според нуждите си, а получаваме според възможностите си! (при соца беше точно обратно - най-можещите получаваха най-малко, лекари и учители получаваха по-малко от фаянсаджия)
30
9
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
в DE надписите на населените места са на арабски. германците бягат в америка, африка... законите са за новодошлите.
29
4
 
39
 
! Отговори
Циник преди 1 година
При подобни ситуации в Германия - Арбейтсгерихт работниците печелят в 90% от случаите.
Но - Германия все още е правова държава - каквато България не е.
Браво на пича, че ги е съдил.Българският работник е страхлив комплексар - несвикнал да се бори за правата си.Затова - го ритат като кpacтаво кyче.
БизнЬесмените у нас - са нагла ... лакома ... безочлива craн - свикнала да превиват гръб пред нея.
28
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и какво, шефовете са се притеснили че калинките ще разберат че работят за жълти стотинки и са решили да уволнят човека. Ако имаха очи щяха да кажат - "да взимам Х пари, ама работя еди какво си и съм учил еди какво си, ти като не си направи еди какво си взимаш толкова". Ама сигурно са някой баш чехлювци които са си свикнали да си прибират с бонуси парички под масата за сметка на другите.
27
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Търсете си правата и рано или късно ще има възмездие.
26
0
 
3
 
! Отговори
аз-ът преди 1 година
Айде мишо.ците се активизираха да лежат. Да не им изстине местенцето
25
0
 
16
 
! Отговори
Мегз в затвора преди 1 година
Много ми е интересно какви са сега задълженията на тази фирма при изплащането на тези 14000лв. Сигурно ще му плащат по 1лв на месец на човека следващите 100 години. Ако щеш!
24
45
 
1
 
! Отговори
х преди 1 година
На този клеветник за периода от август миналата година досега ще му бъде изплатено обезщетение от 14300 лв.За този срок от 6 месеца това прави по 2400 лв. месечно.
Значи е взимал над два пъти средната за страната заплата.А той реве по фейсбук и пише глупости.
Ръководството ще си намери начин да го изгони,така че съдът да не може повече да го връща на работа и тогава ще ги гледа тези пари през крив макарон.
23
27
 
6
 
! Отговори
х преди 1 година
в тази фирма работи мой братовчед.кара огромен кариерен самосвал и взима по около 4000 месечно.плащат му съвсем коректно,така както е по закон и тъй като е най-обикновен шофьор не може да се нахвали.там заплатите наистина са високи, но хора на ниски позиции има навсякъде и малкото работници с ниски заплати мощно завиждат.
сега ще си получи 14 хилки и да си търси някъде работа,пък да види другаде колко плащат.
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дело за дисциплинарно уволнение започнало от районен съд и да завърши с обжалване пред ВКС. ДНЕС.БГ въвеждат нови понятия в правото като 4 инстанционно производство. Къде забравихте Пловдивкият Апелативен Съд бе? Но това дело най вероятно е завършило така на ниво окръжен съд като втора инстанция. Те тук си пишат по инерция у днесбегето.
21
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, само така, търсете си правата в съда, само така ще се научат.
20
0
 
9
 
! Отговори
Шпек "Бургас&qu преди 1 година
До авс 13,

Абе неграмотник, такива като тебе, където и да отидете, все сте зле, защото само за толкова ви стига акъла. Я се погледни как пишеш и може би ще се сетиш защо си в такова положение. Бгай да береш ягоди в Англия.
19
0
 
12
 
! Отговори
Учен преди 1 година
Evala!!!
18
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и забравих да добавя 14 хиляди лева- не е глоба, това е обезщетение - за времето, което е бил без работа, но едва ли прави разлика автора на статията.
17
0
 
36
 
! Отговори
Тъпанар преди 1 година
"В социалните мрежи работникът коментирал, че тази сума идва от големите заплати на многото директори в дружеството."

Че тя и средната заплата за страната се формира по този начин!
Аз получавам 5К заплата, Пешо - 500 лв. Средната е 2750... Богата работа!
16
1
 
35
 
! Отговори
. преди 1 година
Минна компания в Панагюрище... Асарел Медет.
Поне да го бяхте написали името, да знаят хората и да не се връзват на хвалебствения ПР по медиите.
15
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Окръжният съд е оспорил нечие дисциплинарно уволнение? И районният съд и съда в Панагюрище потвърдили уволнението, но може да се обжалва пред ВКС и така инстанциите станаха 4.
добре е журналистите дето се занимават с отразяване на съдебни дела да имат малко представа от правото, като наука.
Съдът не оспорва на никого нищо, съдът решава, оспорил е работникът, пред съда. В Панагюрище има само районен съд - той е първоинстанционен, втори е окръжния в Пазарджик и накрая ВКС. Ама карай да върви.
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минна фирма, съд в Панагюрище, съд в Пазарджик.... То ясно коя е фирмата..... Ам, да не ме осъдят мен за този пост..... Спирам да пиша, чеееее........ страаах, баце.
13
3
 
19
 
! Отговори
авс преди 1 година
после такива събитя народа си бяга далече далече от род и родина за такива не справедливи неща най несправедливото че народа гладува и през зимата замръзат от студ кражба и то офицялно пред очите на народа политиците не ги е страх от нищо нямат и срам.много българки нямат средно образувание които няма да получат добавки за децата си заради ромите.това против правата на човека