Радев връчи Орден "Стара планина" на американския посланик

Отличието било израз и на стратегическото парньорство със САЩ
10 юни 2019 13:29, Йордан Бързаков
72
Радев връчи Орден "Стара планина" на американския посланик
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев връчи днес най-високото държавно отличие - Орден "Стара Планина" - на посланика на Съединените американски щати в България Ерик Рубин.

"За мен е чест да удостоя с най-високото държавно отличие посланик Ерик Рубин за неговия безспорен принос и всеотдайна работа за развитие на двустранните отношения между България и САЩ. Считам, че това високо отличие е израз и на значението, което България отдава на стратегическото парньорство със САЩ", каза Радев, цитиран от Агенция Фокус.

Още по темата

По думите на президента, посланик Рубин е ръководил посолството по време на различни глобални предизвикателства и е направил така, че отношенията между двете страни да се развиват възходящо.

"Специално в сферата на сигурността посланик Рубин внесе нов импулс с особен акцент на модернизацията на българските военно-въздушни сили", посочва още държавния глава.

Радев посочи още, че благодарение на Рубин са се задълбочили и нашите търговско-икономически връзки.

"Тук дойдоха важни американски търговски мисии, организираха се бизнес форуми, имаше срещи на различни нива - правителство, бизнес, образование. И резултатите са красноречиви - в последните години имаме непрекъснат солиден възход на друстранния стокообмен", изтъкна още президентът.

Според него, Ерик Рубин е достъпен посланик, който усещал пулса на българското общество и със своите многобройни и разнообразни инициативи, е намерил пътя към обикновения български гражданин.

Ерик Рубин е американски дипломат от кариерата. Пристига в България в началото на 2016 година, след като Сената утвърди неговата номинация по предложение на президента Обама. Преди да встъпи в длъжност у нас той е бил заместник-помощник в Бюрото по въпросите на Европа и Евразия, където е отговаря; за въпросите, свързани с Източна Европа, Кавказ, както и такива, касаещи регионални конфликти в Европа. Ерик Рубин е бил и заместник-посланик на САЩ в Москва.


72
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
Saxon преди 9 месеца
Радеф......на Американския.....Въх ама да не обидим Путин
60
0
 
0
 
! Отговори
м дааа преди 9 месеца
да вземе да произведе Бойко в генелал-маршал, че скоро ще се пенсионира и да може да вземе някой плюс към пенцииката
59
0
 
0
 
! Отговори
обикновен преди 9 месеца
Право на Президента е да награждава според Конституцията - чл.98,т.8, възоснова на МОТИВИРАНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ (направено не само от министерски съвет но и от граждански комитети, народно събрание и др.) - чл.11 от Закона за ордените и медалите, чл.102, ал.2 от Конституция изисква ПРИПОДПИСВАНЕ на указите от министър!
Никъде не пише , че президентът е ДЛЪЖЕН!!!
58
0
 
1
 
! Отговори
Brei преди 9 месеца
Радев и той май като Бойко започна да действа...умник, молодец
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До обикновен 48

Точно това прави - спазва закона! По закон той няма право да не изпълни решението на МС! Дали има особено мнение или не никой не го пита. Затова и награждаванията са на кило!
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За какво им дават ордени на тези чиновници. Радев да каже на народа, чак толкова ли е голям приноса на този посланик. Какво толкова е станало. Гъделичкат си егото властимеющите. Раздават си парчета метал ей така за кеф и разнообразие. Ония се гъбаркат със нас, а ние им даваме медали. Като няма какво да правят си раздават медали - за отличие от простосмъртните един вид.
55
1
 
6
 
! Отговори
Културиста преди 9 месеца
Мда, "напълно заслужено" и визите свалиха, и нови изтребители на цена като на "важни и отговорни съюзници" ни дадоха, и "евтин" газ ни дават. Айде за края на мандата на следващия и на него орден
54
4
 
5
 
! Отговори
РККА ДО РАДЕВ преди 9 месеца
СЛЕД КАТО ПУТИН ТИ КАЗА ЧЕ СИ ВАСАЛ ,ПОБЪРЗА ДА ГО ДОКАЖЕШ.......
53
3
 
0
 
! Отговори
Може повече преди 9 месеца
Радев все пак е военен.Като вижда че САЩ транспортират към България закупените от нея самолети F16 не може да не похвали посланикът на САЩ,който вероятно е и оказал влияние България да отделя повече за отбрана-мотото на петелът,което той набива в тиквите на цяла Европа и особено на Меркел.Отделно Радев има симпатия към тия самолети защото са като носът му остри.А той самият е и пилот.То хубаво, ама визите кога ще отпаднат за САЩ и кога Макдонладс ще се върне в Русе?
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Галаго лът е П О Р И .
Според сайта е *** дума.
Както и. Д У Х А.
51
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Постъпката е добра.
50
0
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 9 месеца
Няма начин, танкерът с американска газ *** вълните и на Радев му увира главата.
49
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя ушев чорапогащник московски слуга докога ще го търпим?
48
3
 
5
 
! Отговори
Симеон || преди 9 месеца
Нали завчера се сдърля с ***! Сегас как веч ще се появи там, със какви очи? Джуджето от Кремлин е мноого злопаметно... Румча, ням вече да посмее да стъпи в необятната пустош, където могат да го сфитнат веднага!!!!!
Така, че *** свиквайте)) все по често може да го виждате ваши0 президент на посещения в Сащ, НАПРИМЕР! А Може и да замести Роско, като куче пазач пред Козяк...
47
1
 
1
 
! Отговори
обикновен преди 9 месеца
До Анонимен (47)
е като президента знае закона, да не би да го спазва? Що не е изказал ОСОБЕНОТО си МНЕНИЕ срещу решението на правителството, както го прави навсякъде и по всичко, и не им е скръцнан със зъби? Да не искате да кажете, че е кукла на конци...управлявана от ГЕРБ?! Или пък - вижте го колко е добър и готов на партньорство с правителството!!
За мен това си е чисто измиване на ръцете в стил - не съм го номинирал аз, значи не е моя вина!
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До обикновен

Прочети закона: Президентът само награждава. Решението за награждаване (което президентът само изпълнява) се взима от МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ!
А там съвсем не са си направили труда да прочетат законно приетите статути на ордените, та да са наясно кой орден за какво се дава. И карат наред за всички "Стара планина" първа степен.
За сведение: за посланици и чужди граждани (не държавни глави или министър председатели) е предназначен орден "Мадарски конник" (в две степени).
45
1
 
4
 
! Отговори
обикновен преди 9 месеца
Пълен ТалашиТ е нашия пРезиденша!!!! Орден Стара Планина се дава за ОСОБЕН ПРИНОС И ЗАСЛУГИ на..... ВСЕКИ, който е симпатичен на президЙента ни!! Наистина е станал БЕЗЦЕННО (изгубил и най-малка стойност) ОТЛИЧИЕ!! Браво!!! Вероятно е връчен за това, че на 30 Март 1944 аМерикански и бРитански г*йове са бомбардирари с УСПЕХ не военни, а ИСТОРИЧЕСКИ цели !!! Що не ръкопляскате, бре?? Това е ВЪРХОВЕН ПРИНОС към обезличаването ни и натрапването ни на аМерикански извратени ценности! Всички да пляскат!
44
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Жалък Радев, слуга на Масква!
43
2
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 9 месеца
бря!!!...Каква стана тя?!

..мажоретки,нали според вас Радев бил "слуга на Москва"..?!

Та каква стана тя?...Президента фанал та наградил не руския,а америчкия амбасадор..

Що така ,бе комсомолци?!
42
1
 
1
 
! Отговори
Ала-Бала преди 9 месеца
Предстои смяна на послника на САЩ и заменянето му човек стоящ близко да републиканците!