САЩ готвят информационна война срещу Русия

Така се противопоставят на евентуална руска намеса в изборите през 2020 г.
26 дек 2019 07:00,
105
САЩ готвят информационна война срещу Русия
Снимка: Pixabay

Киберкомандването на американските Въоръжени сили обмисля информационна война, за да се противопостави на евентуална руска намеса в изборите през 2020 г., пише в. "Вашингтон пост".

Още по темата

Представители на военното киберкомандване разработват тактики за водене на информационна война, които биха могли да бъдат използвани срещу високопоставени руски представители и олигарси, ако Москва се опита да се намеси в изборите догодина, като хакне изборната система или посее раздор, казват настоящи и бивши американски представители.

Космическите войски на САЩ – голям коз на Доналд Тръмп

Една от опциите, разглеждани от Киберкомандването, ще вземе на прицел висшето ръководство и руските елити, но вероятно не и руския президент Владимир Путин, защото това би било възприето като прекалено провокативно. Идеята е да се покаже, че чувствителни лични данни на съответните взети на прицел лица могат да бъдат "поразени", ако намесата не спре.

Засега Киберкомандването и представители на Пентагона отказват коментар на информацията.

Американските военни отдавна прибягват до психологически операции, като например пускане на стотици хиляди листовки в Ирак, за да бъдат убедени иракските военни да се предадат на оглавяваната от САЩ коалиция по време на войната в Персийския залив. Но интернет, социалните медии и смартфоните разшириха до доста обхвата и точността на подобни тактики, пише БТА.

След разглежданите сега опции е взимане на прицел на ключови лидери в службите за сигурност и армията и вероятно някои олигарси. На тях би могло да бъде пратено съобщение, което имплицитно да предупреждава мишената, че ако изборната намеса не спре, то ще има последици. Пращането на съобщението ще бъде придружено от ограничена кибероперация, която ще демонстрира американския достъп до някоя по-специална система или акаунт или пък американската способност за нанасяне на щети, казват запознати източници.
Друга опция включва дезинформация с цел експлоатиране на съперничествата в руското правителство и властовите елити.

Опциите не предвиждат никакъв опит да се влияе на руското общество като цяло, който според американски представители, би имал ограничен успех, предвид контрола на Путин върху страната, включително и върху повечето медии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те не я готвят, винаги я е имало.Нищо ново за руснаците от наемателите на индианците.
75
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че престъпленията на Путин са известни на цял Свят, но извращенията на олигарсите му ще са интересни за оскотелия мужик.Трябва да побърза с "рус'неть" !
74
3
 
2
 
! Отговори
люкавиЯ преди 4 години
Да погледаме,сеир,цирк,шоу,естрада,постановка,преставление
73
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Краварите толкова ги е шубе да не ги гази руска мечка, че за да я плашат тази седмица отново изтървали разни бикове по пазарите.
72
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко е хубаво, че САЩ и Европа се хванаха да си скубят косите.
71
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само бой по ушанките може да вразуми мужиците.
70
5
 
10
 
! Отговори
V преди 4 години
Това ми прилича на американската БТВ у нас .При ризова пращаха одобрени от американското посолство ,,хора,, да плюят тиквата докато не бъдат назначени за конституционни съдии .След това рязко спират да плюят герб .Така САЩ кадруваше с години в съдебната власт на България .Сега всички виждаме резултата. На американците трябва да им се вземе правото да имат телевизии в България .Тиквата казва че спестил 190 000 лв за година ,но това от заплати е невъзможно .Само ако е взел подкуп за ф16 е възможно
69
4
 
19
 
! Отговори
джо преди 4 години
Хора, празници са! Стига с тези глупави статии за намеси и разни кибер войни. Американците да си оправят страната сами. Какво ни интересува кой ще им е президент. Ако ще и папата да изберат все същите сноби ще си останат.
68
9
 
20
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 4 години
СЛАВА НА ВЕЛИКА БРАТСКА РУСИЯ ! ПРЕДИ ,СЕГА И ВОВЕКИ ВЕКОВ !!! сащ са САТАНИНСКА ***.ТАМ Е ПЪЛНО С НЕЩАСТНИЦИ. САМОУБИЙЦИ И УБИЙЦИ. ТАМ НЯМА НОРМАЛНИ ХОРА.ЕВРОПА Е ИСТИНАТА. А РУСИЯ Е ЧАСТ ОТ НЕЯ. ВЪПРЕКИ МРЪСНИТЕ АНГЛОСАКСОНЦИ ,КОИТО СЛАВА БОГУ СЕ ИЗНАСЯТ.КАКВОТО И ДА СТАВА С РУСИЯ ,ТЯ СИ Е НАШ БЛИЗЪК НАРОД. ГОСТОПРИЕМЕН И ТОПЪЛ. КЪМ РУСИЯ С ЛЮБОВ.
67
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 2020 година ще станат големи поразии.
66
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Признаха си, че се борят с Русия, не с комунизма или със Съветския съюз.
65
2
 
13
 
! Отговори
аман бе преди 4 години
пак ли? За кой пореден път, изгубих бройката
64
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 4 години
Каква невероятна изненада е тази ''новина''...??!
63
6
 
21
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 4 години
Когато отбраната на една държава попадне изцяло в частни фирми, не може вече да става дума за мир. Мир означава липса на пари. Набелязването на врагове и цели е непрекъснато - режими, кибератаки, потъпкване на човешки права... военната машина работи на пълна пара и скоро ще намерят това което търсят и ще се успокоят. Германците вече го намериха и виж колко са спокойни сега....
62
0
 
6
 
! Отговори
бг преди 4 години
2 евреики война няма да направят
61
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами ако загубят?
60
9
 
26
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 4 години
Понеже ги е страх да водят истинска война, мириканските бизнесмени имат хитър план да усвояват милиарди от държавата без да рискуват да излетят във въздуха.Иначе плана е мегатъп, но това няма значение, ще вървят едни пари.
59
8
 
26
 
! Отговори
некъфф преди 4 години
Ако една сутрин забележите че слънцето е изгряло от запад, Да знаете че на Путин вече му е писнало....
58
7
 
12
 
! Отговори
шопо преди 4 години
бе оня ден гугало даде фира та незнам
57
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сащ са новите нацисти, засега успешни