Медиците в САЩ смаяни колко бързо умират хората с COVID-19

"Плашещото тук е, че в това няма никакви правила"
9 апр 2020 15:02, Елка Василева
102
Медиците в САЩ смаяни колко бързо умират хората с COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик - скоростта, с която пациентите се влошават и умират от новия коронавирус, е шокираща дори за лекари и медицински сестри с дългогодишен стаж. Сега те се опитват да измислят начин как да спрат тези внезапни влошавания на здравословното състояние, пише Ройтерс.

Пациентите "изглеждат добре, чувстват се добре, обръщаш се и в следващия момент те вече са неконтактни", каза Даяна Торес, медицинска сестра в болница "Маунт Синай" в Ню Йорк, епицентъра на пандемията в САЩ, където инфектираните са над 415 000 души. "Ставам параноична, страх ме е да изляза от стаята им", добави тя.

Не само възрастни и пациенти със съпътстващи заболявания могат да се окажат в ситуацията в един момент да са добре и после само след миг да се окажат на прага на смъртта. Това може да се случи и на млади и здрави хора, казаха пред Ройтерс здравни специалисти.

Още по темата

Млада жена неочаквано починала, докато сестра Лори Дъглас била на смяна в болница "Ауър Лейди ъв дъ лейк" в Батън Руж, Луизиана. Дъглас казва, че след 34 години в професията е развила "интуиция кой ще припадне и кой може да се подобри".

"Но при тези хора нищо от това не важи", добави тя. "Миналата седмица тя планираше сватбата си. Тази седмица семейството й планира погребението й", заяви Дъглас, имайки предвид починалата пациентка.

Пациентите може да влязат в болницата с високи равнища на кислород и да водят весел разговор, разказа лекар от Презвитерианската болница в Ню Йорк, и само няколко часа по-късно вече да се "задъхват" и да бъдат интубирани.

"Плашещото тук е, че в това няма никакви правила", каза лекарят, който пожела да остане анонимен.

Тези сцени се разиграват навсякъде. От COVID-19, респираторното заболяване, причинявано от новия коронавирус, към вчерашния ден бяха инфектирани над 1,4 милиона души в целия свят и бяха починали над 83 400 души.

Бързото влошаване вероятно е резултат от "прекомерна" реакция на имунната система, докато тя се бори с вируса, каза д-р Ото Янг, специалист по инфекциозни болести в медицинския център УКЛА в Лос Анджелис.

Наричано цитокинова буря, това явление се наблюдава, когато тялото свръхпроизвежда имунни клетки и активиращите ги съединения - цитокини - предизвиквайки опасно високо кръвно налягане, белодробни поражения и органна недостатъчност.

Емили Музика, 25-годишна медицинска сестра в предградията на Ню Йорк, каза, че миналата седмица претърпяла емоционален срив след случай, при който сравнително здрава 44-годишна жена се нуждаела внезапно от интубация.

"Онази вечер имах емоционален срив", каза тя. "Плаках на приятеля ми", добави Музика.

В случая с пациентите с COVID-19 интубацията означава в устата на мъчещ се да диша пациент да бъде поставена тръба, минаваща през дихателните му пътища, за да може той да бъде прикачен към апарат за обдишване.

Журналистът от Асошиейтед прес Аник Джесданун, който беше в добро здраве и е пробягал 83 маратона, е починал миналата седмица от COVID-19 според публикация във Facebook на неговата братовчедка, Принда Мулпрамук.

Петдесет и една годишният Джесданун отначало не се нуждаел от хоспитализация според публикацията. Бил започнал да се възстановява и при докторска визитация в края на март показвал чисти бели дробове и силни признаци на жизненост. Но "внезапен обрат в ситуацията" го праща в спешното отделение на 1 април, а "13 часа по-късно го загубихме", написа Мулпрамук.

Медицинска сестра в интензивното отделение на болница "Маунт Синай" разказва как е ставала свидетел на това как при пациенти бързо се е стигало до бъбречна недостатъчност, допълвайки, че при мнозина се налага да бъде приложен интравенозно разредителят на кръвта хепарин.

"Състоянието им се влошава безумно много и безумно бързо", каза сестрата. "Полагаме наистина големи усилия да открием как да ги лекуваме", добави тя.

Лекари казват, че имат ограничен успех при спасяването на пациенти, които изискват интубация.

В медицинския център "Ървинг" към Колумбийския университет интубираните пациенти прекарват по около две седмици на апарати за обдишване, заяви в петък главният хирург д-р Крейг Смит.

Лекарят от Презвитерианската болница в Ню Йорк каза, че умират повече пациенти от обичайното, поставени на апаратите. Точните числа не са известни с оглед на това, че епидемията все още върлува, а болниците понякога работят при хаотични условия.

Някои от тези лечебни заведения експериментират с неизпитани лекарства с надеждата да помогнат на пациентите, включително с медикамента срещу малария хидроксихлорокин.

"По същество опитваме всичко при тези пациенти", каза лекарят от Презвитерианската болница в Ню Йорк.
 

/БТА/
 


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
2
 
! Отговори
Lan преди 2 месеца
Ам, при положение, че основно починалите са много възрастни хора, едва ли става въпрос за цитокинна буря - лекарите са казали НЕЗНАЕМ, журналистите обаче знаят.
90
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 76
Тази информация сигурно си я получил лично от роско банев, нали?
89
17
 
2
 
! Отговори
До 76 преди 2 месеца
На света му е известно вече къде е произведен вирусът и кой или кои са имали интерес да бъде пуснат в САЩ. Вирусът е произведен руския град Новосибирск и заинтересуваните да бъде атакуван САЩ са Русия заради Крим и Китай заради мощната американска икономика която е номер едно в света. Така , че твоята кремълска теория не преде в случая.
88
2
 
7
 
! Отговори
Рашко преди 2 месеца
До 90

Факта, че кмета е пил от водата показва, че при Фукошима са подценили ситуацията и не са ескалирали навремевни мерки. Докато факта, че 86' другарите масово се бяха покрили и УБО им разнасяше чисти храни и напитки показва, че същите тези другари много добре са знаели какви могат до бъдат последствията за нас, обикновенните хора!
87
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Рашко

То и сега така реагираха във Фокусима. Даже един тамошен смелчага -кмет дето пи вода си отиде от левкимия.
Та тоя признак е еднакъв и за сега и за тогава и за тук и за там.
86
1
 
7
 
! Отговори
НИЩО НЕОЧАКВАНО преди 2 месеца
Който си играе с вируси - от вирус умира.
85
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пуснаха 5G мрежите и резултатът е налице!
84
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"По същество опитваме всичко при тези пациенти", каза лекарят от Презвитерианската болница в Ню Йорк.
-------

После не се чудете защо толкова народ мре.
Когато лекарите са некадърни, оправдават се с невероятните свойства на вируса.
83
4
 
9
 
! Отговори
Еди кой си преди 2 месеца
То там напрактика няма здравна система, без осигурителен номер си никой... а така са много много хиляди там....
82
4
 
15
 
! Отговори
KamKam преди 2 месеца
Планетата е пренаселена и изнемогва.Климатични промени,замърсявания и т.н.
В същото време природата е безумно интелегентна.Създава епидемии,но те са и шанс за пробуждане
Трябва да се променим и ако не го направим и след тази епидемия ще дойдат други.
Крайно време е ,ако се бавим си е за наша сметка.
Уважавайте природата(другото име за Бог)
81
3
 
9
 
! Отговори
Рашко преди 2 месеца
До Скептик

Да, спомням си колко бързо и адекватно реагираха при аварията в Чернобил през '86. Веднага информираха населението, отмениха всички мероприятия на открито и осигуриха безплатни доставки на незаразена храна и медицински прегледи на цялото население. Друго беше едно време...
80
6
 
3
 
! Отговори
Велес преди 2 месеца
..."Вече го прекарахме вируса в цялото семейство, без особени проблеми.Нещо да кажеш?"...
- Хм... нищо... Толкова ти е умствения багаж! Спомни си за сега след 2 месеца... Когато хората огладнеят... И ония, *** тръгнат по делата и малките градчета... Ти де живееш... На луната ли? Е там няма да имаш проблеми!
79
5
 
16
 
! Отговори
Скептик преди 2 месеца
Само си помислете как беше преди 40 години. Здравната система се грижеше за масовото здраве и пренебрегваше изключенията. Бяха обхванати всички. Имаше еднакъв здравен стандарт по цялата страна. Със сигурност е имало и военновременен или епидемиен план и осигуреност. Сега е съвсем различно по западен модел. Тези, които наложиха това имат голям грях.
78
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 75 Анонимен
На света му е известно вече къде е произведен вирусът и кой или кои са имали интерес да бъде пуснат в Китай. Вирусът е произведен в английския град Солзбъри и заинтересуваните да бъде атакуван Китай са Англия заради Хонконг и САЩ заради мощната китайска икономика която е номер едно в света. Така , че твоята сороска теория не преде в случая.
77
0
 
4
 
! Отговори
555 преди 2 месеца
Вируса удря там където медицината се беше насочила към козметиката. Търговците в медицината са най-опасния вирус!
76
3
 
3
 
! Отговори
Не извратен тип преди 2 месеца
Всичко е въпрос на стъкмистика и мнения на анонимни лекари.Стъкмистиката за Китай не мърда вече трети месец подкараха със 81 000 заразени и нито един починал или излекуван хахаха
75
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
за мое съжаление го предсказах това преди седмица,съчетанието на посредственост и недисциплинираност е ужасяваща комбинация при епидемия,определено над 80%от американците са тъпи и с високо самочувствие.Това,което очаквах след бума на пандемията там е война за продукти и храна,все още това го няма,дано не познах съвсем,защото всите са въоръжени и ще е голяма пукотевица,точно дивия запад
74
0
 
11
 
! Отговори
до 75 от славянин преди 2 месеца
Каква е връзката между Новосибирск и Ухан!? Никаква! По-скоро потърси връзката между седмите международни военни игри проведени в Ухан през 18-27 октомври 2019-та!
73
6
 
18
 
! Отговори
славянин преди 2 месеца
Достатъчно е да се види какво прави един микроб с прехвалените хипер хай технологични държави и общества, за да се разбере какъв въздух под налягане са те, а когато започнат и големите земетресения, наводнения, суши, глад, граждански репресии и войни, защото те ще започнат, ужасът ще бъде пълен! Когато строиш къщата си на пясък, както е казано в Библията, т. е. когато построиш битието си на материалистична основа, то задължително се срутва! В момента изтича затишието преди голямата буря!
72
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На света вече е известна първопричината за корона-вируса: на 6-ти септември 2019 г избухва експлозия във виросо-логична лаборатория в Новосибирск, а след месец започва епидемията от пневмония в Ухан, после всичко е известно...