Спейс Екс изстреля космически кораб с астронавти към МКС

Слага се край на 9 г. зависимост на НАСА от Русия
Обновена: 16 ное 2020 08:05 | 16 ное 2020 07:53, Елка Василева
241
Спейс Екс изстреля космически кораб с астронавти към МКС
Снимка: архив, БГНЕС

Спейс Екс изстреля успешно първия си космически кораб на оперативна мисия до Международната космическа станция (МКС).

Частната американска компания ще транспортира до МКС астронавти на НАСА, слагайки край на девет години на зависимост на космическата агенция на САЩ от Русия, след като американските совалки бяха извадени от експлоатация, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Капсулата "Дракон", която в тази година на изпитания - на първо място пандемията от новия коронавирус, но и протестите срещу расовото неравенство и политическите спорове в САЩ - бе наречена от екипажа "Резилиънс" ("Устойчивост"). Тя бе изстреляна с ракета "Фалкон 9" в 19.27 ч. източноамериканско време вчера (2.27 ч. българско време днес) от космическия център "Кенеди" на НАСА в Кейп Канаверал, Флорида. При ракетния пуск цялото крайбрежие на най-южния американски щат бе осветено.

Основателят и ръководител на Спейс Екс, ексцентричният милиардер Илон Мъск, бе принуден да наблюдава изстрелването от дистанция, защото даде положителна проба за коронавируса.

За сметка на това свидетел на историческия момент стана вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс в качеството си на председател на Националния космически съвет. "Добре дошли в продължението на една нова ера в Америка на изследване на космоса (с апарати с хора на борда)", заяви Пенс.

Началото на полета премина добре. Три минути след изстрелването на 90 километра над земната повърхност, докато ракетата се движеше със 7000 километра в час, първата степен се отдели безпроблемно, за да се върне на Земята и да бъде използвана отново.

На борда на капсулата "Дракон" са трима американци и един японец. Това са командирът на полета, полковник Майк Хопкинс от военновъздушните сили на САЩ, и още двама американци - капитан трети ранг от военноморските сили Виктор Глоувър, първият чернокож астронавт на дългосрочна мисия в космоса, и физичката Шанън Уокър, единствената жена от екипажа. Четвъртият човек на борда е японецът Соичи Ногучи. Асошиейтед прес отбелязва разнообразния състав на екипажа.

Предвидено е полетът да продължи 27 часа и половина, изцяло в автоматичен режим. При необходимост екипажът може да поеме ръчен контрол върху капсулата.

Скачването с МКС е планирано за към 6 ч. българско време във вторник. Четиримата астронавти ще останат шест месеца на борда на станцията, където сега се намират двама руснаци и една американка.

По план ракетата трябваше да бъде изстреляна с едно денонощие по-рано. Полетът обаче бе отложен заради неблагоприятни метеорологични условия.

Историческото първо изстрелване на пилотиран космически кораб на Спейс Екс се състоя на 30 май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
1
 
4
 
! Отговори
До Христо Христов преди 3 години
Руснаците са с десетилея зад САЩ момче.Американците колкото хора са пратили в космоса,Русия и срещу тях да тича не може да ги стигне :))
163
1
 
5
 
! Отговори
Поехали преди 3 години
Роскосмос умря геройски и се превърна в спиртоварна.
162
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американците копираха Союз ТМ.Руснаците направиха 2 совалки, изстреляха едната в космоса и видяха, че американската идея е ***.
161
1
 
2
 
! Отговори
БайХ преди 3 години
Пък аз хапнах един Спейс Кейк и се изстрелях директно в паралелна вселена.
160
0
 
2
 
! Отговори
А китайците преди 3 години
Кога ще направят реплика на SpaceX? Чакам да си купя една в Алиекспрес.
159
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сАвеЦките таксита останаха без работа
158
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 224Такива като него са прекалено зле: те го правят безплатно.
157
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно Боби е получил рублите си и сега пише непрестанно :)))))
156
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само за около 10 години Мъск изпревари рускката космонавтика, която е от над 60 години!Аллкохолните *** са тотално изостанали във всичко.
155
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПротонКапутАко направя по-одбър продкт от твоя, не е кражба ... а прогрес.
154
5
 
4
 
! Отговори
ПротонКапут преди 3 години
Елон Мъск открадна бизнес за милиарди от Роскосмос. До 2012 Протон държеше 75 процента от бизнеса с изстрелване на частни спътници. Тази година паднаха под 10 процента. Става въпрос за милиарди долари. Отделно, 4 астронавта по 90 милиона креслото това са 360 милиона загуби за Роскосмос само от този полет.
153
0
 
11
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 3 години
Пропуснах началото но може ли някоя съвецкаПодлога да ми обясни набързо как от статия за Спейс Екс в момента се обсъжда атака със зарин на някакъв селски пазар в Сирия?
152
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
порция миди в хубавите места е 25 лева. Не е за всеки------ Предпочитам едно двойно шкембе, отколкото порция миди, които са се насмукали с всичката *** от дъното на морето. Яденето на такива лигочи е само от желание да се покажеш колко пари имаш.
151
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малееее Бобо ли си Моби ли си. Видях я тая статия сутринта и пак беше кментирал... Спри се уе чуек.
150
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Боби"Леле чета и се смея до сълзи..."Само човек, който не е добре с главата ще се смее на бойна химическа атака, при която са загинали стотици цивилни. Абе, червен ***, ти осъзнаваш ли, че това е РЕАЛНО и твоя кумир е избил стотици невинни хора?Няма да коментирам изцепките ти за това кое какво е. Явно една комисия от експерти по такива въпроси е нищо в сравнение с многознайкото, прочел един мърляв наръчник и нахлузил противогаза няколко пъти.
149
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ехоо! Къде сме тръгнали? Още имаме много проблеми, котио не сме управили!Не сме се справили с болестите, с бедността, с войните, със стареенето, със недостига на ресурси, с производството на енергия ...Забавете малко!
148
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Явно ходиш по кръчми които за нищо не стават. Има и нормална, а има и много хубава храна, но порция миди в хубавите места е 25 лева. Не е за всеки"Ох, колко сме важни и специални и вълшебни ...
147
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Боби"Кажи ми къде и как е ползвано Хим оръжие от АСАД през 2014?"Има цял доклад на международни експерти по въпроса. Вземи и го прочети. Пишеш "химическа атака Гута" и четеш. Атаките са през август 2013, доклада излиза във финален вид 2014.
146
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Боби"Заради КВАЗИМОДО изискванията... бла бла"Абе, Борко, ти наред ли си? Аз те питам защо си мениш позицията така грозно, ти си караш по читанката.Осъзнаваш ли колко си неадекватен?
145
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Боби"Асад и РФ са единствените които доставят релна хуманитарна Помощ ..."Асад ДОКАЗАНО използва химически оръжия срещу собственото си население през 2014та. Като казвам ДОКАЗАНО, имам предвид международни експерти от ООН.Асад е масов убиец отговорен за престъпления срещу човечеството и нищо чудно, че има такива добри отношения с Москва, защото и там са същите. Даже Путин си проведе закон, че не могат да го преследват за извършени от нег престъпления.