САЩ следят учениците чрез лаптопите, раздадени им в пандемията

Децата не са наясно с това
19 окт 2021 22:12, Нели Христова
43
САЩ следят учениците чрез лаптопите, раздадени им в пандемията
Снимка: БГНЕС

Според ново проучване 81% от учителите в Америка казват, че училищата им наблюдават устройствата на учениците. Учениците не винаги са наясно с това.

Когато пандемията започна миналата година, бяха разкрити безброй форми на неравенство - включително милиони американски семейства, които нямат достъп до лаптопи или широколентов интернет. След известно забавяне училищата в цялата страна започнаха да действат и разпространяват технологии, за да позволят на учениците да учат дистанционно. Уловката? В крайна сметка те шпионират учениците. „За тяхно добро“, разбира се.

Според скорошно проучване на Центъра за демокрация и технологии (CDT) „86% от учителите съобщават, че по време на пандемията училищата са предоставяли таблети или лаптопи на ученици с двойно по-висока скорост (43%) отпреди пандемията, илюстрация на опитите на училищата да запълнят различията в цифровия достъп."

Проблемът е, че голяма част от тази електроника се използва за наблюдение на учениците, дори преглеждане на частни чатове, имейли и документи, всичко в името на тяхната защита. Повече от 80% от анкетираните учители и 77% от анкетираните гимназисти са съобщили на CDT, че техните училища използват софтуер за наблюдение на тези устройства, а колкото по-надеждни са учениците в тази електроника, но не могат да си позволят допълнителни телефони или таблети, толкова повече те са подложени на контрол, съобщава „Гардиън“.

„Знаехме, че има ученици, които имат идеи за самоубийство, самонараняване и подобни неща“, обяснява училищен администратор на изследователите на CDT. „Ние внедрихме софтуер за наблюдение на ученическата дейност. Бихме могли също така да свършим добра работа с ученици, които може би страдат от тормоз. Ако мога да спася един ученик от самоубийство, значи тази платформа си заслужава всяка стотинка, която сме платили за нея.”

Хиляди училищни райони в Съединените щати са инсталирали софтуер за наблюдение на устройствата, предоставяни от училище, за да наблюдават онлайн взаимодействията на своите ученици. Ако сученик изпраща имейли или разговаря с друг ученик, казвайки, че мисли да си навреди или че има проблеми у дома, ИИ бот или човешки модератор, който следи съобщенията в реално време, може да изпрати сигнал до учител или администратор, позволявайки на учителя да влезе в рамките на минути и да попита дали всичко е наред.

Тези програми, като Bark, Gnosis IQ, Gaggle и Lightspeed, могат да струват на училищата десетки хиляди долари за изпълнение и могат да бъдат настроени за търсене на език и онлайн поведение, което показва възможността за насилствени тенденции, суицидни идеи, употреба на наркотици, порнография или хранителни разстройства.

Металотърсачите на входа на училищата станаха норма, полицията има по-видимо присъствие, а охранителните камери излязоха в класните стаи и коридорите.

Въпреки че училищата и родителите бързат да изразят притеснения относно поверителността, остава неясно дали резултатът от цялото това наблюдение е безопасността - и ако да, безопасността за кого? По-безопасно за учениците? Проучванията показват, че учениците са най-вече наясно, че са наблюдавани, но не осъзнават напълно степента. Много от тези програми се хвалят, че учителите имат директен достъп до екраните на своите ученици, дори след като учебните часове са приключили. Учителите и администраторите могат да поемат контрола на компютрите от разстояние, да затворят проблемни раздели и да спрат клавиатурите им. Това кара ли децата да се чувстват в безопасност? Не е ясно дали учениците ще се възползват от това наблюдение, или то само ще намали отговорността на училищата, когато се случи акт на насилие или самонараняване. Ако тийнейджърите се нуждаят от помощ, изглежда очевидно, че най-добрият начин да ги защитите е да се уверите, че в живота си имат доверие на възрастни, към които могат да се обърнат. Контролиращ ИИ не може да замести това. Тийнейджърите заслужават поверителност поради същите причини като нас: да не се потъпкват прават им, да се чувстват параноични и да бъдат наказвани за незначителни нарушения, коментира „Гардиън“.


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е вярно, че се следи само от раздаденото устройство. След като имате няколко устройства в мрежа, браузърите помнят какво е търсено и изкарва и на другите устройства. Например, ако сте влезли с акаунт в Гугъл и някой от вашата мрежа търси нещо, изкарва реклами и при вас. Аз търся монитор, реклами излизат при дъщерята, тя търси маратонки, реклами на маратонки получавам и аз, без изобщо да съм ги търсила. Сигурна съм, засякла съм многократно, че се следи какво е търсено от определено ИП
39
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Даже на Оруел му е била бедна фантазията.....
38
1
 
0
 
! Отговори
пари-за-мушама-няам преди 1 месец
Сладури !
37
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А НЕ БЕ... НЯМАЛО КОНСПИРАЦИЯ...
36
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако искат да е ограничен достъпа до всичко в интернет, раздават им устройства със софтуер само с достъп до платформата за учене и сайта на училището и готово. Защо му дават устройство, което наблюдават? После защо не им вярват по света, че са добронамерени. Загрижени за дестската психика. Ако един тинейджър разбере, че са го снимали как се самозадоволява докато гледа клипчета в нета, дали ще е добре за психиката му?
35
4
 
13
 
! Отговори
Бате Сечко преди 1 месец
Спите ли, бе оФце!?? Това е бъдещето на децата ни, ако не се съпротивляваме! Знам, че за,, ваксинираните", това е нормално и всичко е Ок...
34
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кибер фашизъм чиста проба. Големият брат те наблюдава.
33
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още една тухла в стената! (пинк флойд)!
32
2
 
15
 
! Отговори
Здрасти преди 1 месец
Ама, нали китайците подслушват, как така американците, не, не мога да повярвам! Такива честни хора, чисти лица, като Тръмп, Байдън... Не са способни на това, не! Китайците са😀
31
1
 
1
 
! Отговори
Bulgarian 8n USA преди 1 месец
If you are given a device from work you are supposed to use it only for work. Similar concept - if you are a truck driver you didnt use the truck you drive for work to run your errands.
30
1
 
18
 
! Отговори
ГОЧО преди 1 месец
А за телефоните и камерите нищо не се казва!!! Сигурно и те са за добро!
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Джо може да свърже цяло изречение,само ако говори на момиченца.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво, колко безопасмо се чувстваме!
27
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Служебни устройства не се ползват за лични цели - това важни както за работни, така и за ученически лаптопи, таблети и т.н. Когато не се ползват - пълен shutdown и никой не следи нищо. Останалото са алабалистики.
26
2
 
19
 
! Отговори
raffys преди 1 месец
Слагайте лепенки на камерите, когато не ги ползвате.
25
11
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
"милиони американски семейства, които нямат достъп до лаптопи или широколентов интернет." Какви са тия американци бе ,да несте обръркали да става въпрос за руснаци
24
2
 
19
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
До отСиднейАавстралияА нетехнически погледнато а чисто човешки си е налагане на тотален контрол и мракобесие Как беше" пътя към Ада е послан с добри намерения " Тошовите времена ще излезе са били супердемократични а ?
23
4
 
23
 
! Отговори
САМО НАТО преди 1 месец
Новите Байдънови лаптопченценца да ви следят децата с директна връзка към дъртата мумия в "Белият " дом да блъска на тях докато се разкарват голи !Тотална деградация !Бум на педотата навсякъде страшно е Бог да ни е на помощ!
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
за тва и в бг смарт гривни им дават да знаят кога са умрели
21
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Набиха чипа на ваксърите да им следят здравето за тяхно добро е.. Слава на ЦРУ