Путин и Байдън разговаряха близо два часа

Основна тема е била нарастващото напрежение между Москва и Киев
7 дек 2021 21:46, Нели Христова
65
Путин и Байдън разговаряха близо два часа
Снимка: БГНЕС

Виртуална среща между лидерите на две от държавите-суперсили. Малко над два часа видеоконферентен разговор между Джо Байдън и Владимир Путин. Основна тема е била нарастващото напрежение между Москва и Киев.

С дружелюбни поздрави започна видеоразговорът между двамата лидери.

Владимир Путин, президент на Русия: Здравейте, господин президент!

Джо Байдън, президент на САЩ: Добър ден! Радвам се да се видим отново. Последния път на срещата на Г20 не успяхме. Но се надявам следващия път да се срещнем на живо!

Преди срещата от Кремъл коментираха, че не очакват пробив в отношенията с Вашингтон.

Източници от Белия дом очакваха Байдън да отправи предупреждение към Путин, че евентуални военни действия срещу Украйна, няма да бъдат оставени без последствия.

Според източници от американското разузнаване Русия планира в началото на следващата година да започне настъпление срещу Украйна със 175 000 войници. Киев твърди, че Русия вече е струпала около 100 хиляди войници по общата им граница. Москва категорично отхвърля всякакви намерения за инвазия.

Позицията на Путин за разговора беше да настоява за уверението на Съединените щати, че няма да позволят на Украйна да се присъедини към НАТО, и че НАТО няма да се разширява на Изток.

Преди срещата Байдън е координирал с европейски лидери позицията на Вашингтон спрямо Русия. Германия, Великобритания, Италия и Франция са потвърдили подкрепата си за териториалната цялост на Украйна.

Сред възможните санкции, които могат да бъдат наложени на Русия, са ограничаване на конвертирането на руската рубла и дори блокиране на достъпа на Русия до системата за финансови плащания SWIFT.

Със сдържани реакции в Москва и Киев проследиха срещата.

"По някакъв начин трябва да намалят риска от "гореща война". Но не смятам, че ще излезе нещо смислено от срещата", твърди Владимир Булатов, жител на Москва.

"Обикновено на такива срещи не се вземат големи решения", заяви Руслан Лапук, жител на Киев.

Разговорът между Путин и Байдън се проведе по защитен видеоканал, специално създаден за комуникация между лидерите на двете държави. Използва се за първи път, независимо, че изграден отдавна.

Днешният разговор е вторият между Байдън и Путин тази година. Първата им среща беше на 16 юни в Женева.


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
6
 
! Отговори
cazzo duro преди 1 месец
Забелязал съм, че ако напишеш к.О.р. или някоя друга неприлична дума, те цензурират със звездички. Ето така - ***. Обаче ако напишеш путин, не те цензурират. Някой знае ли, защо е така ?До дежурните по путин: Момчета, от 120 различни айпита ще вляза и пак ще си оставя коментара. И всеки път като проверявам дали сте ме изтрили, ще слагам минуси на путин. Така че, ползата от вашата " работа" ще е обратна.Хайде, със здраве. И вземете се разходете малко. Или си намерете свястна работа.
56
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изключването от SWIFT не е толкова проста работа. SWIFT не е американска система, а европейска- централата е в Белгия. Веднъж вече отказаха на ВБ да изключат руските банки, както и на искането на американците да следят всички трансакции.Като предпазна мярка срещу евентуални санкции руснаците създадоха своя система SPFS.
55
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дедо е гледал дядя Вова със зяпнала уста и е слушал какво му нарежда.
54
1
 
10
 
! Отговори
Поркач Водкаджиев преди 1 месец
Как няма да са #1 по производство на пшеница, когато търсенето на водка от *** е нарастнало почти тройно.
53
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Прими тивния Как така никой не им обръща внимание бе, приятелю? Цялото внимание на света е насочено към тях, в това число и твоето.
52
11
 
10
 
! Отговори
Спокоен преди 1 месец
"блокиране на достъпа на Русия до системата за финансови плащания SWIFT" ... е, това би било колосална глупост. Света не се върти около SWIFT. И изобщо, Русия внасяше огромни количества пшеница, включително и от България, наложиха и санкции и само за няколко години се превърна в световния производител и износител номер едно на пшеница. Това със санкциите работи срещу малки и бедни на ресурси територии.
51
8
 
17
 
! Отговори
гост преди 1 месец
До Анонимен33 Как да не е весел и радостен , отдавна чака тази среща и с трепет чака американският ч.п в намазания си със скъп френски лубрикант за.ник .Няма ги вече ония влиятелни руски политици които бяха на власт преди най презрения предател Горби-Суката да продаде родината си .
50
17
 
15
 
! Отговори
Прими тиви преди 1 месец
Понеже никой в света не обръща внимание на крепостните, от време на време джуджетата струпват войски по границата с Украйна и искат преговори, с надеждата, че някой ще им обърне внимание. Това няма да продължи дълго, защото много скоро ще изчезнат от картата на света.
49
1
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 1 месец
И какво ? Едно голямо нищо.
48
1
 
1
 
! Отговори
дали вали преди 1 месец
До анонименСпасение от какво?
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В началото на разговора байДжо поздрави Русия в лицето на Путин, че е изпреварила Швейцария по износ на шоколад.
46
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Владимир Путин, президент на Руската Федерация: Здравейте, господин президент! Всяка дума на Государя Путин е насочена точно в десетката. За дълго до разговора, руският президент бе информиран, че байДжи е пипнал някакъв вирус от внука си и е хремав. Здравей е най-доброто пожелание за него в този момент.
45
12
 
10
 
! Отговори
Чети между редовете преди 1 месец
Заглавието поставя Президентът Владимир Путин преди Президент Джо Байдън. Което ще рече, че Русия е символичният домакин, а САЩ са гости. Разбира се домакинът е прието да бъде любезен, а госта да не прекалява с любезността на домакина. А и по всичко личи, че никой няма враждебни намерения, поне на думи. Камо ли за война. Адмирации и респект. С пожелания за успешно сътрудничество и весели празници!
44
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом са говорили и са се разбрали това е добре. Утре гледаме Русия окупира украйна и САЩ само лае сякаш им пука.
43
18
 
17
 
! Отговори
Забавна програма преди 1 месец
Путин гледа мъпет шоу
42
15
 
16
 
! Отговори
Путин е велик! преди 1 месец
Кефи ме как се забавлява на комика от екрана
41
13
 
15
 
! Отговори
Не кълве бе преди 1 месец
От колко време Украина подлага задник - а Русия не и обръща внимание! Осем години чакат да бъдат нападнати - и нищо! Не се връзват руснаците да и плащат вересиите!
40
16
 
18
 
! Отговори
Урките да скачат преди 1 месец
Никъв зор няма Москва. Трябва и само хубава зима :). Уркаинците ше са готови напролет! А "заплахата" е за вътрешна употреба на кравария, нали гласуват военния бюджет сега!
39
9
 
17
 
! Отговори
рушкара клоака преди 1 месец
няма печеливш ход.....от 1917 та.
38
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо и е на Русия да се захваща с поддръжката на 40-милионна обедняла страна, без значителна индустрия, с дългове, без технологии, с остаряла инфраструктура. Като цяло, кому е нужно това? Руският Крим е жизненоважен; без него Русия е уязвима по южните си граници. Що се отнася до континенталната част на Украйна, от геополитическа гледна точка Русия всъщност не се нуждае от нея. Ако искаме да сме точни - изобщо не се нуждае. За да бъдем максимално точни, на този етап.