След решението срещу абортите, вълна от реакции в САЩ

Президентът нарече решението "трагична грешка"
Обновена: 25 юни 2022 16:06 | 25 юни 2022 15:55, Петя Славова
87

Ршението на Върховния съд в Съединените щати да отмени правото на аборт донесе вълна от реакции. Така на практика, отделните щати вече ще имат правото да забраняват абортите. В някои от тях клиники започнаха да затварят, а президентът нарече решението "трагична грешка".

До тук се стигна след като най-висшата инстанция отмени решение от 1973 година по делото "Роу срещу Уейд", което се приемаше като ключово за правата на жените. Остра реакция дойде веднага и от американския президент.

"Това е един тъжен ден за страната, но това не означава, че битката е приключила", заяви Джо Байдън, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Той обеща да работи за правото на жените да пътуват, за да правят аборти в щати, където процедурата е законна, както и за достъпа на жените до контрацепция. Байдън призова хората да излязат на междинните избори за конгрес през ноември и да изберат законодатели, които са склонни да застанат зад абортите.

Едва трима съдии либерали от деветимата пожизнени магистрати изразиха несъгласие с решението. Американският Конгрес също се раздели. Лидерът на републиканците заяви, че случилото се е "историческа победа за Конституцията и най-уязвимите в нашето общество. Председателят на Камарата на представителите нападна републиканците.

Веднага след произнасянето на решението избухнаха протести. Във Финикс, щата Аризона, полицията разпръсна събралите се със сълзотворен газ. Клиника за аборти в Арканзас вече затвори, а служителите се обаждаха на жените с насрочени часове да им кажат, че те се отменят.

На практика решението бележи най-значителното ограничаване на вече установени конституционни права в историята на съда. И означава, че около 36 милиона жени в репродуктивна възраст няма да имат право на аборт дори и след случай на насилие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 17Феминистките ги ям за закуска, но ти ми кажи, защо дадено момиче или пораснала жена да не прави аборт ако не желае да има дете :)))
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Байдън е категорично против това решение на Върховния съд! Четете ли ги тия статии изобщо."________Байдън разиграва театър пред масите. Онези дето му подават пищовите дърпат конците и на Върховния съд.
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Зaтлъстeлите феминистки революции ли ще вдигате? Да не получите удар от много ходене пеша по протести?" - ни съм жена, ни съм феминист. Както написах отворил съм пакета с пуканки, гледам и се смея. Както казах жените или ще си износват децата или ще се ритат по коремите ще се ръчкат в мадото и ще пият анти-бебе. Който не е разбрал забраната не е щото на някой му пука за абортираните деца, а заради бизнеса с контрацептиви и заради огромното търсене на деца за осиновяване от LGBTQ обществото
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако позволиш да си раждат при всеко боцване, ще станат население колкото Индия САЩ :)) вЯвно не им стигат 360 милиона население, искат работна ръка, ама от латиноси и чернокожи не чакайте такава :)))
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен12 Байдън е категорично против това решение на Върховния съд! Четете ли ги тия статии изобщо.
14
6
 
6
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
Просто отбелязвам определени зависимости. Когато в САЩ признаха други полове и гей браковете, идеята "случайно" "узря" у евротиквите и почнаха да копират практиката.
13
2
 
21
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
Нито си интересен , нито актуален. Ти на т ъ п ли се правиш, или така си се родил?! " 4" е прав, факт двама стдии от върховния съд на САЩ имат акции в компании произвеждащи контрацептиви , този закон не защитава живота ,а парите на компаниите , инвеститорите и акционерите на производителите на контрацептиви.
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може да принудиш дадена жена да ражда, може пък да не го иска това дете, случаи много :)) Излага се Байдън и то много, а уж бил демократ :))
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Сега гледайте как на "независимия" ЕС по случайност ще му хрумне идеята да ограничи абортите на своя територия." - ми тя бялата раса по друг начин май не може да оцелее. Забелязваш ли, че забраната се въвежда в централните щати където са масово белите, а не хо Флопида, Ню Йорк и Калифорния? ;} Докато другите раси раждат по 5 деца белите оени ходят на работа. САЩ напуснаха Афганистан и отприщиха талибанското в себе си.
10
23
 
3
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Мнозинството от абортите са по избор, а не по медицински причини или изнасилване, което не е оправдание. Нежеланите бебета ги давайте за осиновяване. Не може да се правите на жертви, да настоявате за Истанбулска конвенция, а в същото време да убивате безнаказано десетки хиляди бебета годишно.
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-голямата "демокрация" взе решение, основано на митологични текстове от неизвестни автори, най-вероятно древни овцепаси.
8
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега гледайте как на "независимия" ЕС по случайност ще му хрумне идеята да ограничи абортите на своя територия.
7
13
 
3
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Зaтлъстeлите феминистки революции ли ще вдигате? Да не получите удар от много ходене пеша по протести?
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да изправиш LGBTQ срещу феминистки? Ауч! Звучи катастрофално! Дали ще видим разпадането на САЩ на 2 както се говори по Щатските канали още от времето на Тръмп? Само времето ще покаже. Тяхна си работа, но жените в БГ да започнат да се замислят за кого гласуват, че може и да ги застигне същото, а абортите без клиника трудни... Ритане в стомаха, ръчкане в матката с шило... Дивия див Запад. Какъв интересен социален експеримент. Добре, че инките ни дадоха царевицата, да хапвам пуканки докато се смея.
5
25
 
4
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
Шок и ужас! Сега клетите жени няма да могат безнаказано да си yбивaт бебетата!
4
2
 
25
 
! Отговори
Републиканците преди 1 година
Са тоталния лицемери. Кото са про лайф,защо не забранят производството на контрацептиви , А ?! Това решение е абсолютен фарс и става въпрос за пари и лобисти на конрацептивните компании ,а не за абортите по принцип. Жалки парвенюта са републиканците, но най жалкото е, че не осъзнава колко са прозрачни за световната общност.
3
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От началото на месеца има запалени 7 църкви и домове за женско здраве. Никоя жена не иска да бъде изнасилена и да износва отрочето на *** или да отглежда дете, което не може да си позволи и да се наложи да го даде в дом за да го осиновят някакви LGBTQ-та. Покрай толертранса американците се пуснаха така тежко по пързалката, че тепърва ще гледаме ескалация на насилието. Ако си мислите, че масовите убийства са пика на насилието то тогава не знаете какво ги очаква до края на 2023та.
2
8
 
9
 
! Отговори
Кокорчо преди 1 година
Само да не приемат закон против страпонясването,че Киру и СтрапоЛена няма да могат да имигрират там...
1
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще започнат да се тъпчат с противозачатъчни и ще се превърнат в .....мъже.