Сенатът на САЩ предлага септемрви да е месец на македонския език, култура и история

Според оценки в САЩ има около 500 000 македонски имигранти
Обновена: 2 авг 2023 21:50 | 2 авг 2023 21:50, Йоана Цонева
281
Сенатът на САЩ предлага септемрви да е месец на македонския език, култура и история
Снимка: БГНЕС

В американския Сенат е предложена резолюция за честване на македонския език, култура и история. Сенаторът републиканец Майк Браун представи резолюцията, според която септември ще бъде обявен за месец на македонско-американското наследство и ще бъдат чествани езикът, историята и културата на македонските американци, съобщават медиите в Република Северна Македония и БТА.

Председателят на Обединената македонска диаспора Методия Колоски каза за телевизия Алфа, че целта на резолюцията е да подчертае многобройните приноси на македонските американци в Съединените щати в различни области, от културата и изкуството до политиката, бизнеса, медицината, науката и спорта.

"Целта на тази резолюция е да поиска от президента на Съединените щати да признае септември за месец на македонско-американското наследство и ролята, която македонската общност има в Съединените щати, за подобряването в Съединените щати през последните 150 години, откакто македонците започнаха по-масово да се заселват. За момента приемаме, че има около половин милион американци от македонски произход, които са направили много за социално-икономическия живот в Съединените щати", каза Методия Колоски. Той добави, че с резолюцията ще бъдат признати македонският език, културата и историята на македонската общност в САЩ.

В предговора на документа се посочва, че от 1880 г. десетки хиляди македонци са имигрирали в Съединените щати в търсене на граждански и религиозни свободи и права, по-добри икономически възможности, а също така в отговор на Илинденското въстание и последвалите войни в района, в които е участвал македонският народ.

В резолюцията пише, че според оценки в САЩ има около 500 000 македонски имигранти, живеещи в различни щати.

Резолюцията, която беше инициирана от Обединената македонска диаспора (ОМД), сега трябва да бъде одобрена от комисията по правосъдие на Сената и след това да бъде гласувана от целия Сенат. Преди повече от месец германският парламент прие резолюция, която изразява подкрепа за европейското бъдеще на Северна Македония и признава македонската култура, идентичност и език.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
2
 
23
 
! Отговори
ти да видиш преди 9 месеца
Нека това да е СПЕЦИАЛЕН ПОЗДРАВ за всички "демократи",които се прехласвате и възбуждате като чуете сащ........
178
2
 
19
 
! Отговори
Политкоректен преди 9 месеца
Като си помислиш само колко души са изтрепани като кучета в Одринско по Илинден и Преображение. Колко пък други бягат да се спасят в България. И за какво? И какво ли биха казали ако можеха да видят политическата обстановка днес?
177
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това само държава без история може да подкрепи друга държава без история.
176
1
 
14
 
! Отговори
Шегобиец преди 9 месеца
То жалко, че нито едното от 3-те не съществуват. Ама не се косете: ще им ги измислят. Дет се вика: и деца ще им направят :)
175
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ето колко струват т.н. ни партньори!!! Хубаво ги вижте как работят СРЕЩУ България!!!
174
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Целта е територията на България да бъде разкъсан между съсдите, първоначалния план след втората световна война
173
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На България всички са й врагове, особено самите хора в страната.Няма столица , която така да си мрази провинцията.Предпочитат да хортуват с ислямисти, но не и със северняци.
172
7
 
7
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 9 месеца
И в България ще направим, няма как, скоро ще им дадем и принска македония, там живеят изконни македонници. Слава Украине!
171
3
 
12
 
! Отговори
Tенгри кан преди 9 месеца
А, американците уж беха сочени от нашите демократи с различни партийни окраскиз а голям съюзник на България, навремето и дори на тях се крепеше надеждата да си върнем Македония. Русия пък бе представяна като двигател на противопоставянето България - Македония, за да не се върне тази територия към България;))) Кво се оказва? Нито едните, нито другите са ни съюзници по темата, а врагове!;)))
170
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Радев го чака импийчмънт!Вчера беше тотална излагация, да празнуваш чужд национален празник, смешници.
169
1
 
16
 
! Отговори
До 220 преди 9 месеца
Какво опълчване бе? Те са купили цялата ни политическа класа! Даже на запис го има..утре купеното от САЩ Народно Събрание ще промени Конституцията да се наричаме македонци!! И никой няма да излезне на урицата да протестира!
168
3
 
16
 
! Отговори
българия преди 9 месеца
само трябва да се добави че хората емигрирали от географската област Македония са главно българи, имат организация /МПО/ и нямат нищо общо със сегашните промити мозъци в държавата Северна Македония.
167
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Егати лобито правят тези македонци, кви пари плащат някой да ги гъделичка че са велики. Каква история и култура, че чак 150 години помагали на американците?
166
1
 
12
 
! Отговори
До 221 преди 9 месеца
Инвестират доста- 100 милиона за платени медии и ботове във форумите! Платени протести, платен лобизъм, а на Кирчо и Бойко колко са пратили не ми се мисли..
165
3
 
22
 
! Отговори
До 217 преди 9 месеца
Измислена държава- Македония и Украйна!
164
1
 
14
 
! Отговори
В САЩ преди 9 месеца
Подкупите и корупцията са си напълно легализирани и демократични- наричат се лобизъм !!
163
1
 
13
 
! Отговори
комплексари преди 9 месеца
Коя држава със история и самочувствие ще поиска да се признае езика и от САЩ??Германия защо не иска??? Македонистки комплексари
162
1
 
14
 
! Отговори
R.A.T.M преди 9 месеца
Сенатът да обяви септември месец на ссеверно-американските индианци да почитат тяхната култура, изкуство и т.н без това са им длъжници.
161
0
 
10
 
! Отговори
Км преди 9 месеца
Сега най-доволни са,,Пасето,,и ПП,ДБ,ГРОБ и всички ***,които работят срещу собствения си народ.Аааа,забравих Тагаренко.
160
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
Добре са му платили братята.