Сенатът на САЩ предлага септемрви да е месец на македонския език, култура и история

Според оценки в САЩ има около 500 000 македонски имигранти
Обновена: 2 авг 2023 21:50 | 2 авг 2023 21:50, Йоана Цонева
281
Сенатът на САЩ предлага септемрви да е месец на македонския език, култура и история
Снимка: БГНЕС

В американския Сенат е предложена резолюция за честване на македонския език, култура и история. Сенаторът републиканец Майк Браун представи резолюцията, според която септември ще бъде обявен за месец на македонско-американското наследство и ще бъдат чествани езикът, историята и културата на македонските американци, съобщават медиите в Република Северна Македония и БТА.

Председателят на Обединената македонска диаспора Методия Колоски каза за телевизия Алфа, че целта на резолюцията е да подчертае многобройните приноси на македонските американци в Съединените щати в различни области, от културата и изкуството до политиката, бизнеса, медицината, науката и спорта.

"Целта на тази резолюция е да поиска от президента на Съединените щати да признае септември за месец на македонско-американското наследство и ролята, която македонската общност има в Съединените щати, за подобряването в Съединените щати през последните 150 години, откакто македонците започнаха по-масово да се заселват. За момента приемаме, че има около половин милион американци от македонски произход, които са направили много за социално-икономическия живот в Съединените щати", каза Методия Колоски. Той добави, че с резолюцията ще бъдат признати македонският език, културата и историята на македонската общност в САЩ.

В предговора на документа се посочва, че от 1880 г. десетки хиляди македонци са имигрирали в Съединените щати в търсене на граждански и религиозни свободи и права, по-добри икономически възможности, а също така в отговор на Илинденското въстание и последвалите войни в района, в които е участвал македонският народ.

В резолюцията пише, че според оценки в САЩ има около 500 000 македонски имигранти, живеещи в различни щати.

Резолюцията, която беше инициирана от Обединената македонска диаспора (ОМД), сега трябва да бъде одобрена от комисията по правосъдие на Сената и след това да бъде гласувана от целия Сенат. Преди повече от месец германският парламент прие резолюция, която изразява подкрепа за европейското бъдеще на Северна Македония и признава македонската култура, идентичност и език.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гърците какво ще кажат по въпроса с македонска история и култура?
138
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дребно и вредно както са казали.Изпързаляха и републиканския сенатор Браун.Ами да поискаме и ние да честват българската култура,история и език защото българите са много повече от титовите македонисти.Просто им писна да се борят с тези противни фалшификатори .Използват име на област за етническа принадлежност и брутални крадци на история.САЩ обиждат целия български народ и българската история,подведени от едно име което е историческо известно но няма нищо общо с днешните макета.
137
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С демократите не стана,сега купиха републиканец.Макеорганизациите в САЩ от години работят по този въпрос с фалшификации ,лъжи и много сръбски пари.Ползвайки невежеството на американците.Любопитно от област Македония какви етнически "македонци" са придошли в САЩ ,да си видят архивите,имената,че в нашите османски архиви македонци не съществуват,македонска екзархия няма ,а българска и български език Ей на днес си честваха 78 г.от републиката и то в състава на Титова Югославия и българския диалект.
136
9
 
8
 
! Отговори
САЩ преди 9 месеца
Света ни не познава...Народ като Българите...оцелял 500 г.робство,кланета и всякакви извращения,запазил индентичност и цености...Бог!!!руснаците ви ограбваха и убиваха следващите 100 г....и сте тук...Българи...дори не осъзнавате кои сте!!!чалгари и руски ро.и ви манипулират с "македония",7-10 минуса плющи руската пропаганда,а ми плющяха по...1500 минуса,не е важно,хора 6 века робство и грабежи...и сте живи???уоу...респект!!!продължете да не се предавате!!!
135
15
 
3
 
! Отговори
ББ преди 9 месеца
САЩ не са приемали подобни решения,това е руска пропаганда,комунист-републиканец с руски пари,насажда омраза и недоверие към САЩ обслужващи путин,САЩ няма да станат жертва и да предадат приятелски Народ като Българите заради взел руски пари лобист комунист от републиканската на тръмп!!!Статията е руска пропаганда!!!
134
0
 
6
 
! Отговори
САЩ,а приори преди 9 месеца
Да питат окупаторите на всичко Българско и родно,защо юскюпите са набити Скопие.
133
1
 
5
 
! Отговори
Копане,копале преди 9 месеца
И изровеле празна обрезана празна туба на Велички макеретски.
132
0
 
5
 
! Отговори
Античните север- преди 9 месеца
Джаци от 1991г.,а приори е ред сега на България да смени името на татарски-югопомяри окупирали и засЕЛЕНИ на Българска територия ще се казва-Велички макерета от първа джипси държава в Европа със жълтия винтолатор?марка- дъ Гритски.
131
7
 
1
 
! Отговори
ББ преди 9 месеца
"македония"е руска пропаганда,неграмотните биват използвани от чалгаря слави и и.р.жд.не,"македония"има нужда от Света ни...не света ни от тях!!!руска пропаганда са!сеят омраза и агресия през нея руснаците...заради това я държат!!!на никого не е нужна!!!гърците ги препикаха...и???ЕС играе по руски и им била важна???...и ще се разпаднат ...обслужвайки путин...може да е за добро...
130
11
 
2
 
! Отговори
ББ преди 9 месеца
статията е *** руска пропаганда използвана от из..ж.ане да насаждат омраза към САЩ и Свободният Свят!ЕС службите "либерално...или платено продължават импотентното си съществуване...предците ви така родиха хитлер!!!руска пропаганда сееща омраза...САЩ не се страхуват да ударят когато трябва...и да подадат ръка когато трябва...Бог да пази САЩ и искрените приятели!!!
129
1
 
5
 
! Отговори
На гръчки преди 9 месеца
Език няма никакъв смисъл и значение на Тракийския остров-"Самотраки"?
128
0
 
4
 
! Отговори
Солун от преди 9 месеца
Султана на сунитите?Те са Али-Я?
127
2
 
3
 
! Отговори
Българин в преди 9 месеца
Солун остава в шок,като разбира за подмяната на името Тесалия,което в превод означава "Те са,Али?-Я?
126
4
 
7
 
! Отговори
Зомби преди 9 месеца
От 1880 г. ? десетки хиляди македонци ? По жалко преиначаване на българската история не съм чел. После чувах че американофилите в България не са българомразци.
125
7
 
10
 
! Отговори
Гражданин преди 9 месеца
1. сащ от позицията на какво предлагат кога чужди държави да празнуват нещо ?2. Македонски език няма
124
3
 
5
 
! Отговори
xoxo преди 9 месеца
Ми да го вържат с цялата джедърска простотия и да си празнуват на същия ден-предлагам аз ..
123
6
 
2
 
! Отговори
ББ преди 9 месеца
статията е руска пропаганда,вменяват вини,манипулират неграмотни!Службите проверете сайта и отправящите заплахи,те нямат аргументи...манипулативни твърдения,които нямат стойност!!!Бог да пази САЩ и Свободният!!!Свобода на Украйна!!!
122
7
 
1
 
! Отговори
ББ преди 9 месеца
статията е руска пропаганда!!!Службите къде сте?кога ще започнете да работите за Народа ни?какво ни дреме..."македония"???руска дъвка!!да робуват на когото искат!затворете границите ако е нужно!!!попитайте гърците...обаче вие по руски...ги използвате от...из.р.ж.ане!!!
121
0
 
10
 
! Отговори
по-чифутски преди 9 месеца
дано сега на всички омачани либералподмократи им е ясно кой седи зад всичката каша с Мацедонците.
120
3
 
7
 
! Отговори
До ББ преди 9 месеца
Уаууу, ББ вижда комунисти навсякъде! Даже в Сената на САЩ е пълно! Всъщност Сената на САЩ и Байдън са агенти на Русия ;))Такива като тебе са за психиятрията Бе!