Сенатът на САЩ предлага септемрви да е месец на македонския език, култура и история

Според оценки в САЩ има около 500 000 македонски имигранти
Обновена: 2 авг 2023 21:50 | 2 авг 2023 21:50, Йоана Цонева
281
Сенатът на САЩ предлага септемрви да е месец на македонския език, култура и история
Снимка: БГНЕС

В американския Сенат е предложена резолюция за честване на македонския език, култура и история. Сенаторът републиканец Майк Браун представи резолюцията, според която септември ще бъде обявен за месец на македонско-американското наследство и ще бъдат чествани езикът, историята и културата на македонските американци, съобщават медиите в Република Северна Македония и БТА.

Председателят на Обединената македонска диаспора Методия Колоски каза за телевизия Алфа, че целта на резолюцията е да подчертае многобройните приноси на македонските американци в Съединените щати в различни области, от културата и изкуството до политиката, бизнеса, медицината, науката и спорта.

"Целта на тази резолюция е да поиска от президента на Съединените щати да признае септември за месец на македонско-американското наследство и ролята, която македонската общност има в Съединените щати, за подобряването в Съединените щати през последните 150 години, откакто македонците започнаха по-масово да се заселват. За момента приемаме, че има около половин милион американци от македонски произход, които са направили много за социално-икономическия живот в Съединените щати", каза Методия Колоски. Той добави, че с резолюцията ще бъдат признати македонският език, културата и историята на македонската общност в САЩ.

В предговора на документа се посочва, че от 1880 г. десетки хиляди македонци са имигрирали в Съединените щати в търсене на граждански и религиозни свободи и права, по-добри икономически възможности, а също така в отговор на Илинденското въстание и последвалите войни в района, в които е участвал македонският народ.

В резолюцията пише, че според оценки в САЩ има около 500 000 македонски имигранти, живеещи в различни щати.

Резолюцията, която беше инициирана от Обединената македонска диаспора (ОМД), сега трябва да бъде одобрена от комисията по правосъдие на Сената и след това да бъде гласувана от целия Сенат. Преди повече от месец германският парламент прие резолюция, която изразява подкрепа за европейското бъдеще на Северна Македония и признава македонската култура, идентичност и език.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До ББ "Македонците" сигурно са "забравили" че НАТО на Англия Гърция и САЩ избиват 50 хиляди югославски и "македонски" партизани в 1946 г. в Гърция за да няма Македония излаз на бяло море.
118
2
 
6
 
! Отговори
Колонизираните преди 9 месеца
Окупатори живеят на Българска територия и това официално трябва да се направи информация в ЕПарламент и със закон за забрана на кражба и присвояване на Българска история,Европейска и християнски традиции, култура,азбука,език,и индентичност до 1991г.
117
5
 
4
 
! Отговори
ББ преди 9 месеца
Българите първи признаха "македония" за независима!Каога САЩ и ЕС ще отчетат този факт,до кога ще позволяват да ги манипулира руската пропаганда???България няма нужда от територии,руски глупотевини!има нужда от Справедлив разговор...отказан ни от ЕС!в "македония"убиват Българи!!! и ЕС е доволен от направеното от..."македония"???дори не е лицемерие...грях е ЕС...разпуснете ***!!!ЕС работи за...путин!!!
116
1
 
8
 
! Отговори
Северджашките преди 9 месеца
Африкански-Югопомяри освен,че нямат никакви корени,история,език,култура,индентичност това кумано-татарско племе от гръцки копилита,говорят извратен Български диалект,който няма никаква учтива и висша форма на произношение се изгубва в забвение на всякаква друга изразителност на лингвистика.С 1 дума е примитивен дивашки простацизъм,който го прави нисш падежен про100дебилен югопомярен език.
115
2
 
13
 
! Отговори
Читател преди 9 месеца
И САЩ и Германия много добре знаят,че акедонския език, култура и история всъщност са Български,само държавата им е на 45 г. нищо повече.Нама как обаче да разбираш,вместо някой който няма желание да разбира.Това е положението-другото са или глупости или оправдания или лицемерие.
114
9
 
2
 
! Отговори
Soli Invictus преди 9 месеца
София е прекалено руска столица с прекалено много руски паметници! Сенатът ви заповядва да си смените столицата на Филипополис! Там само ще махнете паметника на Андрешко или ще му нарисувате едни мустаци като на Крали Марко и новата ви столица е готова!
113
7
 
8
 
! Отговори
ББ преди 9 месеца
Тъпата статия е опит да предизвика възмущение в Българите,руска манипулация!насаждаща омраза към Свободният Свят!това е "македония"която много искате ЕС и САЩ!плащат на комунист-републиканец да сее раздори в Сената на САЩ занимаващ ги с глупости пред ТСВ която ни заплашват господарите им от мАсква!манипулират общества...лошите САЩ,ЕС за съжаление финансира глуповато подобни!!!
112
15
 
3
 
! Отговори
Soli Invictus преди 9 месеца
Никой няма да загуби Чалгария! Вие сте най-вярната провинция на Македонската империя! Провинция Чалгария, смениха ви националния празник, а сега и столицата ви вече ще е Пловдив, Филипополис, най-македонския град в империята!
111
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
от запад нищо хубаво не чакай
110
5
 
6
 
! Отговори
септемрВи? преди 9 месеца
Е нЕма таКов месЯц у календарЪ,сенаторе... А още по-малко "македонски език" , "култура" и "история"! БЮРМ е изкуствена държава,която ФАЩ създаде,раздробявайки Югославия на малки парчета територии,лесни и удобни за "демократизиране"...
109
4
 
11
 
! Отговори
Morski преди 9 месеца
САЩ Тъпо и упорито се самозабиват в задънена улица! Искат да спечелят някакви екститовиполитици в БРЮМ, а ще загубят безвъзвратно Българияи Путин ще е щастлив, че е получил своето-България на тепсия! БЪЛГАРИЯ НЯМА ПРИЯТЕЛИ! БЪЛГАРИЯ ИМА ИНТЕРЕСИ И ТЕ НЕ СЪВПАДАТ СЪС СЕГАШНИТЕ БАЙДЪНСКИ ТЪПОТИИ!
108
12
 
3
 
! Отговори
ББ преди 9 месеца
ДАНС проверете сайта и драскачите му!ако ви разреши решетников...не е важно но е почтено,аз мога да си дам данните,вие ги знаете,призоваващите към омраза САЩ...Сената им...знаете ли ги?Статията е лъжа и манипулация на руските!до кога ще им го позволявате???за кого работят българските"ако въобще са"служби???Бог да пази САЩ и Свободният!!!
107
10
 
5
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 9 месеца
Македония и България са различни държави.
106
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тия яко изтрещяха, то бива, бива !
105
5
 
3
 
! Отговори
ББ преди 9 месеца
Руска пропаганда..Сър!нима хитлер не плашеше Света ни със "супер оръжието си"?и САЩ го принуди да се...опозориСтатията и сайта задължително Службите ги проверете,ако ви позволи радев,не,че е важно...бълват лъжи и заплахи към неграмотните!използват ги за пушечно у.од.те от из.а.д.не!Бог да пази САЩ!"македония"няма начин да стане НП на САЩ!!!по скоро ...руска губерния,избора е техен!!!
104
1
 
13
 
! Отговори
Черният Чайник(ски) преди 9 месеца
Да им направят и резервати, където коренното македонско население да си живее.
103
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кога го предложи това Сената, след като са в отпуска през август?
102
1
 
20
 
! Отговори
Сенатът преди 9 месеца
на ФАЩ да не си вре зурлата, където не трябва!
101
2
 
19
 
! Отговори
Извод преди 9 месеца
Значи НЕ руснаците, а Американците подкрепят ЛЪЖЛИВАТА история на Македония!!! Утре ще кажат, че Симеон е Македонски цар като Самуил!!! Молете се! Само Бог може да даде Възмездие за Лъжата!!!
100
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В момента за това ли сенатът е под заплаха от проникнал въоръжен убиец?? Докато се занимават с чуждите държави, може и да бутнат някой сенатор. Който сее ветрове-жъне урагани.