Сенатът на САЩ предлага септемрви да е месец на македонския език, култура и история

Според оценки в САЩ има около 500 000 македонски имигранти
Обновена: 2 авг 2023 21:50 | 2 авг 2023 21:50, Йоана Цонева
281
Сенатът на САЩ предлага септемрви да е месец на македонския език, култура и история
Снимка: БГНЕС

В американския Сенат е предложена резолюция за честване на македонския език, култура и история. Сенаторът републиканец Майк Браун представи резолюцията, според която септември ще бъде обявен за месец на македонско-американското наследство и ще бъдат чествани езикът, историята и културата на македонските американци, съобщават медиите в Република Северна Македония и БТА.

Председателят на Обединената македонска диаспора Методия Колоски каза за телевизия Алфа, че целта на резолюцията е да подчертае многобройните приноси на македонските американци в Съединените щати в различни области, от културата и изкуството до политиката, бизнеса, медицината, науката и спорта.

"Целта на тази резолюция е да поиска от президента на Съединените щати да признае септември за месец на македонско-американското наследство и ролята, която македонската общност има в Съединените щати, за подобряването в Съединените щати през последните 150 години, откакто македонците започнаха по-масово да се заселват. За момента приемаме, че има около половин милион американци от македонски произход, които са направили много за социално-икономическия живот в Съединените щати", каза Методия Колоски. Той добави, че с резолюцията ще бъдат признати македонският език, културата и историята на македонската общност в САЩ.

В предговора на документа се посочва, че от 1880 г. десетки хиляди македонци са имигрирали в Съединените щати в търсене на граждански и религиозни свободи и права, по-добри икономически възможности, а също така в отговор на Илинденското въстание и последвалите войни в района, в които е участвал македонският народ.

В резолюцията пише, че според оценки в САЩ има около 500 000 македонски имигранти, живеещи в различни щати.

Резолюцията, която беше инициирана от Обединената македонска диаспора (ОМД), сега трябва да бъде одобрена от комисията по правосъдие на Сената и след това да бъде гласувана от целия Сенат. Преди повече от месец германският парламент прие резолюция, която изразява подкрепа за европейското бъдеще на Северна Македония и признава македонската култура, идентичност и език.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
1
 
11
 
! Отговори
Поправката от Преспа преди 9 месеца
Външно министерство трябва да напомни на нашите "приятели", че македонски език, култура и история няма. Но ако желаят могат да честват месец на СЕВЕРНОМАКЕДОНСКИ език, култура и история.
158
1
 
15
 
! Отговори
разделяй и владей преди 9 месеца
Мерси за приятелството,другари американци!!!
157
4
 
7
 
! Отговори
Киро Простото преди 9 месеца
Ние обичаме нашите евро-атлантически партньори!
156
1
 
15
 
! Отговори
ля ля преди 9 месеца
само това могат от сащ - да правят конфликти и да бистрят политики които нямат нищо общо с миналото и реалността! сбирщайн от глу паци!
155
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Че те са 1.5 милиона макета другото албанци, къде ги видехте тези 500к макета емигранти в САЩ...хахахахахаха :))) Ако считате българите за макета, така по може да са половин милион емигранти в Америка, предимно Чикаго янки *** :)))
154
2
 
16
 
! Отговори
Алекс преди 9 месеца
Септември през коя година? Засега македонски език,култура и история няма.
153
1
 
28
 
! Отговори
Гневен българин преди 9 месеца
500 000...хахаха, хайде моля. Те в тяхната си измислена държава нямат и 2 милиона, но иначе в САЩ били половин милион. Това е изключително тежка форма на шизофрения. Лошото е, че нашите дупедавци в парламента само гледат и не реагират.
152
6
 
21
 
! Отговори
бис преди 9 месеца
Дори и турците не са ни мразили толкова много както американците и британците в момента. Ако им се отдаде възможност с кеф ще ни избият, ще мятат атомни бомби до откат в България. Онази дебела *** навремето искаше да сее картофи тук, хвърляха играчки-взривни устройства, за да осакатяват нашите деца. Пълни *** и *** са англосаксите.
151
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нашето външно министерство какво ще направи по темата? Ние пари за лобизъм нямаме ли?
150
1
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Ами нагли са американците! Те, така са завзели и земите на индианците, избивайки ги, а оцелелите са набутали в резервати! Що им се ядосвате?! Просто мътят водата на Балканите, както и Путин!
149
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Смятайте американските посланици в България колко са посредствени и колко ни мразят!
148
0
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Не, нас САЩ няма да се наложи да ни демократизират, защото ние ще се навеждаме до безкрайност. Дай Пиринска Македония, дай езика, дай историята, давай всичко......Но и техният ред ще дойде с нас или без, защото в историята не си само горе......
147
0
 
12
 
! Отговори
един преди 9 месеца
От 1880г!? И това ако не е наглост, не знам какво е. Ами хайде добружанците да писнат за свой език и култура и да ревнат за държава? Не ми е ясно защо не се изискат архиви и да се докаже най-после имало ли е такава народност и език, доколкото разбрах, Турция искала огромни пари за това. Иначе всички оставаме с впечатление за постоянно ръчкане, разделяне, противопоставяне и пр. от "големите"?
146
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Туристите, дошли в Скопие, като чуели песента Македонско девойче, винаги се чудели, защо Македонско, след като е Българско момичето! Поради тази причина, тамошните власти, за да докажат разликата, към всеки диск музика,са били приложени по 5 диска македонска история, прекопирана от военно историческият музей в София.
145
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гледайте Who is America, и ще ви стане ясно какви са американците...
144
0
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
Наште псевдодемократи работят за интернационализъм, докато в същото време съседите работят за националузъм. Ето до това ни води престъпното управление последните години. Замислете се, вие искате да се обединява е и обладаваме с европейци и американци, в същото време всичките ни съседи са го извадили заднголия ни здноик. Продължавайте да подкрепяте преврата в България. Той ще бъде описан точно като преврат в изторията, бъдете сигурни. Много поколения ще се срамуват от това.
143
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Следващата им резолюция вероятно ще да е да признаят българския за македонски и признаване на българската държава за македонска, иначе ще има демократизиране. Интересно нашите и тогава ли ще си траят!?
142
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Първо, защо българите нямат лоби???Второ, като погледнеш филмите и предаванията Borat, Bruno, и Who is America ти става ясно на какво ниво са американците и техните сенатори....та утре може да им спуснат че българите са организирали 11ти септември и ще повярват.
141
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А какво мислят по случея евро атлантическите npocтоnутки като Иво Mинджев
140
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Алоу, искаш да кажеш че македонистите управляват сащ и това не е политика на сащ с раздробяването на целите балкани и че изобщо не съществува вече и думичка в енциклопедия британика - балканизация? Хората не падат от небето осъзнай се малко.