Съпруги на войници от "Азов" призоваха папата да дойде в Украйна

Те искат Франциск да спаси живота на военнослужещите
11 май 2022 21:57, Нели Христова
91
Съпруги на войници от "Азов" призоваха папата да дойде в Украйна
Снимка: БГНЕС

Група съпруги на военните от украинския полк "Азов" се срещнаха във Ватикана с папа Франциск. Те го призоваха да спаси живота на тези военнослужещи, които от няколко седмици са се окопали в стоманодобивния комплекс "Азовстал" в Мариупол, който е обстрелван от руската армия, предаде Франс прес.

"Призовахме папата да дойде в Украйна, а също да говори с  президента на Русия Владимир Путин, да му каже: "Оставете ги да си тръгнат", заяви след срещата пред медиите Катерина Прокопенко, съпругата на един от командирите на полка "Азов" - Денис Прокопенко.

Срещата с папата е продължила около пет минути, след традиционната обща аудиенция днес във Ватикана.

"Надяваме се, че тази среща ще позволи да се спаси животът на тези хора. Ние сме готови на действие от страна на папата, от страна на негова делегация, нашите войници са готови да свалят оръжие в случай на евакуация в трета страна", заяви Прокопенко.

"Казахме на папата, че 700 наши войници са ранени, че те страдат от гангрени, от ампутации. Много от тях са умрели, не можахме да ги погребем", заяви пък Юлия Федосюк, друга съпруга на военен от "Азов"

"Поискахме от папата да им помогне, да изиграе ролята на трета страна в тази война, да им позволи да избягат през хуманитарен коридор. Той ни каза, че ще се моли за нас и че ще направи всичко, което може", допълни тя, подчертавайки, че условията на място в завода са ужасни, без вода, храна, медицинско оборудване. Жените казаха, че се страхуват, че военните ще бъдат пленени, измъчвани и убити от руските сили.

От няколко седмици Мариупол е почти изцяло под контрола на руските сили. Единствено под този контрол не е огромният стоманодобивен комбинат "Азовстал", който руската армия обстрелва непрекъснато. Според Киев над хиляди украински военни, сред които  и стотици ранени, се намират все още в подземните галерии на този голям промишлен комплекс след евакуацията на всички цивилни миналата седмица с помощта на ООН.

Украинските власти заявиха, че работят за възможно евакуиране на ранените военни, медицинския персонал и военните свещеници от комплекса, като се надяват в тази насока на помощта на международни организации и на Турция.

Създаден през 2014 г. полкът "Азов", който поражда полемика, е в центъра на пропагандната война между Киев и Русия. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
2
 
! Отговори
Чичо Киро преди 1 година
Фашугите от АЗОВ, тъпите къртици завряли се под земята, ТАМ ИМ Е МЯСТОТО! Правиха се на мъже, с като им опря хея до дивия, ревнаха като вдовици за ****. А сега ГО яжте и си трайте. Кой каквото си надроби, да ГО *** после! Ха Ха Ха...
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А папата защо не им каза, мъжете им да се предадат в плен, за да им бъде помогнато! То не може така - стреляш, стреляш и като дойде зор: "може ли да ни евакуирате в 3-та страна, а не в плен или на гробищата"!? Нали цялата война на Путин е точно за това - точно хората като тези в Азовстал да бъдат избити, да нямат трупове, да нямат гробове и паметник! Като Осама бин Ладен - никой не му е поднесъл цвете на гроба, щото няма! За това трябва да преговаря Зеленски - да имат поне трупове и гробове!
61
2
 
8
 
! Отговори
Коце от МК Пирдоп преди 1 година
Тука отново ни се пробутва версията от детската градинав квартал "Манастирски ливади", под надслов: Шарено котле - Дай си ми куклите . . .на си ти, парцалките !Драскачи, срещу вас не стоят ***, взели дипломите сиза завършено образование в условията на Ковид пандемия !Руското командване от един месец ги призовава да сложат оръжие и да се предадат, но защо не го правят това:1./ Защото много от тях са военнопрестъпници, вършели всевъзможни безобразия срещу мирни жители в Донецк и Луганск.Много от тях са документирани и предадени на руските компетентни власти и са в процес на ра
60
1
 
4
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 1 година
Путин ще е особено зарадван да го види след като ЕС включи в списъка със санкциите главата на най-голямата православна държава Патриарх Кирил,което в главата на Путин и всеки руснак означава,че католицизма води война с православието.Ако са адекватни след месец в подземия над които се гърми оглушително ще се предадат като Паулус при Сталинград,но армията на Паулис е била само гладна и премръзнала,но на открито и са си запазили разума със сигурност.
59
1
 
8
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Тях никой неможе да ги спаси вече. Татуировките немогат да се махат току- така. А тези дами дали са показали на папата снимки на съпрузите си от плажа (например) за да разбере стареца кого всъщност трябва да спасява???
58
0
 
8
 
! Отговори
Анджелина Джоли преди 1 година
няма ли и тя да направи един тигел из Азовстала. То това там стана като модно събитие. Да разпъват два килима и да почват да дефилират един по един.
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам първата снимка , папата със зор ще стигне до тоалетната , пък как ще стигне до завода ....?! И ако евентоално стигне , кое по-напред ще направи - Ще изповяда Украинците или ще дърпа ушите на Руснаците ?!
56
2
 
8
 
! Отговори
А призоваха ли го преди 1 година
да си татуира и той някой пречупен кръст я на бицепса, я на врата като акт на солидарност със злощастните им съпрузи?
55
2
 
9
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Тия съпруги да бъдат спокойни ,папата ще благослови съпрузите им ,да не се притесняват ,няма неблагословни да се явят пред създателя
54
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали Костадинов с цялата група рублофили ще защити Варна,ако е обстрелвана безразборно от"освободителите",има жертви от русофилите,деца,жени или ще развее белия флаг и ще ги покани да мародерстват.Нищо чудно,щом развява руския флаг,и призиви против НАТО!Или ще се скрие като мишка!Ще има ли достойнството на батальона Азов?Тази плитка демонстрация на "разделяй,владей" която ползва и Радев,съюзи се с дявола за втори мандат и ето за няколко месеца донесе единствено разруха.Това ли иска "Възраждане"?
53
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То е варварство да обстрелваш денонощно завода в Мариопул,в който са укрити защитници на собствения си град.Путин е очаквал парад,но хората не го искат,нито руска диктатура.Тези измислица с нацисти,голямата лъжа,а фактически с принуда да увеличи присъствието си на Черно море без оглед човешкия живот и чрез тотални разрушения.Не може ранени и убити да стоят в подземията,какъв братски народ,то по зле от Хитлер който нападаше чужди народи,а в Украйна,"руснаци "били уж,а ги избива.Много примитивно
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 55 Изглежда не си чувал какво е артилерия и как работи?
51
17
 
2
 
! Отговори
До 55 преди 1 година
Какви мирни граждани били жертви в Донбас?От кого обаче?Защо лъжеш?Имаш ли представа какво представлява границата с окупирания Донбас след 2014 г.Това са окопи с денонощно присъствие на руски войски ,а зад тях танкове.На стотина метра са украинските окопи с украински войници.И как точно да преминат украинските войски в тази ситуация и да стрелят по цивилни.Проблема е единствено че границата от руска страна минава през жилищен район,а хората умишлено не са евакуирани,за да може при провокации
50
0
 
7
 
! Отговори
През октомври преди 1 година
Папата е свет, вече даде мнение по въпроса NATO и сАщ.. В пъкала да си перат чорапята.. Кисмет бат КИРЕ..
49
2
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Главатарят на дяволското сборище ще поощри редовите служители.
48
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДА СЕ ПРЕДАДАТ! НИЩО ЛИЧНО. ВСИЧКО Е БИЗНЕС.
47
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И арменският поп няма да им помогне. Да са мислили преди да избиват мирни граждани в Донбас последните осем години.
46
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да избягат искат, милост от папата търсят?! Нали са православни, не католици! А руснаците искат да ги хванат точно тези. Други - не! И ще ги хванат.
45
1
 
14
 
! Отговори
попето преди 1 година
И папата им рекъл - Вие сте много дърти за мен . Пратете нещо по-младо , ние католиците обичаме децата ...
44
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво им е папата, него ли ще веят като бяло знаме.