Румъния все пак потвърди: Части от руски дрон са паднали на територията ни

По-рано страната отрече за подобен инцидент
6 сеп 2023 16:44, Нели Христова
137
Румъния все пак потвърди: Части от руски дрон са паднали на територията ни
Снимка: Twitter

Румънският министър на отбраната Андле Тълвар потвърди, че части от руски дрон са паднали на територията на Румъния, съобщава БТА.

"Видяхме, че в един много кратък интервал от време имаше серия атаки, които Русия извърши срещу украински пристанищни съоръжения и складове, поради което смятам, че е важно да засилим бдителността. Ще имаме повече наблюдателни пунктове, повече патрули. Покрихме една много голяма зона, включително зоната, за която имаше дискусии в публичното пространство, и потвърждавам, че в тази зона бяха открити части, които може да са от дрон", посочи Тълвар пред "Антена 3".

Частите са били открити в района на населеното място Плауру в окръг Тулча, след като в последните дни Русия извърши няколко нападения срещу украинските пристанище Измаил и Рени, намиращи се близо до границата с Румъния.

Елементи, които може да са части от дрон, са открити в Делатата на река Дунав, а произходът им ще бъде разследван, съобщи говорителят на министерството на отбраната Константин Спъну, цитиран от "Аджерпрес".

Той каза, че министърът на отбраната Анджел Тълвар, началникът на генералния щаб Даниел Петреску и началникът на щаба на Военновъздушните сили Виорел Пана са заминали за мястото.

Според Спъну през изминалата нощ екипи на министерството на отбраната са открили елементи, които може да са части от дрон, но предстои да се извърши разследване, за да се установи произхода им. Той подчерта, че засега не може да се направи причинно-следствена връзка между тези отломки и предходните атаки срещу украински цели на границата с Румъния.

"Хотнюз" напомня, че ден по-рано румънският президент Клаус Йоханис заяви, че "нито един дрон или друга част от някакво устройство" не е достигнала територията на Румъния след руските атаки срещу украински пристанища на река Дунав.

В понеделник украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба обаче обяви, че Украйна притежава фотографски доказателства, че руски дронове са достигнали територията на Румъния по време на атака срещу инфраструктурата на украинско пристанище на река Дунав.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това ми мяза на опита на сърбите когато ги бомбиха САЩ да ни намесят в конфликта, нали тогава беха паднали некакви останки на българска територия :))
121
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Искам нато да почне да стреля с ракети по тия дронове от румънска територия, и да сее дори повече разрушение от русия, когато тия ракети почнат да падат по жилищни квартали, както стана и ВЧЕРА за пореден път, британска ракета сторм шадоу удари Константиновка и уби 16 цивилни
120
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще потвърди, къде ще ходи.
119
4
 
3
 
! Отговори
коалиционно лъгане преди 8 месеца
ето това е нато-подкрепа! Браво! :)
118
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пак лъжа пробутвате. Румънците последно заявиха, че части от дрон МОЖЕ ДА СА ПАДНАЛИ на тяхна територия, но нито някой е видял да падат, нито са намерили такива части. С една дума типичната пропагандна лъжа пак раздувате - Хайли лайкли
117
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Укрите, патрулиращ МиГ 21 на румънците свалиха и убиха пилота в РУМЪНСКОТО въздушно пространство. Та голям проблем за някаква неустановена тенекия в делтата на Дунав??!!
116
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Българин 106 Един друг бъгърин живеещ в САЩ щеше да пляска руснаците, па нещоооо, не ние ги напляскахме. А те нас ни.... Та, при евентуалното"сритване" въоще не искам да знам последствията. За нас, де.
115
4
 
7
 
! Отговори
НАТОВЦИ преди 8 месеца
Член пети ви зове! Отивайте да спасявате Румъния! Ходом Марш!
114
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Украинците докога ще пробват с тоя *** номер?
113
4
 
10
 
! Отговори
До 118 преди 8 месеца
И пак не разбрах какво става с контранастъплението ? Освен 50 000 мъртви укропа за 1км, който няма никакво значение,друго няма нищо постигнато. Толкова ли ти е трудно да разбереш, че управляващите украйна, работят за нейното унищожение ?
112
1
 
1
 
! Отговори
петата статия преди 8 месеца
"Страните се съгласяват, че въоръжено нападение срещу една или повече от тях в Европа или Северна Америка ще се счита за нападение срещу всички тях и следователно се съгласяват, че в случай на такова въоръжено нападение, всяка от тях, при упражняване на правото на индивидуална или колективна самоотбрана, признато от член 51 от Устава на Обединените нации, оказват помощ на атакуваната страна или страни, като незабавно предприемат, индивидуално и съвместно с други страни, такива действия, които счита за необходимо, включително използването на въоръжена сила".
111
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Въпрос: Каква помощ могат да окажат членките на атакуваната страна, и какви дейстия може да предприеме всяка "каквито сметне за необходимо" да помогне друга членка която се е превърнала в купчина радиоактивен кирпич? Примерно ако Финландия, която е само 5 милиона държавичка изведнъж изчезне? Какво може да се "сметне за необходимо" тогава?
110
4
 
6
 
! Отговори
Край преди 8 месеца
Част от дрон е нищо - те да гледат част от сармат да не им падне...
109
2
 
0
 
! Отговори
Край преди 8 месеца
До 107 - Е толкова си прав но ... не знам как да го обясним на ***. Те се кълнат в чл.5. Твърдо са убедени че няма нужда да имаме армия и българските мъже да бранят държавата си. Всичко вече било високи технологии и НАТО ни е на подчинение.
108
7
 
7
 
! Отговори
Горящ Challenger 2 преди 8 месеца
По всички чужди медии показват горящия Challеnger 2, само тука сте като албански реотан. Целия запада се насира след като разбра че прехвалените му тенекии не струват и пукната параНа посрайната не и остава нищо друго освен пълна капитулация или унищожение. Според САЩ имат 400 000+ мъртви, още толкова ранени, докато Русия има само 50 000 жертви.
107
2
 
7
 
! Отговори
MNENIE преди 8 месеца
Това не може да е руски дрон . Русия най-вероятно е тунинговала стара пералня или готварска печка откраднати от Украйна .
106
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А какво става сле 4 месеца контранастъпление? Освободиха ли Крим и 4те области?
105
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Сармат" има уникални характеристики, които и позволяват надеждно да преодолее всички съществуващи и бъдещи системи за противоракетна отбрана. Никой друг в света днес няма такава ракета. В бойната си глава (общо тегло 10 тона) тя носи 10 и повече ядрени бойни ракети всяка една със заряд от 750 килотона (50 пъти по мощна от Хирошима която беше само 13 килотона). Като цяло една ракета Сармат се равнява на 500 бомби над Хирошима. Всяка от тези единици е способна да лети по непредсказуема траектория с хиперзвукова скорост и да заобикаля американската противовъздушна отбрана.
104
4
 
3
 
! Отговори
Край преди 8 месеца
ООО *** те мятат по Нато. Йооо давайте мамалиги - почвайте война с Русия. Тя е много слаба. Взима чипове от перални и така воюва. Кашиците и с винтовки на фронта отиват. Нато има един мек увиснал чл.5. Тоя член топли само Мони паси и пасящата Елена с чуждите кремчета. А и 20% от българите - те се убедени че а някой ни е барнал а са долетели хиляди ф35 да го бомбят.
103
6
 
2
 
! Отговори
ОБЯСНЯВАМ преди 8 месеца
Обяснявам, за тези които не знаят. Ако Русия нанесе тактически ядрен удар по ракетната база в Полша, САЩ ще пожертват живота на 300 милиона американски граждани и ще започнат термоядрена война с Русия защото Полша и САЩ са членове на НАТО и САЩ спазват договорите дори и 300 милиона американци да умрат за 10 хиляди поляци. Същото се отнася и за България, защото България е пълноправен член на НАТО, САЩ винаги ще жертват живота на 300 милиона американци за да защитят България, защото за САЩ България струва повече от живота на 300 милиона американци.