Зеленски: Да освободим Донбас ще е "ментално по-трудно"

Да се освободи Крим ще е по-лесно
30 ное 2023 21:52, Стела Стоянова
49
Зеленски: Да освободим Донбас ще е "ментално по-трудно"
Снимка БГНЕС, архив

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза на среща със студенти от град Николаев, че да се освободи Крим ще е по-лесно, тъй като там не се водят бойни действия, а с деокупацията на Донбас ще бъде "ментално по-сложно" заради десетилетното присъствие на Русия в региона, милитаризацията на тази територия и сепаратизма, съобщи тв "Настоящее время".

По негово мнение Украйна ще си върне по-бързо териториите на Крим и Донбас, но връщането на хората ще се забави. "Партньорите ни ми казаха - почти невъзможно ще е да си върнете Крим и ще е много сложно за Донбас. А аз смятам, че ако говорим за хората, а териториите се връщат с населението и ако хората не искат – ще стане много сложно", казва Зеленски и добавя, че процесът на връщане на "Донбас е сложен ментално". Като пример за острото противопоставяне на жителите на окупираните от Русия Донецка и Луганска области Зеленски дава упоритостта, с която се сражават на фронта срещу украинската армия.

"Дори когато Русия воюва срещу нас, сепаратистите не се предават, стоят, а руснаците бягат. Това имам предвид, като ви казвам, че ще се съпротивляват. А бойни действия в Крим няма, затова смятам, че Крим чака да се върнем. И Донбас чака, но ще е много сложно, защото голяма част от тази територия беше окупирана и максимално милитализирана", казва Зеленски.

През ноември 2022 г. украинската социологическа група "Рейтинг" направи допитване на украинците какво според тях може да се смята за победа над Русия. Тогава 85% отговориха, че Украйна трябва да воюва дотогава, докато не освободи окупираните територии, включително Крим и Донбас . 9% смятат, че Украйна може да продължи без Крим и Донбас, а 4 % смятат, че след освобождаването на украинските територии украинската армия трябва да премине на руска територия.

През 2014 г. Русия анексира украинския полуостров Крим и започна военни действия в Добнас. Международните организации не признаха анексирането на Крим и осъдиха действията на Русия, а западните страни я подложиха на санкции. Кремъл определя анексията като "възстановяване на историческата справедливост", пише БГНЕС.

През февруари 2022 г. властта в Русия призна т.нар. ДНР и ЛНР, след което руските войски започнаха пълномащабна война в Украйна, която продължава вече 640 дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: кримдонбасЗеленски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
toti преди 4 месеца
Ама що не им я дадете като открай време е Рускаи самите хора искат да са в Русия.....нали е демокраия и защо трябваше да загиват хикяди за оня де духа и на всеки вече е ясно,че няма сила да спре Путин и как върви не само Домбас,а и Крим и Одеса ще загубите!! Хората искат да живеят без значение дсли са в Русия или в България !!
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мир ще има когато се смени украинското ръководство с хора които разбират ще трябва да работят за мир а не за отвоюване на РУСКОЕЗИЧНО НАСЕЛЕНИЕ И ТЕРИТОРИИ!
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
АМИ ТОЙ ЗАЛУЖНИ ЧАКА МОМЕНТА . А ТОЙ ВЕЧЕ Е БЛИЗО.
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
31 - БАЙДЪН обеща! - цинкови сандъци че тези 1 126 652 "захитници" ги ИЗКОНСУМИРАХА.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
АБЕ ХОРАТА МУ КАЗАЛИ ЧЕ Е НЕВЪЗМОЖНО ДА СИ ВЪРНЕ КРИМ И ДОНБАС, А Е ТАКА ЗАЩОТО ТЕ СА ВЕЧЕ РУСКИ ЗАВИНАГИ КАКТО СА И БИЛИ. Е КОГАТО СТАНЕ БАНДЕРА МОЖЕ И ДА СЕ ПОЛУЧИ.
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Зеленчук сдут,забрави за Крим и Донбас,ами почвай преговори с руснаците,че догодина губиш и Одеса и Харков.
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен "Ти...обичаш ли предатели...." Като не ги обича, за какво им е да ги "освобождава"?
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 33 Ти...обичаш ли предатели......
30
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Наркомана пак се е надрусал. Как ще върне хората в Донбас, които Киев обяви за Терористи и води война срещу тех. Или хората в Крим, които Киев държа без вода. Отк.ачлник, тези хора ще се бият до смърт, знаейки какво ги чака ако Киев ги "освободи". Вече са планирани етнически чистки за тези хора, от министерството на ре-интеграцията на Ирина Верешчук. ако руснаците отстъпят, бандеровците ще избият много хора.
29
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А стига...тук русофилско сборище бре....
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Байдън обеща....изненади...с новата военна помощ....дано да е хубава и запомняща се тази изненада....
27
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 4 месеца
До Анонимен 25 За какво и е на ЕС ФИНАНСОВАТА ЯМА НАРЕЧЕНА УКРАЙНА???
26
3
 
0
 
! Отговори
Полша Пот Сельо преди 4 месеца
ГОЛДОМОР извършен от ГРУЗИНЕЦ с прякор от полския език:"СТАЛИН" бил Истински ........ДРУГАРЮ Зеленски след 1917 в СССР не се знае Кой,Защо,Кого избива та вероятно е истински...............В КАПИТАЛИСТИЧЕСКА Западна Европа има правило да се попита КОЙ Е СПЕЧЕЛИЛ ОТ ВСИЧКО ТОВА?................ СТАЛИН изтребва МИЛИОНИ и на тяхно място заселва МИЛИОНИ от ИЗЦЯЛО ЧУЖДАТА ДЪРЖАВА НА СССР наречена ПОЛША..........Как ще ми го обясниш другарю Зеленски защото Аз, незнам и съм невеж а за това само МЪЛЧАН
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
този ще си плати за 1.1 млн. жертви само украински граждани.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Зеленски ти си менталист
23
2
 
32
 
! Отговори
Онуфри преди 4 месеца
Тоя вече е тотал щета, говори едно към гьотере.
22
33
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще ги върне, дори и да мине доста време. Когато Украйна бъде приета в ЕС, всички руснаци в Крим и Донбас ще искат да са украинци! Няма начин.
21
1
 
30
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Ми давайте Сърбия да си връща Косово и да напредва към Тирана. Тоя хепген се е сдухал заради бялото. Ментално щял да връща хората. Какво ли не прави дрогата...затова и трябва да се води война срещу нея, докато не се изкоренят всички макови полета и засеят с Българска роза!
20
1
 
36
 
! Отговори
Ъф! преди 4 месеца
"Партньорите ни ми казаха - почти невъзможно ще е да си върнете Крим и ще е много сложно за Донбас." Тези които те хързулнаха да водиш тази война, сега "мекичко" ти казват: Sorry dude, ама ти загуби! Такава е действителността...
19
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много кокос е взел тоя.