Мобилизация в Украйна: Къде сте, мъже? 500 000 души трябва да сменят изтощените на фронта

Голяма част от тях обаче са в чужбина, инвалиди или работят в защитени производства
13 мар 2024 21:15, Петър Бойчев
478
Мобилизация в Украйна: Къде сте, мъже? 500 000 души трябва да сменят изтощените на фронта
Снимка БГНЕС

Украйна трябва да мобилизира 500 хиляди души, въпреки масовото нежелание на мъжете в наборна възраст да отиват на фронта. В момента Върховната Рада работи над закон за мобилизацията, който трябва да подготви законодателната база за призив в армията. Както пише Financial Times, новите попълнения са очаквани с нетърпение от изтощените военни, които са на фронта повече от 2 години без смяна и практически без отпуски.

"Две години без прекъсване, без ротация - разбира се, моралът е нисък и това убива мотивацията. Имаме нужда или от ротация, или от редовен отпуск, за да си починем качествено", казва парашутистът Иля, който е имал само 25 дни отпуск през двете години на война.

Още по темата
Сред причините, поради които мъжете са се опитали да избегнат набор на фронта, според военния, е безсрочната служба в Украйна. Но, казва Иля, "ако хората не дойдат, няма да можем да си починем“.

Новият закон за мобилизация има за цел да актуализира правната рамка на страната преди очакваната мобилизационна вълна тази година, по време на която могат да бъдат призовани до 500 000 души.

Усилията до голяма степен бяха насочени към замяна на 330 000 изтощени войници, които в момента са на бойното поле, казват от украинското министерство на отбраната. Новобранците ще заменят загубите и ще посрещнат други военни нужди в зависимост от ситуацията на бойното поле.

Но законът се оказва противоречив. Украинските законодатели въведоха повече от 4000 поправки.

Резервът от мъже, които искаха доброволно да защитават Украйна, е изчерпан, а значителна част от мъжете в призивна възраст не искат да отидат на фронта.

До момента се мобилизират мъже на 27 години, но средната възраст на войниците на бойното поле е над 40 години. Предложение за намаляване на наборната възраст до 25 години предизвика яростна реакция от страна на политици, които твърдят, че би било самоубийство нацията да изпрати най-младите си в окопите.

Данните за мъжкото население на Украйна, публикувани от парламентарната комисия по икономическите въпроси, показват, че от 11,1 милиона украински мъже на възраст от 25 до 60 години само около 3,7 милиона отговарят на условията за мобилизация. Другите или са на фронта, или са с инвалидност, или в чужбина, или работят в защитени производства.

"Не се страхувам да призная, че не искам да умра. Трябва да решиш какво обичаш повече: семейството или страната си", казва украинецът Ярослав, който се опита да избяга от Украйна миналото лято.

Освен страха от смърт или инвалидност, според проучване на Info Sapiens, основните проблеми на онези, които са се опитали да избегнат мобилизацията, са недостатъчната подготовка, неограниченият срок на службата и липсата на оръжие и боеприпаси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


478
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
397
1
 
10
 
! Отговори
Къде сте укро мъже? преди 1 месец
НЯМА ГИ ..... Самоопределиха се като жени и сега вземат социални помощи като самотни майки. Европа ги обича тия работи.
396
1
 
8
 
! Отговори
Боби111 преди 1 месец
Пасито на фронта ли е със Столтенберг? Борелчо, Борис Дж., сикурски, Саннето Марин, урсула? Ако не са, не ходете и вие.
395
2
 
13
 
! Отговори
КИНЖАЛ преди 1 месец
Обикновенните Украинци не желаят да се бият за чужда кауза и затова се крия и бягат извън Украйна.. С оскъдици мобилизирани насила и есесовци зад гърба им, фронт не е държи.
394
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Елате си ги вземете от слънчака... На всеки мол по едно ВКР и ще съберете няколко хиляди само от БГ за един следобед...
393
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бедните украински момчета гинат! А богатите бандюги си платиха и избягаха от Украйна още преди 2-3 години! Сега се развяват със скъпите си джипове из цяла Европа, че и помощи получават. Калпав народ!
392
16
 
5
 
! Отговори
@@ преди 1 месец
До АнонименАбе ти даде идея всъщност. Правителството да приеме закон за мобилизация на наши хора за там и да мобилизира всички копейки. Така хем ще се отървем от вас, хем ще свършите нещо полезно, дори да не искате. Накрая всички ще са доволни... без вас де.
391
19
 
1
 
! Отговори
даа преди 1 месец
дано всички свързани с този тролски пропутински сайт да умрете час по-скоро за доброто на страната
390
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много "хуманни" тези нацисти. Призовават и който не му се служило - не служил. Само дето хващат хората по улиците и в гарнизонния...Дори само този пасаж "средната възраст е 40" е достатъчен да се сетим. Все пак има доста по-млади и от 40, нали? Следователно, за да се получи средно аритметично - 40, при условие, че има хиляди 20, 21 годишни, означава, че толкова са и на възраст 50 и нагоре. И не са двама или трима, а също хиляди. Пропаганда, за да им помагат с войници. Магерев да оди.
389
3
 
17
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 1 месец
Малко уточнение. Не са изтощени, а убити. А след още една година ще трябват още 500 хиляди. Стягайте мешките. Хохлите свършват.
388
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук си имаме храбри евроатлантици, които назидателно махат с пръст, когато някой каже на глас, че не иска да губи живота си заради Украйна или изобщо за чужди интереси. Предлагам да мобилизираме тях.
387
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тука, тука е пълно с дезертьори. Я тагаренко да ги събира и да ги товари на БТР ите комплект към ***.
386
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви мъже търсите в Украйна те избягаха това са мушеници и крадци ще се върнат след войната и пак ще ограбват народа
385
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинофилите, сега е момента да помогнете истински на Украйна, а не само от клавиатурата. Украйна има нужда от войници. Хайде сега, чемодан - вокзал - Украйна! Вкупом всички, заедно, вместе! За женките и щерките си не се притеснявайте. Ние ще се грижим за тях, независимо дали сте живи или не. Предполагам и за някои от синовете ви ще се погрижим по същия начин.
384
5
 
19
 
! Отговори
Две могили преди 1 месец
укрите приключват
383
2
 
38
 
! Отговори
Зеленото човече преди 1 месец
вика и жените, които са в Европа да се връщат и да отиват на фронта..Една украинка гледах вчера каза, ще се върна и ще облека униформата веднага след госпожа Зеленска.
382
30
 
1
 
! Отговори
Куку преди 1 месец
Когато литнат хилядите Томахавки и Минитмъни,Вовка сина на ***...а мечка ще се опита да се скрие в Китай.Китай ще подундурка 2-3 години кагеб....а мошенник след това благо ще го предаде в ръцете на правосъдието.Това е истината,пътя и живота,другари и другарки!
381
3
 
34
 
! Отговори
500 преди 1 месец
500 000 души трябват за да сменят убитите и да легнат и те в земята. Ние си мислим, че ние българите сме най-големите бу*дали, ама укропите излязоха по-големи глупациотнас.
380
3
 
12
 
! Отговори
Да те светна преди 1 месец
До Куку: Ти си труп! Направи си предварително некролога, че няма да има кой да ти го направи когато настъпи сублимния момент и започнеш да виждаш множество слънца! Ядрени слънца!
379
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Куку Джендър4ето! Заминавай! Какво чекаш! Тук си излишен, защото от теб нищо не става! На никой няма да липсваш! Аман от мързели! Там поне за органи ще те ползват!
378
29
 
4
 
! Отговори
Куку преди 1 месец
След невероятните успехи на фтарая армия мира,стигнаха до едно ТКЗС и дотам,няма Киев,няма Одеса,няма и да има!Влезне ли НАТО ще ометат руската орда за нула време!Ама нямало хора в Украйна,ама Папата,Тръмп ще спечели.Сладки приказки под шипковия храст.Истината е,че Рашка толкова си може,няма сили за повече затова и Вовка плаши с атомна война.