ЕК поощри желанието на Куба да поднови контактите с Европа

Хавана бе разярена след решението на европейски посолства да канят кубински дисиденти на свои приеми
6 яну 2005 10:34,
ЕК поощри желанието на Куба да поднови контактите с Европа

Говорителка на Европейската комисия (ЕК) нарече желанието на Куба за подновяване на контактите с евроблока “крачка в правилната посока”, съобщи BBC. Инициативата на Кастро от 3 януари сигнализира затопляне на отношенията между Куба и ЕС, които бяха обтегнати от юни 2003 година.

Спорът възникна, когато осем европейски посолства поканиха кубински дисиденти на своите приеми като протест срещу нарушенията на човешките права в страната. Франсоаз ле Байл, говорителка на Комисията допълни, че решението на Куба да поднови отношенията си с осем европейски столици, е “положително развитие”. Тя заяви още, че ЕК иска пълно възстановяване на връзките.

Куба все пак не благоволи да започне наново отношения с Чешката република, Холандия, Полша и Словакия. Дипломати коментираха, че тези държави се противопоставят на затоплянето на отношенията с Куба.

Скандалът започна по повод арестуването и хвърлянето в затвора на 75 кубински дисиденти, които, според Хавана, са наемници на Вашингтон. След това Куба екзекутира и трима мъже, които се опитаха да отвлекат ферибот.

Европейският съюз обяви, че в отговор на тези действия, ще ограничи правителствените контакти на високо равнище. Освен това евроблокът започна да кани в посолствата си кубински дисиденти на приеми по повод националните празници на съответните държави.

Хавана бе изключително разгневена от този ход и прекъсна контактите с всички европейски посолства, с изключение на Белгия, която не беше канила дисиденти. Испания, обаче, излезе с идеята за нов подход, прканващ към усилен диалог с Куба. Миналия месец Брюксел предложи компромисен вариант: да не се канят кубинци на бъдещи приеми, било то министри от правителството или дисиденти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание