Откриха овъглено тяло в US-посолството в Белград

150 хил. протестираха срещу независимостта на Косово, ранени са 100 души
22 фев 2008 08:41,
58
Откриха овъглено тяло в US-посолството в Белград
Снимка: БГНЕС

Сръбски демонстранти, противопоставящи се на независимостта на Косово, подпалиха американското посолство в Белград. Протестиращите нахлуха в сградата в късните часове, когато в нея не е имало дипломатически служители.

Снощи в центъра на Белград се състоя грандиозен многохиляден митинг, на който присъстваха около 150 хиляди души, събрали се да протестират срещу едностранното обявяване на независимостта на Косово, на 17 февруари.

На демонстрацията, организирана от сръбското правителство, емоционална реч произнесе премиерът Воислав Кощуница. „Има ли друга нация на света, от която искат да се откаже от своята идентичност, да се откаже от своите братя в Косово“, обърна се той към събралите се.

„Никой в Сърбия никога няма да получи право да се съгласи с това“, подчерта Кощуница. На митинга говориха още и известният режисьор Емир Кустурица, известни спортисти и политици.

Най-добрият сръбски тенисист Новак Джокович заяви, че "това е един от най-тежките моменти в сръбската история, че със сърцето си винаги е с Косово и че сръбският народ е готов да защити това, което е негово".

Голяма група младежи, участваща в многохилядния протестен митинг, успя обаче да пробие полицейския кордон в района, където са разположени сградите на чуждите мисии.

Те подпалиха помещения на консулския отдел на американското посолство, в които по това време не е имало служители и не са се охранявали от сръбската полиция.

По-късно пожарът бе овладян, а редът - възстановен от специалните полицейски части за борба с масовите безредици.

часове след палежа от сградата на американската мисия бе извадено овъглено тяло.

В момента се уточнява самоличността му. Посолството на САЩ обяви, че никой от неговите служители не е пострадал.

При сблъсъците има пострадали сред младежите и полицията.

От белградските болници съобщиха за около 100 ранени.

Съветът за сигурност на ООН единодушно осъди нападението на разярената тълпа срещу сградата на американското посолство в Белград.

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Хавиер Солана определи като тотално неприемливо насилието в Белград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Vseki преди 16 години
и пишете на български, бе хора...
56
0
 
3
 
! Отговори
Puuuhhhh преди 16 години
Za6to nebe6e nekoi americanets ta da se zaradvam i az na ne6to puuuhhh.
55
0
 
2
 
! Отговори
Best for the best преди 16 години
Когато умре или бъде убит някой американец ми става някак благо на душата
54
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 16 години
Прекалено много си позволиха този път Великите сили. Вече не може да има мир, но още не е късно да отменят независимостта.
53
0
 
2
 
! Отговори
Владо преди 16 години
Жалко... Някой от невинните е пострадал, трябваше да е някоя американска ***.
52
0
 
1
 
! Отговори
vazov преди 16 години
bulgari i turci, ruka za ruka, napred i nagore!
51
0
 
1
 
! Отговори
vazov преди 16 години
ey, urodi, poradi 4to se sramuete da se nare4ete bulgari!! ili, sinila ot bi4a, srama po 4eloto!! tova ste , vie bulgarite! v evropa ne iskat dori da 'uyat za vas!! skapana , balkanska ***!!
50
0
 
1
 
! Отговори
Krasi преди 16 години
Мамка им мюсюлмани гадни и тука ще стане така скоро мрусните *** и бълагари наричащи себе си турци ите ще осмелят да направят нещо такова, трябва всички БЪЛГАРИ да се обидиним в атака, но не пол движение АТАКА
49
0
 
3
 
! Отговори
преди 16 години
ми то там е проблема тия *** американците идват осират всичко и си тръгват
48
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
пишете на български бе хора.....
47
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
много си прав приятелю.....
46
0
 
1
 
! Отговори
Joro преди 16 години
Ne se pritesnqvai i tova shte stane.Nai skoro vreme shte ima misulmanska darjava v zapadna Evropa.Koqto shte zahvashta chast ot Franciq,Belgiq,Holandiq i Germaniq.
45
0
 
1
 
! Отговори
Joro преди 16 години
A shto se otnasq do Sliven,verno e.Elate da gi vidite kogato prestignat na poligon Novo selo.No kakvo da se pravi,nie veche svikvame nashite politici da si svalqt gashtite pred USA,tam e loshoto che pokrai tqhnite gashti svalqt i nashite.
44
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Сърбите още си теглят последиците от една *** мечта за "Велика Сърбия". Не може една малка Сърбия да иска да командва парада, а всички други народности в многоетническата им държава да са едва ли не слуги. Жалко че сега, когато все пак приеха по-демократичен курс, се стига до ексцесии, но винаги децата са носили последиците от грешките на родителите си. Жалко за наистина големи хора като Кустурица и Джокович, които са чест за Сърбия, но не са случили на управници.И хайде стига с тая Америка! Това че косовските албанци имат един стабилен гръб може само да ги радва, но не е първопричината за тези събития. Навсякъде има малцинства, а от много хубаво никой не е избягал, защо турците в Германия не искат да си направят държава? Ами защото си живеят в културна страна и никой не ги третира като рая.
43
0
 
1
 
! Отговори
Joro преди 16 години
Ako BG priznae Kosovo,az lichno bih se sramuval ot tova.Politiite nqmat pravo da preznavat Kosovo ot nashe ime,ot imeto na naroda.Trqbva da se napravi referendum i da im stane qsno che Balgarskiq narod e protiv preznavaneto na Kosovo.
42
0
 
1
 
! Отговори
sasho преди 16 години
150 милиона евро това е сумата, която се смята, че всяка година евродепутати харчат неправомерно !Това са , които ни казва какво да правим, за да магот да крадат спокойно от нашите пари !!
41
0
 
1
 
! Отговори
xyz преди 16 години
Ела в Сливен,бе,пезевенк! Да видиш ***,гол до кръста,гащите му смъкнати,крещи като на другите гринговци! По останалото облекло си личи,че това е военна униформа! Пълен цирк! Миналата година двама хамериканци,пияни като ***,ядоха тоягата ! "И си се чувстват като у дома си. Наглеци!" А руснаци няма. Никога не е имало...
40
0
 
3
 
! Отговори
преди 16 години
Аз хапчетата си ги изпих.Не виждам обаче Русия да е окупирала нито една държава.Не виждам също да създава войни.Не виждам и да подкрепя сепаратисти и наркодилъри.Виждам че USA от световен миротворител се е превърнал в световен агресор сеейки смърт ,нещастиепо и глад по целият свят.Виждам лагери подобни на хитлеровите в Гуантамо.След като си изпих и успокоителните видях и Абу Гариб,и бомбите дето падаха е Сърбия и тях видях.А руснаци не видях.
39
0
 
3
 
! Отговори
преди 16 години
Това *** Джордж защо не обяви че подкрепя Палестина за независима държава,защо не подкрепи кюрдите,баските,чеченците,абхазия,осетия,българите в запдните покрайнини и така на татък.Но помнете че няма Империя която да не е рухнала
38
0
 
2
 
! Отговори
баба Хакерка преди 16 години
Чак сега ли разбра арабите??? Нямали уж демокрация, та хайде САЩ им спретна една война, както и преди това в Сърбия. Накога бях казала в едно мое стихотворение. Ето част от него:"...Спрете малко безразсъднициот великата страна,не играйте си на съдницивий над цялата земя!До крак избихте индианците,днес обесихте Саддам,вчера мир на виетнамците,утре знам ли, може нам,че със стихове протести,петним лицата ви безспир!Давайте! Със войнствен мир смърт на целият всемир! "