Христос воскресе за католиците

Католическият свят празнува Великден, празничната служба на папа Бенедикт XVI събра стотици хиляди в Рим
23 мар 2008 10:48,
5
Христос воскресе за католиците
Папа Бенедикт XVI води традиционната Великденска служба в Рим. Снимка: БГНЕС

Католицическият свят празнува Великден на 23 март. Започна и традиционната Великденската служба в базиликата "Свети Петър" в Рим, водена от папа Бенедикт XVI. В препълнената базилика присъстват 30 кардинали, италиански политици и чуждестранни дипломати.

В християнската религия на Великден се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан.

Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. Исус Христос се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

Християните вярват, че Иисус е роден от девица, разпнат е и е погребан в гробница, възкръснал е на третия ден от смъртта си и се е възнесъл в рая, където ще седи редом до Отца до деня на Второто пришествие. Наред с това се вярва, че е извършил редица чудеса, изпълнявайки библейските пророчества.

Тази година православните ще празнуват Великден на 27 април.

По време на празничната служба Папа Бенедикт XVI покръсти италианския журналист Магди Алам, който е под полицейска защита заради заплахи от мюсюлмански екстремисти.

Алам, който е заместник-редактор на италианския вестник "Кориере дела сера", беше покръстен заедно с граждани на Камерун, Китай, САЩ и Перу. 55-годишният Магди Алам е роден в Египет и често пише за мюсюлманските страни. Заради критиките му към палестински терористи, представители на „Хамас”, заплашиха да го убият, което накара италианските власти да му осигурят полицейска защита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
... преди 16 години
за всеки върващ християнин, източно православен или католик, днес е светъл ден!Дано Господ се смили над нас!
3
0
 
1
 
! Отговори
LIDIS преди 16 години
ПРЕДИ ДА СЕ ПИШЕ СЕ ЧЕРПИ ИНФОРМАЦИЯ .ДНЕС НЕ ПРАЗНУВАТ САМО КАТОЛИЦИТЕ ,ПРАЗНУВАТ И ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРИСТИЯНИ ПРИЕЛИ СЪЩИЯТ КАЛЕНДАР БЕЗ ДА СА КАТОЛИЦИ !!!!!!!!!!!!!!ВИЖ МИ ПОСТИНГА,КОЙТО БГ.ДНЕС СКРИ !!!!
2
0
 
1
 
! Отговори
K преди 16 години
А защо има разлика между датите, когато празнуват католици и източно православни??
1
0
 
1
 
! Отговори
Български Католик преди 16 години
Христос возкресе,мили Братя!Да бъде славно името Му,делата Му и примерът му към всички нас - християни и нехристияни - да пребъде през вековете!Защото много се увеличи влиянието на антихриста,което може да погуби човечеството!Изчезва светостта,а се увеличава пошлостта както у нас,така и по целия свят!Бъдете здрави и благословени и не допускайте да Ви надвие порокът!Халелуя!