Христос воскресе за католиците

Католическият свят празнува Великден, празничната служба на папа Бенедикт XVI събра стотици хиляди в Рим
23 мар 2008 10:48,
5
Христос воскресе за католиците
Папа Бенедикт XVI води традиционната Великденска служба в Рим. Снимка: БГНЕС

Католицическият свят празнува Великден на 23 март. Започна и традиционната Великденската служба в базиликата "Свети Петър" в Рим, водена от папа Бенедикт XVI. В препълнената базилика присъстват 30 кардинали, италиански политици и чуждестранни дипломати.

В християнската религия на Великден се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан.

Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. Исус Христос се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

Християните вярват, че Иисус е роден от девица, разпнат е и е погребан в гробница, възкръснал е на третия ден от смъртта си и се е възнесъл в рая, където ще седи редом до Отца до деня на Второто пришествие. Наред с това се вярва, че е извършил редица чудеса, изпълнявайки библейските пророчества.

Тази година православните ще празнуват Великден на 27 април.

По време на празничната служба Папа Бенедикт XVI покръсти италианския журналист Магди Алам, който е под полицейска защита заради заплахи от мюсюлмански екстремисти.

Алам, който е заместник-редактор на италианския вестник "Кориере дела сера", беше покръстен заедно с граждани на Камерун, Китай, САЩ и Перу. 55-годишният Магди Алам е роден в Египет и често пише за мюсюлманските страни. Заради критиките му към палестински терористи, представители на „Хамас”, заплашиха да го убият, което накара италианските власти да му осигурят полицейска защита.


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
... преди 14 години
за всеки върващ християнин, източно православен или католик, днес е светъл ден!Дано Господ се смили над нас!
3
0
 
1
 
! Отговори
LIDIS преди 14 години
ПРЕДИ ДА СЕ ПИШЕ СЕ ЧЕРПИ ИНФОРМАЦИЯ .ДНЕС НЕ ПРАЗНУВАТ САМО КАТОЛИЦИТЕ ,ПРАЗНУВАТ И ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРИСТИЯНИ ПРИЕЛИ СЪЩИЯТ КАЛЕНДАР БЕЗ ДА СА КАТОЛИЦИ !!!!!!!!!!!!!!ВИЖ МИ ПОСТИНГА,КОЙТО БГ.ДНЕС СКРИ !!!!
2
0
 
1
 
! Отговори
K преди 14 години
А защо има разлика между датите, когато празнуват католици и източно православни??
1
0
 
1
 
! Отговори
Български Католик преди 14 години
Христос возкресе,мили Братя!Да бъде славно името Му,делата Му и примерът му към всички нас - християни и нехристияни - да пребъде през вековете!Защото много се увеличи влиянието на антихриста,което може да погуби човечеството!Изчезва светостта,а се увеличава пошлостта както у нас,така и по целия свят!Бъдете здрави и благословени и не допускайте да Ви надвие порокът!Халелуя!