Щатът Ню Мексико отмени смъртното наказание

Губернаторът Ричардсън заяви, че съдебната системата трябва да е идеална, за да налага това наказание
19 мар 2009 08:01, Евгения Гигова
4
Щатът Ню Мексико отмени смъртното наказание
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Губернаторът демократ на Ню Мексико Бил Ричардсън отмени смъртното наказание в щата. Така Ню Мексико стана 15-ят щат, който не налага най-тежкото наказание, съобщиха от кабинета на губернатора.

Местният сенат гласува премахването на смъртното наказание с 24 гласа "за" и 18 "против", след като долната камара на местния парламент се произнесе в полза на този законопроект.

Самият губернатор Бил Ричардсън обаче до последния момент не даде яснота за намеренията си по този въпрос. Той заяви, че през целия си живот е бил убеден, че смъртното наказание е справедливо в редки случаи, за много тежки престъпления.

"Преди 6 години обаче, когато поех поста си на губернатор на щата Ню Мексико, започнах да променям моите възгледи за смъртното наказание", сподели своите колебания 61-годишният Ричардсън.

Той каза, че този проблем е станал много важен за него, тъй като в качеството си на губернатор е знаел, че един ден ще му се наложи да вземе трудно решение - или за отмяна на смъртното наказание или за подписване на указ за прилагането му.

Ричардсън заяви, че везните са се наклонили в полза на отменянето на смъртната присъда, тъй като той си е дал сметка, че тя трябва да бъде наложена само при идеално действаща съдебна система, която никога да не може да се излъже.

"Реалността обаче е, че системата не е идеална, съвсем не. В същността си системата е дефектна. ДНК анализите го доказаха. Невинни са били отвеждани в "коридора на смъртта" в цялата страна", каза той, изтъквайки един от основните аргументи на противниците на смъртното наказание.


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 12 години
Живеем в 21 век все пак. Тесните килийки са много по-страшни от смъртта.
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
смъртното наказание в САЩ отдавна не се прилага на пракатика. От десетки хиляди убийства и заловени убийци всяка година, досега са екзекутирали по няколко души за цяла година, което означава, че в САЩ ако извършиш убийство и те хванат трябва да си абсолютен карък за да те екзекутират точно теб от стотици хиляди кандидати. Много българи се заблуждават, че в САЩ който извърши умишлено убийство и получава смъртно наказане. Да, ама не, друг път. До десет години и на теория ще изчезне смъртното наказание в САЩ.
1
0
 
0
 
! Отговори
Онбашията преди 12 години
бай герги реши да отмени смъртното наказание на плевелите, невероятно - получи се! сега бай гергисе радва на дълбок и спокоен сън, необременен с милиони убийства на невинните растенийца, които също са чада божи и искат да се радват на слънчицето. верно, житото мрънка нещо там, но това е защото още не се е отърсило от примитивните си животински инстинкти, вината за което е изцяло негова. ;)