Русия иска международен съд за престъпленията в Украйна

Руският закон трябва да е над международния, предлага Бастрикин
Обновена: 27 фев 2015 09:43 | 27 фев 2015 09:36,
53
Русия иска международен съд за престъпленията в Украйна
Снимка: Reuters, архив

Председателят на руския Следствен комитет Александър Бастрикин предложи да бъде създаден международен съд за военните престъпници от Украйна, пише "Московский комсомолец".

Освен това според него руското национално законодателство трябва да стои над нормите на международното право. По думите му конституционният текст за приоритета на международните норми "работи против интересите на Русия", съобщава "Комерсант".

САЩ и страните от ЕС активно използват международните правни норми в служба на собствените си стратегически интереси. Тези норми съдействат за санкциите срещу Русия, заяви по повод изявленията на Бастрикин Георгий Смирнов, старши следовател в неговото ведомство.

Конституциите на много държави като Великобритания, Бразилия, Индия, Испания, Италия, Северна Корея, САЩ, Франция и Япония или не споменават изобщо, че международното право има предимство пред националното законодателство, или предвиждат върховенство на националните закони, или пък придават юридическа сила само на онези международноправни норми, които са вградени в националното законодателство, казва Смирнов.

Инициативата на Бастрикин е неуместна, смята обаче Елла Памфилова, президентски пълномощник по човешките права в Русия. Според нея отказът от приоритета на международното право ще улесни живота на правоохранителните органи, но ще ограничи възможностите на обикновените хора да отстояват правата си, пише вестникът. Той цитира и други руски правозащитници, разкритикували предложенията на Бастрикин за конституционни промени.

Председателят на центъра "Мемориал" Александър Черкасов се изказа отрицателно и за инициативата да бъдат разширени правомощията на Следствения комитет за дейност извън пределите на Русия. Той нарече "абсурд" идеята за нов международен трибунал.

Независимо от критиките, предложенията на Бастрикин може да бъдат осъществени, смята политологът Евгений Минченко. "В момента се сондират мнения, но с оглед иска на Юкос е съвсем реално" Москва да се откаже от приоритета на международното право, казва той. Става дума за иска срещу Русия на стойност 50 милиарда долара, спечелен от компанията миналата година в арбитража в Хага, припомня изданието.

Принципът за приоритет на международното право може да бъде премахнат от руското законодателство само ако се приеме нова конституция, а сега "не му е времето", коментира председателят на Съвета при президента за развитието на гражданското общество и правата на човека Михаил Федотов, цитиран в "Независимая газета".

За промени в конституцията трябва да се свика конституционно събрание, а в Русия и до днес няма закон за такъв орган, посочва депутатът Михаил Емелянов от партията "Справедлива Русия".

Законодателите обещаха да проучат въпроса, поставен от Бастрикин, пише "Независимая газета". Според шефа на комисията по конституционно законодателство Владимир Плигин, той ще бъде анализиран "в рамките на подготвяния доклад на Държавната дума за развитието на законодателството през 2015 г."

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
44
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 21а какво да правим съсСАЩ умнико - 10Млрд$ да възстановят НЕОНАЦИЗМА в Украйна. След това правят ВОЕНЕН преврат. След това техните протежета """УЗАКОНЯВАТ""" (да с три кавички) НАЦ. БАТАЛьОНИ(НАЦИСКИ също става макар че се водят национални) КОИТО ИЗЗЕМВАТ НЕЗАКОННО ФУНКЦИИТЕ НА ПОЛИЦИЯТА и РАЗМАЗВАТ всеки протест срещу КИЕВСКАТА ХУНТА включително с ползване на смъртоносни оръжия.Самите батальони СА ЧАСТНО ФИНАНСИРАНИ ВЕННИ ПОДРАЗДЕЛЕНИЯ.
22
7
 
34
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Весел 22Колко от БРИКС са признали КОСОВО което е първо във веригата? Индия не, Китай не, РФ не и трите са с право на вето в оон. Бразилия не знам мързи ме да проверявам.Всички от БРИКС имат области които са спорни по Косово сценарий. Само Русия го ползва за да реши граничните си проблеми.
21
3
 
43
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Пешко 20Юкос доказано е вършила машинации на пазара тип пирамида. След като ги хващат осъждат руснаците акционер, а чуждите акционери дето не са влизали в РФ се отървават. После те завеждат дела - Е баси и наглостта.
20
0
 
32
 
! Отговори
gandi.daow преди 9 години
Ето един списък пълен с международно право goo.gl/wM4EGC
19
11
 
33
 
! Отговори
Весел преди 9 години
До АнонименКато БРИКС са силните и определят международното право, защо до сега никой негов член не е признал Кримския референдум, нито пък каквито и да е права на терористите в Източна Украйна. Май пак галена прехвалена е вашата работа с 'великата военна русия' хахахаПърво да произведат една качествена микровълнова дори или ютия, а после да си мечтаят за световно господство под дулата на високотехнологично оръжие. Нека напуснат международното право, но с него и ООН!!!РУСКИ ***
18
22
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тотална световна изолация на рашките, като не признават международното право. Осъдили ги на 50 млд. в Хага, харесали си полуостров в съседна държава, създават се републики на чужда територия, прекарват танкове през граница. Целия свят да не ви е бащиния. Безпардонни наглеци.
17
6
 
39
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Това заглавие въобще не е подходящо за статията - важното е ето това: "В момента се сондират мнения, но с оглед иска на Юкос е съвсем реално" Москва да се откаже от приоритета на международното право, казва той. Става дума за иска срещу Русия на стойност 50 милиарда долара, спечелен от компанията миналата година в арбитража в Хага, припомня изданието.
16
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много им е важно да доказват, че говорят истината.Това се проваля постоянно и се чудят как да се легитимират.
15
2
 
44
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До 123 16Нещо не си разбрал Русия ще обвини група отговорни лица в международна институция за Етническо прочистване, Геноцид, Военни престъпления, Използване на забранени оръжия след като Украйна е ратифицирала договорите за тези оръжия ....
14
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руският закон трябва да стане като американоизраелския. Мобилни групи за бързо реагиране след подпис на Путин. Примерно, разписва за Яйценюк и Борисов и хоп господата в Сибир, на отдих. Разписва за Обама и хоп в царството на Небесата. С техните камъни, по техните глави!
13
22
 
34
 
! Отговори
123 преди 9 години
Така така най-после руските престъпления ще лъснат и *** ще си получи заслуженото!
12
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОЧНО ТАКА КАКТО МЕЖДУНАРОДНОТО(ПРАВО) ГО СЛЕДВАТ САЩ ,ЧРЕЗ УПРАЖНЯВАНЕ НА СИЛАТА ЗА ЛИЧНА ИЗГОДА ,ТАКА СЕГА МОГЪЩАТА ВОЕННА РУСИЯ МОЖЕ ДА ГО ИЗПОЛЗВА ТОВА МЕЖДУНАРОДНО(ПРАВО) КАКТО НАМЕРИ ЗА ДОБРЕ,ПРАВОТО Е НА СИЛНИЯ..ИСТИНАТА Е,ЧЕ ХЕГЕМОНИЯТА НА САЩ И ЗАПАДА ПРИКЛЮЧИ,ЗАТОВА ВИЯТ ЗАПАДНИТЕ ЦИОНИСТКИ ЧАКАЛИ.КИТАЙ,РУСИЯ И ОСТАНАЛИТЕ ОТ БРИКС СТРАНИ ВЕЧЕ ОПРЕДЕЛЯТ ПРАВИЛАТА НА СВЕТОВНАТА СЦЕНА ,СЛЕДОВАТЕЛНО И МЕЖДУНАРОДНОТО(ПРАВО)
11
1
 
44
 
! Отговори
Новината преди 9 години
На 01.03.2015 ще станем свидетели на поредният опит за цветна революция в Москва.Вашингтон залага много на Тафт.
10
2
 
46
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Закона на *** 11Закона на САЩ искаше да кажеш.2008 САЩ сътвори КОСОВО - РФ им каза сигурни ли сте ? МДААА ОРПРЕДЕЛЕНО над 100 страни ни подкрепиха.Дообре ние пък признаваме Осетия, Пнидестровието и.н. по същия казус.Грузия нападна Руски миротворци и независима област призната от член на СС на ООН с право на ВЕТО - ДЕМЕК НАПРАВИ АГРЕСИЯ и си го получи. Руснаците разбраха каква дупка имат в технологиите но това е страничен въпрос.Молдова същотоУкрайна го запали САЩ с Евромайдана и убий
9
1
 
51
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 10Нападението над ИРАК(2) е по американското законодателство не по международното ООН е го е санкционирало. Същото е при паленето на Цветните революции. ООН замълча за военния преврат и клането в ЕГИПЕТ защото цветната революция докара Джихадисти - еквивалент на Талибани на кормилото на властта в ЕГИПЕТ като 40% от населението не са Мюсолмани.От колко време се опитват да свалят Асад в СИРИЯ и там има смесено население Защо направиха Джихад довел до ИГИЛ.
8
20
 
37
 
! Отговори
Закона на Путлер преди 9 години
Руското право е по-висше от международното право.Или когато искаме да окупираме чужда държава,като Грузия,Молдова,Украйна ние сме прави.Някой напълно потвърждава диагнозата си.
7
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За какво им е международен съд и едновременно с това "приоритет на руското право над международното"?????? Тия луди ли са, или се правят на луди за пенсия?
6
1
 
49
 
! Отговори
пак майдан преди 9 години
ЕЙ - "новинарите" стига ни мазахте очите с кал, ами казвайте как новата "демократична" власт на урките вече не се церемони с майданите - не чака, не уговаря, а направо бие и руши!
5
5
 
56
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 6Когато Путин дойде на власт много западни компании бяха се обзавели с тлъсти договори за добив на полезни изкопаеми. Вместо да ги национализира като *** във Венецуела. Путин направи нещо по-умно - промени законодателството и след това ги съсипа с глоби защото тези компании определено не работеха за доброто на РФ.Следват искове в международниинституции - които се оказаха корумпирани. Не може доказано нарушение в РФ с доказателства да се отхвърли от Международен съд
4
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Руският закон трябва да е над международния, предлага Бастрикин"Тука упадъчните руснаци далеч са изостанали зад краварите! Те откога издигнаха техния закон над международния!