Сбогом Никола! "Човечета и индианци" на протест в Скопие

Протестиращите: Събрахме се, за да ви кажем да си отидете!
17 май 2015 18:12,
135

 Снимка: Reuters

Над 2000 души души потеглиха за Скопие от Битоля, 3000 от град Прилеп, хиляди потеглиха от Щип, Струмица и други градове. Няколко хиляди тръгнаха и от Охрид. Всички те се обединиха в протеста срещу режима на Никола Груевски.

Днес се събрахме всички: човечета, шиптари, индианци, за да ви кажем да си отидете. Това заяви пред протестиращите в Скопие журналистът Огнен Янески. В записите, които показа опозицията от подслушвани телефонни разговори, се чува бившия вече министър на вътрешните работи Гордана Янкуловска да нарича гласуващите от Пустец човечета, албанците – шиптари, а членовете на ВМРО-ДПМНЕ и на СДСМ – индианци, предаде "Фокус".

Протестът бе открит от представители на студентите. От организацията "Студентски пленум" говореха на македонски и албански, изтъквайки техните проблеми като студенти и липсата на диалог с правителството.

Протестиращите развяха македонски, албански и турски знамена. Някои от демонстрантите са издигнали плакати, на които пише "Оставка“ и "Сбогом Никола". В протеста участват различни граждански сдружения, студенти и хора от различни етнически общности.

„Никола, ако ме чуваш, знам, че много искаш да слушаш, искам да ти кажа едно: от много фасадни проекти забрави основният – Македония“, заяви от своя страна Никола Димитров, бившият посланик на Македония в САЩ и дългогодишен преговарящ в спора за името с Гърция. По думите му в сградата на правителството има хора, които вървят по акъла на Груевски и са приватизирали всички институции.

На протеста се появи и председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. "Хората, които са се събрали тук се борят за демокрация. За мен е удоволствие да бъда тук, от името на всички европейски социалдемократи. Тук сме заедно с моите приятели от Швеция, България, Обединеното Кралство. Тук не съм за да ви уча. Тук съм за да чуя вашия глас“, заяви Станишев.

"Вашето послание е ясно. Вашето послание е, че вие искате мир. Искам да изразя своите съболезнования до семействата на всички, които загинаха в Куманово“, заяви Станишев. По думите му на протеста има хора от различни етнически общности, които искат демокрация.

"Чух, че много години нямаше свобода на словото. Но това повече не е приемливо. Чух много хора, които са провъзгласени за врагове, тъй като имат различно мнение. Това е неприемливо“, изтъкна Станишев.

Македония преживява най-тежката си политическа криза от обявяването на независимостта си през 1991 година. През последните четири месеца бяха направени разкрития за корупционните схеми, за кадруване в съдебната система, контрола над медиите, фалшифицирането на изборните резултати от страна на режима на Груевски и най-приближените му хора.

В края на протеста се очакват над 4500 души да останат на площада пред правителството до окончателното падане от власт на Груевски.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де, нашия *** не с един мерцедес за половин милион евро се вози, а с десетина, щото го пазят от нашата любов, а хеликоптера го ползва като такси.За нашия *** кви записи излязоха как закриля престъпници и назначава прокурори.Убиецът на момчето от тяхното НСО е осъден на 14 г. и лежи в затвора, за разлика от Галевите или Батко.Така че айде не ни разправяйте приказки как изведнъж макетата станали едни принципни борци за демокрация, като са същите като нас.
69
4
 
7
 
! Отговори
Атлас преди 8 години
Костеливия хАмерикански пръст се вижда и тук......
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че стане цирко и там,а па и шиптарите като се намесеат-мама мия.
67
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредният соросоиден цирк. А щом и неговото дете Станишев е там, всичксо е от сяно по ясно.
66
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ами същите са дето организираха протестната мрежа у нассега ще има няколко убийства за да се накали обстановката и убийствата ще станат повече и започва гражданската войнасценария отработен от цру и "неправителствените" организации
65
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
най голямата база на щатите е в косово за 25 000 душиа сега ако имате мозък си направете сметката кой е организатора на албанците и протеститеще стане като в украйна - лошото е че ще изгорим и ние на американците им е през оная работаколкото по- роздробени са държавите - толкова по-добре за тяхв истамбул има конгрес за геноцида на мюсулманите турци у настия дето влизаха с предимство в университетите послушниците на сащ гербавите ако им кажат си свалят гащите веднага и го правят с достойно
64
1
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Така като гледам Албанците са повече от Македонците.Много хора на снимката без знамена са с албански тениски
63
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе какви 4500 души, на тоя площад имаше поне 20 000 души, той бе пълен догоре
62
9
 
27
 
! Отговори
бг преди 8 години
Пипалата на октопода ЦРУ проникнаха и в Македония
61
11
 
34
 
! Отговори
жеко преди 8 години
поредния майдан след който ще има разруха и бедност, ние нямаме нужда от майдан защото нашите се продадоха без бой
60
11
 
3
 
! Отговори
Мак преди 8 години
Никой македонец не иска да е българин, както никой ром не иска да е *ин.
59
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Показателен фотос! Албанските знамена са повече от македонските. Минусите не подменят картинката. Освен да я смените!
58
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То и за Тиквича излязоха записи, но никой не им обърна внимание! Всички управници си говорят по същия начин, но тея са нарочени защото не спазват реда установен от световните газари.
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Македонците се дървят на България , дървиха се и на Гърция. Тях само албанците ще ге наредят и няма да има кой да им помогне. Те нали най - велики се изкарват. Ама да си вземат поука. иначе поклон пред паметта на жервите в Куманово! Дано никога и никъде не се случват подобни неща повече
56
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 1111Паднахте до там, че да защитавате окровен българофоб насаждащ неистова омраза към всчико българско само защото Путин го подпира. Това е последния пирон в ковчега на българсакта платена русофилия. От тука нататък не знам просо колко ощеможе да паднете.
55
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БалканецСветовния масоно-юдейски заговор не може да спи при гледката на тълпящите се десетки бабички със свестички по българските църкви.
54
2
 
28
 
! Отговори
Балканец преди 8 години
Братя,българи,гърци,македонци,сърби,черногорци,усещате ли как постепенно искат да ни унищожат.Насъскват ни православните народи едни срещу други.Превръщат ни в слуги.Подобно е било през 14-15 век,когато Балканите падаме под ударите на османците.Време е да прогледнем.Дано не сме закъснели...
53
5
 
3
 
! Отговори
до 70 преди 8 години
Велика Албания е чудесен шанс за България да излезе от неолибералната, анархокапиталистическа ***, в която беше вкарана преди 25 години.
52
3
 
9
 
! Отговори
Големият хаос и ... преди 8 години
... борбата зад надмощие м/у неолибералите, платени от западната и американската олигархия, тези с македонските, с албанските и турските знамена тепърва започва.
51
4
 
5
 
! Отговори
1111 преди 8 години
да живее Груевски , протестърите....