10 турски предупреждения и... руският СУ-24 е свален

Според Русия военният им самолетът е летял само в Сирия
Обновена: 24 ное 2015 12:03 | 24 ное 2015 12:00,
771
10 турски предупреждения и... руският СУ-24 е свален
Снимка: Twitter

Турция е свалила руски самолет, който е нарушил въздушното й пространство, съобщи турското президентство, предаде агенция Доган.

Според съобщението самолетът е бил предупреден за нарушението, но не е взел под внимание предупрежденията. При това положение руският СУ-24 е бил свален в съответствие с правилата за реакция на турските въоръжени сили, уточнява президентството.

Още по темата

Турската армия съобщи, че в интервал от 5 минути е отправила 10 предупреждения към самолет от неизвестен произход; два турски изтребителя Ф-16 са свалили бойния самолет, след като нарушил турското въздушно пространство, съобщи Ройтерс. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е получил сведения за случая от началника на Генералния щаб на армията ген. Хулуси Акар, предаде Анадолската агенция, като разпространи снимка от срещата.

Русия заяви, че руският изтребител Су-24, свален от турските ВВС на границата със Сирия, не е нарушавал въздушното пространство на Турция, съобщи ТАСС.

Според руското министерство на отбраната самолетът е летял на височина 6000 метра. По предварителни данни, летците са успели да се катапултират. За момента не е ясна съдбата им.

Инцидентът се проучва, допълва руското ведомство и отбелязва, че "през цялото време на полета самолетът се е намирал единствено над сирийска територия. Това е регистрирано от обективни средства за контрол".

Турският министър-председател Ахмет Давутоглу е дал указания на външното министерство да се консултира с НАТО и ООН за събитията по границата, предаде ТАСС.

Турското електронно издание Хабертюрк напомня, че във връзка с въздушните удари на руски самолети по района на тюркмените в Сирия турският премиер Ахмет Давутоглу бе предупредил Москва, че при нарушаване на сигурността на турската граница, Анкара ще действа съобразно правилата за реакция на въоръжените сили, пише БТА.

Турската CNN предаде, че единият от двамата руски пилоти, които са управлявали сваления самолет, е бил заловен от въоражена опозиционна група в Сирия, предаде AFP.

Източници на медията твърдят, че пилотът е хванат от сирийските тюркмени, които водят сражения срещу сирийската армия в планините около турската граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


771
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
353
34
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прехвалените руски пилоти. Турция е голяма работа.
352
0
 
16
 
! Отговори
k преди 8 години
Може пък нашата родина да изкяри от тази случка? Транзитни такси?______________________________________________________________А дано, надявам се че бг политиците няма да проиграят и тоя кьсмет. Надявам се че всички вече разраха че дори турция е по-облагодетелствена вьв взаимошенията си с ЕС и САЩ отколкото Бьлгария.
351
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредния руски поток замина в историята, руските потоци се провалят един след друг независимо посоката им, източен , западен, Южен поток, турски поток, гръцки поток, подводен поток....защото никой не иска да има вземане даване с русия повече
350
20
 
1
 
! Отговори
ahmed haskovo преди 8 години
nemogada da razbera kak bilgarite moi sigrajdani egidnicat i vzemat sranata narusiya a kakvo pravi turtsiya dagleda kak rusiki samoleti narusavat turskoto vizdusno prostranstvo estestvenno stego svalyat za razlika ot bilgariya kadeto si nyamame svestni izpravni samoleti ta inaseto vizdusno prostransvo e narusavano nay malko 5 piti smeehali dagi svalyat ta plevneliev nadigase voy do nebesata nese radvayte na ruskite okupatori ina kurdite tikmo te navodniha bigariya i evroppraveykise na bejansi
349
7
 
47
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Турците настъпиха "мотиката"
348
6
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция е съюзник на ИД а тези самолети пречт на далаверата с петрол на Ердоган с ислямистите.
347
28
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е на хората им писна от руските провокации, на острова в Лондон колко пъти четохме руски бомбандировачи или бойни самолети ЛЕТЯХА С ИЗКЛЮЧЕНИ ТРАНСПОНДЕРИ като застрашаваха гражданската авиация? Колко пъти вдига ха по тревога самолетите на безброй държави из ЕС руските таратайки ? Въобще защо така са им казали от Кремъл ? Защото си мислят че са недосегаеми ли ? Демонстрация на непукизъм ли ?
346
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 516 "Турците се гръмнаха в краката!" типично за хора с увредено мислене.ПРИЕМАТ ЖЕЛАНОТО ЗА ИСТИНА..
345
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НадеждаСеверен поток ще се учетвори... На турците газ им не требе явно.
344
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Опа !Турците се гръмнаха в краката!Са ще риват на умряло че самолетите им падат докато се опитват да бомбардират кюрдите!
343
0
 
0
 
! Отговори
fg преди 8 години
Стига само едно китайско
342
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 510Ердоган нагази лука!1. Турците си разкриха картите - явно са от отбора на ИД!2. Кюрдите вече си имат благодетел и няма да се мине време когато ще свалят правителствени самолети и ще бият с реактивна артилерия...
341
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който ме смята за предател щото си обичам България, а не чужда държава е ***.
340
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
10 турски предупреждения и...Кюрдистан вече има спонсор!
339
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин нагази лука !
338
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Генерал пред строената войска: - Г-да войници, започва война. Някои от Вас ще бъдат убити, някои от нас ще бъдат наградени! Не се радвайте на война в която и да е държава понеже огъня не гори само сухото..... а и бързо се разпространява. Почне ли нещо такова всички сме в кюпа и когато почнат да свистят куршуми и да падат бомби няма да е като в CS да спреш играта и да отидеш да вечеряш с приятели примерно или да гледаш филм....
337
5
 
27
 
! Отговори
до 503 преди 8 години
Спорно е къде е ударен самолета, но БЕЗСПОРЕН ФАКТ Е ЧЕ Е УДАРЕН САМОЛЕТ УДРЯЩ ИД ЦЕЛИ. Редовно турските изстребители нарушават гръцкото пространство. Трябва ли да се свалят?
336
19
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Нов шамар за Жужи и ново унижение... - но той вече привикна...
335
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАКВО КОМЕНТИРАТЕ, КАТО НЕ СТЕ ЗАПОЗНАТИ С ФАКТИТЕ?ЧЕ ТО СЕ СПОРИ ОЩЕ КЪДЕ Е БИЛ ЗАСЕЧЕН РУСКИЯТ САМОЛЕТ- НАД ЧИЯ ТЕРИТОРИЯ И НА КОЛКО МЕТРА ВИСОЧИНА.ПЪК ВИЕ ВЕЧЕ ПРИСЪДИ РАЗДАДОХТЕ.ВЯРНО- ***, ДРЕБНА И КОМПЛЕКСРАСКА НАЦИЯ.
334
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
бай *** , за какво се радвате , че Русия остана без самолети ли , че от 3800 вече имат 3799 ...Радвайте се че нас няма как да ни обвинят в нарушаване на въздушното пространство на турция , защото нямаме изправни самолети и всички са в хангарите и за скрап