US военни излъгали в доклади за ИД, не било толкова розово

Оказван е сериозен натиск да се изкривяват данните
12 авг 2016 08:30, Мария Захариева
14
US военни излъгали в доклади за ИД, не било толкова розово
Снимка: Reuters, архив

Американски военни са представили прекалено оптимистично резултатът от действията на САЩ в борбата срещу групировката Ислямска държава, показа публикуван вчера доклад на Конгреса, цитиран от Франс прес.

Докладът беше поръчан след получаването на сигнал, че високопоставени служители на разузнаването редактират предоставяните данни, за да представят по-оптимистична картина за заплахата, която представлява Ислямска държава, и разкрасяват ефекта от американските действия на място.

От средата на 2014 г. до средата на 2015 г. служители на командването на силите на САЩ в Близкия изток са манипулирали разузнавателните данни, за да омаловажат заплахата от Ислямска държава, заяви конгресменът от Републиканската партия Майк Помпео.

В резултат тези, които са имали достъп и са разчитали на тези данни, постоянно са имали прекалено оптимистична картина за успехите на операциите срещу Ислямска държава. Това може да е изложило на опасност живота на американски войници, подчерта той.

Близо 40 на сто от аналитиците на командването казват, че им е бил оказан натиск да изкривят или пропуснат разузнавателни данни. Ситуацията се е подобрила в средата на 2015 г., когато е сменено ръководството на американското командване в Близкия изток. В момента Пентагонът води вътрешно разследване. Министерството на отбраната на САЩ не съобщи подробности по обвиненията, отправени в доклада на Конгреса.

(БТА)


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Ко? Не! преди 5 години
Не може да бъде, us военни да излъжат???? Кога, къде??? Не , по никакъв повод и по никакви обстоятелства.
9
1
 
3
 
! Отговори
Мунчо преди 5 години
Те излъгаха цяла война да направят/поне за 1-а/..... Важното е да се вЕрва че са добритe!
8
1
 
13
 
! Отговори
Теле-зрител преди 5 години
Ай сЧига бе?!Туй не може да е вярно, защото по телевизора казаха че Хамериканците са добрите.
7
15
 
4
 
! Отговори
Бакърев преди 5 години
То не че на руснаците може да се вярва, може да цъкате минуси колкоото искате, ама и те няма да си признаят че са си опукали бомбите на халост при някоя акция. В крайна сметка даеш продължават да контролират големи територии и докато се говори за тях в сегашно време никой няма основание да се хвали.
6
1
 
36
 
! Отговори
кой преди 5 години
Аз не знам имали разумен човек който да вярва на САЩ и да не вижда че тази страна е заплаха за човечеството?
5
2
 
40
 
! Отговори
Стефанов преди 5 години
По същия начин разузнаването подведе Тони Блеър и последва войната със Саддам. Там ставаше дума за химически оръжия, които, разбира се, не се откриха. После си признаха, но войната вече беше лумнала.
4
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво ще прави чичо Сам като остане сам?
3
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
US военни излъгали в доклади за Идил простодушното и доверчиво американско общество, но не и нас. Все повече от хората и народите се събуждат и излизат от транса на сляпата вяра в непогрешимата пиндостанска демокрация и върховенство на закона.
2
2
 
46
 
! Отговори
СС преди 5 години
Ами как иначе да обяснят, че не се бият с тях, а им помагат? :)
1
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Манипулирали разузнавателни данни? Изкривявали ги или пропускали нещо? Не може да бъде! :))))))))))))))))))))