Китай изстреля сонда към Марс - израз на технологична мощ

Пекин със заявка за глобална лидерска роля в космическата сфера
23 юли 2020 10:10, Елка Василева
30
Китай изстреля сонда към Марс - израз на технологична мощ
Снимка: архив, БГНЕС

Китай изстреля днес сонда към Марс. Безпилотният апарат потегли с ракета носител Чанчжън-5 (Дълъг поход 5) от космодрума Вънчан на южния китайски остров Хайнан.

Очаква се сондата Тянвън-1 (Въпроси към небето 1) да достигне до Марс през февруари. Тя носи различни научни инструменти за изследване на атмосферата и повърхността на планетата за следи от вода и лед.

Това е първата самостоятелна китайска мисия до друга планета. Тя е заявка за глобална лидерска роля в космическата сфера и израз на технологична мощ и амбиции от страна на Китай, отбелязва Ройтерс.

Ако мисията на Тянвън-1 е успешна, Китай ще стане едва третата държава след Съединените щати и бившия Съветския съюз, успяла да спусне космически апарат на повърхността на Червената планета, отбелязва ДПА.

В момента осем апарата - американски, европейски и индийски - са на орбита около Марс или на повърхността му.

В неделя (в понеделник рано сутринта българско време) Обединените арабски емирства изстреляха от Япония своя сонда към Червената планета. В близките месеци се очаква и нова американска мисия.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
хем съм възхитен от успехите на чайнизите,хем като прочетох по-долните редове си рекох:..-Бре да му са не види!..Некакъв ЮРУШ на Марс е зафанал..То стана като "добър ден" да са пращат сонди до Марс..Което си е твърде похвално,нема две мнения...Обаче що така ВСИЧКИ апарати,предназначени за Марс КОПИРАТ едва ли не 1:1 СТРУКТУРАТА на "Луноход"..?..Само кабельти и антените са различни......както и да е..Поздравления за чайнизите и за Обединените Арапи.УСПЕХ!
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Глобална лидер. роляБрато, от къде купуваш ? Силен материал , дилара ти е добър !
19
1
 
1
 
! Отговори
Глобална лидер. роля преди 3 години
За сведение на китайските дрОгари първи на Марс са кацнали немците на 30 януари 1945 г. Вторите посетители на Марс са американците през 1978 гг.а от 1987 г. NASA има две бази на Марс- военна и научна. Внучката на президента Дуайт Айзенхауер- Лора Айзенхауер беше в научната база на Марс от 2006 г. до 2008 г. По този повод в нета има интервю с нея...
18
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смешно ми е, като страни като САЩ, Русия и Китай, пращат сонди, при положение, че не могат да си оправят бъкиите и през 5-10 години ревът "криза та криза".
17
6
 
4
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Човечеството няма работа на Марс. Има неща, които физиката не ни ги позволява. Та дори на МКС, която е около Земята, няма как да поддържаме повече от няколко човека - запаси с храна и т.н. Какво остава за планета, която е с много по-ниска гравитаия, без годна за нас атмосфера, на 7-8 месеца път от Земята и без никакви полезни ресурси. Борбата за космоса е просто за показност на Земята.
16
2
 
3
 
! Отговори
Антон преди 3 години
Браво на китайците, пожелавам им и успешно приземяване на Марс. Постигнаха немалко успехи при условие, че официално космическата им програма започна едва през 1993 година.
15
1
 
1
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Василева, да не би да не ти работи клавиша със запетайката на клавиатурата?
14
1
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Качили са в...ракетата и няколко...непалски шерпа,които могат да...даянат,без храна и вода поне 2-3 месеца.Целта е да намерят пещера за да се скрият на топло и от там през деня да водят научните...изследвания с кирка и лопата.Връзка със Земята само на...китайско наречие от епохата на император Дан Дун от 3-ти век,с цел...секретност.Може и със светлини сигнали от същата епоха.Замяната на шерпите ще се осъществи със следващата ракета до Марс,ако успее да кацне...меко.В тази гъста мъгла,знаели се.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Марс е ако не крайна цел, то стъпка по пътя към луните на Юпитер и Сатурн, където има много по-подходящи условия за живот и цивилизация. А "опитното поле" ще е луната, където ще се тренира изграждане на база с оранжерия и адаптация на хора към новите условия.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за кво им на всички тоя Марс, като ние не знаем какво да правиим със Земята под краката си и само тъпчем по нея бадева..?!
11
4
 
6
 
! Отговори
ПЕНКО преди 3 години
АЗ ЗНАМ ,ЧЕ КОСМИЧЕСКИТЕ РАКЕТНИ ДВИГАТЕЛИ И НА - МЪСКНАСА; ЧИНЕЗ; ДЖАПАН; ЕС; АРАБИКАН? ---- СА РУСКИ !!!!! ТА ГОРИВОТО- ПРОСТО БЕ ДАДЕНО НА ЗАПАДА ОТ ЕДИН АГЕНТ НА ЦРУ - ОЛЕГ ПОПОВ - РАЗСТРЕЛЯН !?!?!?
10
2
 
2
 
! Отговори
123 преди 3 години
Как Германия, Франция или Италия не пратят апарат в Космоса? Богати страни и технически нации.
9
5
 
12
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
НАЙ МНОГО ДА ЗАРАЗЯТ МАРС С КОРОНАВИРУС
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да пожелаем успех на китайците. Самата мисия е много амбициозна, стремят се да направят три в едно - орбитален апарат, кацане на планетата и марсоход. Дано да успеят. А руската мисия до Марс от времето на СССР е трудно да се нарече успешна, апаратът им е спрял да излъчва няколко секунди след кацането.
7
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пред кого я показва тази мощ? Пред държави които го направиха преди 30 години?
6
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя е заявка за глобална лидерска роля в космическата сфера и израз на технологична мощ и амбиции--заявка на тъъъпи ***
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще засее картофи. А за теб ще остане Марсианецът от Холивуд.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
умното си е умно. Колко технически университета в к004ината имат проекти в тази насока? Николко. А колко в Европа - почти всички университети разработват спътници с иследователски цели. Това са малки спътници побиращи се в 1 куб. метър и тежащи неповече от 5 кг. Тези спътници имат живот няколко месеца, след което навлизат в атмосферата и изгарят за да не се превърнат в космически ***. Цената на изстрелване на такъв спътник е под 1000$ за килограм, така че проблемът не е и в липса на средства
3
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато Мъск изпрати първата си ракета към Марс , там вече ще има 2-3 милиона китайчета .
2
9
 
3
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
Кутев, вземи малко успокоителни. Китайците могат да отидат до Марс само ако БСП им даде Корнелия Нинова за масажистка. Нинова има опит в прегръщане на козички, ако прегърне 5-6 китаеца , сигурно е кацането на Марс. А и БСП отдавна иска да се коалира с марсианците, защото в България няма с кого.