Как смъртта на принц Филип ще повлияе на монархията?

Връзката на Елизабет II с народа е силна, но достатъчно ли е това?
19 апр 2021 20:45, Нели Христова
41
Как смъртта на принц Филип ще повлияе на монархията?
Снимка: БГНЕС

Eдва успяхме да я видим, но можехме да зърнем бъдещето. Може би беше заради мрачността на тъмните дървени пейки на параклиса "Сейнт Джордж“ или заради сдържаността на телевизионен режисьор, който държеше камерите на разстояние, зачитайки поверителността на момента - но кралицата едва се виждаше в прякото предаване по време на погребението на съпруга си събота. С маска и в неосветен ъгъл, монархът беше почти невидим.

Когато камерите все пак я уловиха, гледката беше покъртителна - само вдовицата, изображение, което "разби сърца по целия свят", по думите на Washington Post, но такова, което ще резонира особено във Великобритания. Дори и най-суровият републиканец отдавна призна, че съществува изключителна връзка между Елизабет и хората, които са нейни поданици от близо седем десетилетия. Сега, ако не друго, тази връзка ще бъде укрепена.

Част от това ще бъде естествено човешко съчувствие към жена, лишена от мъжа, когото е познавала от 81 години, който е бил нейната "сила и опора" в продължение на 73 години. Традиционно монархът има за цел да внушава страхопочитание и уважение към онези, над които тя царува. Сега ще има и нежност.

Погребението в събота ще добави друго, по-невероятно измерение към връзката на кралицата и народа: солидарност. Подобно на десетки хиляди други, на кралицата и бе отнето традиционното сбогуване с любим човек. Разбира се, по всякакви нормални стандарти, принц Филип беше погребан с голяма церемония. Но това не беше съвсем погребението, което той или съпругата му си бяха представяли - имаше едва 30 гости, а не 800. По-важното е, че като всеки друг британец, който е претърпял загуба през миналата година, опечалените трябваше да седят разделени и да покриват лицата си. Те не можеха да пеят. Вдовицата трябваше да седи сама, без утехата от допир.

В страна, която презира двойните стандарти - едно правило за тях, друго правило за нас - гледката на монарха, спазващ същите разпоредби, които ограничават всички останали във Великобритания, споделяйки съдбата им, ще има значение. Кралицата научи този урок отдавна. Тя беше на 14, когато майка й каза, след като Бъкингамският дворец беше бомбардиран през септември 1940 г., че "може да погледне Ист Енд в лицето".

И така връзките, които обвързват Елизабет II с нейните поданици, стават по-силни. През следващата година тя ще отбележи платинения си юбилей, крайъгълен камък, който никога досега не е достигнат. Но след няколко дни тя ще навърши 95 години. Което означава, че съботният час на траур в Уиндзор, подобно на осемте дни, предшестващи го, даде поглед не само на ерата, която свършва, но и на тази, която неизбежно е на път - тази, в която кралското семейство ще бъде без най-старото си поколение.

Някои неща няма да се променят. Кралското семейство отново доказа на погребението, че не се прекланя пред никого, когато става въпрос за организирането на церемонията. COVID трябваше да смекчи зрелището, но някак си строгостта на събитието само го направи по-красиво. Монархията вероятно има малка част от бюджета, който Netflix може да хвърли за възстановяването на кралските събития в серила The Crown, но все още знае как да направи перфектно шоу. Сведените глави на гвардейците, единичният венец от бели цветя, четирите гласа на хора - сцената  съвпадаше с всичко, което режисьорът Стивън Далдри и неговият екип, спечелил Еми, биха могли да измислят.

По подобен начин британската монархия няма да загуби своята способност за завладяващи сюжетни линии. Драмата на Уилям и Хари, които вървят зад ковчега на техния дядо, е толкова силна, че те очевидно трябва да бъдат разделени от братовчед. Но пък разговарящи спокойно след погребението е архетипен сюжет на сапунена опера - братя в противоречие, ако не и във война, която може да продължава с десетилетия. Няма нужда да се притесняваме за това.

Но останалите знаци ще са по-обезпокоителни за двореца, като тези, че жалбите към BBC за отразяване на смъртта на принц Филип, изпратени до BBC, са били 109 741. Множо граждани са били раздразнени, че трябва да пропуснат EastEnders или финала на MasterChef .

Има по-сериозни опасения. Тези с близък поглед над монархията свидетелстват, че принц Чарлз е бил разбит от смъртта на баща си, но той упорито не успява да предизвика дълбока привързаност в сърцата на обществеността. Може би това ще стане, след като най-накрая стане крал, но малцина биха заложили на това. Не на последно място, защото принцът на Уелс не е бил в състояние да подражава на качеството, което е в основата на положението на майка му: нейното мълчание по почти всеки въпрос, което я е направило приемлива за почти всички.

Зад него в процесията беше брат му Андрю, защитен от ковчега на баща си от унизението, което ще витае около появата му на публично място през всеки друг ден. Ан е на почит, Едуард е обиден, Уилям и Хари имат своите фенове - но никой няма статута на човека, когото са погребали. Това е отчасти, защото военните им записи са по-слаби от тези на Филип и отчасти поради факта, че те нямат връзка с Втората световна война, която служи като фундаментално събитие на съвременна Великобритания.

Кралицата и съпругът й въплътиха тази връзка. Той се бори за страната си в Кралския флот; тя беше на балкона, в униформа, заедно с Уинстън Чърчил на V-Day. Това помогна да се обвърже монархията със страната през цялата следвоенна епоха. Нека си припомним силата на посланието на кралицата през първите седмици на пандемията от COVID, когато тя се позовава на химн от военното време, за да каже: "Ще се срещнем отново".

Смъртта на принц Филип разхлаби тази връзка - един ден нея няма да я има изцяло.

Не е кощунствено да се говори по този начин, нито неуважение към самия принц. Напротив, малцина осъзнаваха по-ясно крехкостта на монархията от него. Дядо му беше крал на Гърция, но баща му беше изгонен от страната, прогонен за цял живот. Неговата пралеля беше убита заедно с руския цар в кръвопролитията на болшевишката революция. Той видя, че някога солидни тронове са изместени и отдавна вкоренени кралски династии се срутват.

На самата кралица едва ли трябва да се казва, че нито един природен закон не казва, че монархията трябва да съществува завинаги. Определящият факт за собствения й живот може да бъде абдикацията на чичо й, след като служи само осем месеца като крал Едуард VIII. Тя знае, че кралската стабилност и приемственост далеч не са автоматични и са нужни постоянство, постоянство и ловък персонал. Двамата с покойния й съпруг се справиха идеално. Но от тази двойка, от това поколение, сега е само тя, сама.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
17
1
 
1
 
! Отговори
Барселона преди 2 години
До Анонимен5 и сега какво.Джеф Безос да го направим крал ли..
16
1
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Милиарди хора по света се гърбят в труд, несправедливо и нищожно заплатен, а тия търтеи си се возят в позлатените си кралски каляски. Че трябва и да ги мислим. Ай, сиктир...
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както е повлиял и приживе, т.е. никак. И въобще, защо ни занимавате с тези инцестоиди,значи,в наше село ще да е много,много акано, ако сина ми се ожени за дъщерята на първи ми братовчед (с който сме 1/2 братя),ама при тези е различно,щото са със синя кръв и там това дори ще да е полезно и твърде похвално. Ай сик....
14
1
 
2
 
! Отговори
гошо преди 2 години
боли ме фара за монархията и британия!
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никак
12
1
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Ай кафа от тоя мишok, дето ни го чухме, ни видяхме десетилетия. Сега по 10 статии на ден за него. Най-обратната нация в света - англичаните, дето вече не са и в ЕС какво ни интересува? Да си сменят движението като в нормалните страни
11
0
 
8
 
! Отговори
inniskilling преди 2 години
***, по-добре от предишния Ви исторически материал, но миналите времена Ви куцат: "Тя беше на 14, когато майка й каза..." Вие там ли бяхте?
10
5
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До 14Допитай се до водещия психолог и психиатър д-р Михаил Литвак. Хем е от СССР, вие другарите си вярвате на тази територия, управлявана от джудженцето Убиец :)))))
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, тези са рептили. Гарантирам това, все едно дали някой вярва.Преди 4 почини почина Дейвид Рокфелер на на 101 години с шест трансплантации на сърце.Принцеса Даяна е споделяла на свои близки хора как кралското семейство са изключително странни. Виждала е изключително притеснителни неща. Казвала е, че майката на Елизабет е била шефа на тези същества...не зна какво да мисля..
8
2
 
1
 
! Отговори
Глей к'ва книга преди 2 години
Как да прецакаш дявола - автора е неточен ....в живота най-великите номер е не да убедиш света, че не съществуваш - както "Светите отци" номера в живота е да прецакаш и единия и другия и "Светите отци" а ако може да прецакаш или кралското семейство или кралското семейство си виртуоз в живота ...
7
1
 
1
 
! Отговори
Тринадесет години преди 2 години
На 14 година им просветна, че не могат да ме убедят и да ми докажат нищо ...
6
0
 
1
 
! Отговори
Искаш ли? преди 2 години
Да ти разкажа една история за върховно човешко предателство. В който предателите са двама , обаче те принципно биха искали да си разчистистят сметките един с друг - обаче армиите на единия и другия не го считат за забавно .....абе майтапя се ...Всъщност неандерталеца се изправя срещу кроманьонеца хилейки се К'ви мускули има ... А кроманьонеца само си мисли как да му светя маслото на тоя по хитрия начин. После кроманьонци се изправили едни срещу други и пак така ... Как да видя сметката на другия
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко народ доживяват до 99 години има ли статистика. На 7 милиарда земно население доживелите до 99 години сигурно се броят на пръстите на едната ръка. Също и 94 годишните. Болшинството от хората доживяват в най добрият случай до 85 години. Но това са изкючения. Болшинството си отиват между 65 и 75 годишни. Тези са или извънземни или рептили. Друго обяснение няма.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никак. Кралицата е още жива. След като аде фира Common Wealths едва ли ще е кланят на новия крал.
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
точно в този сайт ще намеря истината по горната тема
2
9
 
18
 
! Отговори
Барселона преди 2 години
Крале,царе,принцове,вече е 21 век,тези неща трябва да останат в миналото.Трезво погледнато това е дивотия.С какво са повече от другите хора.Казал Някой преди...ститици години...Всяко нещо с времето си.
1
3
 
11
 
! Отговори
81142 преди 2 години
При положение, че принц Филип се оттегли още през 2017, тези дрънкавици са неуместни. Ако той беше работил активно до смъртта си, някои от въпросите биха били основателни. Пълномощията на монарха са толкова ограничени, че е направо смешно да се пишат такива дълги статии. Разсъждавайте за това как през 21 век феодалната държава съумява да запази своя международен авторитет и влиянието си върху световните събития.