Авиацията ще се завърне от нивата си преди пандемията през 2023 година

При полетите на дълги разстояния ще отнеме повече време
21 сеп 2021 21:40, Нели Христова
22
Авиацията ще се завърне от нивата си преди пандемията през 2023 година
Снимка: БГНЕС

За да се опитат да компенсират милиарди евро загуби, европейските авиокомпании ще създадат нови каюти на първокласни цени за по-богатите пътници, прогнозира Boeing. Американският производител предсказва и завръщането на авиацията от нивата преди пандемията - през 2023 година.

Boeing изчислява, че европейските превозвачи ще трябва да пенсионират и да заменят около 750 от остарелите си самолети през следващите месеци, тъй като те поглъщат твърде много гориво, твърде са замърсяващи и са прекалено скъпи за експлоатация.

Boeing и неговият европейски конкурент Airbus доставят по-голямата част от самолетите за къси и дълги разстояния по света.

COVID-19 струва на американската компания милиарди долари поради спада в търсенето на нови самолети от затруднените авиокомпании. Boeing също бе засегнат от заземяването на своя 737 Max след две катастрофи, при които загинаха общо 346 души през 2018 и 2019 г. Компанията обаче публикува оптимистична прогноза за индустрията вчера. В пазарна оценка до 2040 г. се казва, че европейските авиокомпании ще поръчат 8700 нови самолета, тъй като пътникопотокът се връща към ръст от нивата от 2019 г. средно 3,1 % годишно.

Повечето от тези нови самолети ще заменят по-стари, по-мръсни модели и повече от 80% от тях ще бъдат за пазара на къси разстояния - или модели Boeing 737, или самолети Airbus A320. Според Дарън Хълст, ръководител на търговския маркетинг на Boeing, възстановяването на авиацията ще бъде двускоростно.

"Вярваме, че въздушното пътуване ще се върне към нивата от преди пандемията до края на 2023 г. и началото на 2024 г.", заявява той. "В рамките на това обаче ние вярваме, че вътрешните пътувания ще се възстановят до нива преди пандемията до средата на 2022 г.  При дългите разстояния, които понастоящем са се възстановили само до 42% от нивата преди COVID-19, вярваме, че те ще се възобновят до средата на десетилетието.

Ограниченията за пътуване, които са в сила, са ключовият въпрос. Вярваме, че основите на пазара - икономическата активност и свързаността - не се променят. Просто пазарът ще се възстановява с различни темпове."

Бизнес пътниците на дълги разстояния са най-доходният пазар. Пазарът, който ще доведе до бум на възстановяването обаче е туризмът на кратки разстояния - посещение на приятели и семейство, а това, твърди Хълст, може да доведе до "раздвояване на пазара на свободното време".

Boeing вярва, че има пазар за предоставяне на услуги за богати пътници в свободното време, което може да доведе до производството на самолети на къси разстояния, които да имат три каюти - за високоплатени пътници, пътници от средния пазар и бюджетни.

"Авиокомпаниите трябва да бъдат универсални, а ние трябва да сме адаптивни", каза Хълст.

Що се отнася до подмяната на самолети по екологични причини, той казва, че вярва, че плановете в Европа да се пенсионират до средата на десетилетието 600 по-стари самолети на къси разстояния и 150 остаряващи самолети на дълги разстояния вече са представени.

Единственият най-голям европейски клиент на Boeing, който произвежда своите самолети предимно в САЩ, е Ryanair, който е наредил да бъдат доставени 210 самолета 737 Max през следващите четири години. Следващите двама най-големи бюджетни конкуренти, easyJet и Wizz Air, са потвърдени клиенти на Airbus, който произвежда повечето от своите самолети в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Пича преди 2 години
Добре де, ама от коя нива ще се завърне? Че имам малко тиквени семки в излишък, тъкмо да засея---
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как така ще се завърне от нивата си! Не можеш да се завърнеш от някъде където понастоящем не си. Авиацията може да се завърне КЪМ предишните си нива.
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 17...ами да ти е честито...радвай се на евтини билетчета до Лутън. Все пак трябва да ходиш да береш ягоди с ман.гасаря.ните от вашето село. После да не забравиш да си вземеш Бмв 3ка да се хвалиш пред ку.ите на мегдана.
12
8
 
8
 
! Отговори
Ваксър преди 2 години
Добра новина за ваксърите. Антиваксърите да си купят каруци и магаренца, за да пътуват насам-натам.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шсе завърне тя, ама на Пткинден.
10
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Света трябва да се върне 6000 години на зад.кога сме живяли в пещерите.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кат гледам как постоянно си щъпукат на небето да оставят едни следи след себе си, явно няма никакъв проблем за авиацията
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Местим за авиация, туризъм, барове и ресторанти. И за Алибегов също
7
1
 
17
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Ще стигнат на кукуво лято. Те са единствения транспорт, който не може да бачка на батерии - (с)ек(с)олозите ще се погрижат да стане неизползваемо скъп.
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакай бе нас ни дрешат за зелена зделка плащаме вредни емисии тия самолети горят тонове керосин за тях може така ли
5
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По стари и по мръсни самолети? Пълни глупости! Те старите са по здрави!
4
7
 
0
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
Държaвни cлужитeли, кoитo ca твърдeли, чe Живкo oт Вaрнa e бoлeн чoвeк и нe cтaвa зa пeрфeктeн любoвник и чe нe cтaвa зa нищo, вcъщнocт тe нaрoчнo тaкa ca гoвoрили, зa дa нямa тoй жeнa, дeцa, уcпeхи в живoтa, личнo щacтиe и мнoгo други нeщa oт живият живoт ! Живкo oт Вaрнa нe e бoлeн чoвeк, тoй e чoвeк зa рeaлизaция и е дар от БОГ ТАНГРА !
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеизвестния производител на летящи корита на име Боинг до 2023 може да е фалирал
2
9
 
1
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
Държавни служители , които са твърдели, че Живко от Варна е болен човек, всъщност това не е така ! Той не е болен ! Те нарочно така са твърдяли, защото не искат той да има успехи в живота, не искат да постигни много неша в живота си, не искат той да е добре финансово и да няма семейство ! Като цяло искат той д няма нищо ! Правилният човек, който трябва да управлява България е Живко от Варна ! Той не е шизофреник и не е лош човек !
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лежи ти кой месец :))