Глобалното затопляне съсипва екосистемата на Антарктика

Това може да има катастрофални последици
23 яну 2022 19:02, Нели Христова
25
Глобалното затопляне съсипва екосистемата на Антарктика
Снимка: БГНЕС

Глобалното затопляне и топенето на ледниците предизвика намаляване на размера на планктонните водорасли в Антарктика, които са основна храна за крила и това може да има катастрофални последици за цялата екосистема, каза за ТАСС Владимир Муханов от севастополския Институт по биология на южните морета в Руската академия на науките.

Муханов е участвал в експедиция, провела изследвания в протока Брансфийлд между Южните Шетландски острови и Антарктическия полуостров. Той е изследвал нанофитопланктона.

"Във фитопланктона на Антарктика обикновено преобладават големи диатомови водорасли. През антарктическото лято тези диатомови водорасли започват да цъфтят. През последните десетилетия заради глобалното затопляне се топят ледници и водата в крайбрежните райони на Антарктика се опреснява. Именно в тези райони настъпва и заместването на големите диатомови водорасли с малки криптофитови водорасли, за които е благоприятно понижаването на солеността на водата. Това може в бъдеще да има катастрофални последици за цялата екосистема на Антарктика", каза Муханов.
Крилът се храни с големи диотомови водорасли, а той от своя страна е храна на риби, тюлени, китове и пингвини. "Върху крила е построена хранителната пирамида в антарктическите води. Сега запасите от неговата основа храна намаляват, а той не може да се храни с криптофитови водорасли", обясни експертът.

Освен това крилът има конкуренция - морските организми салпи. "Те се хранят с фитопланктон като криптофитовите водорасли и изтласкват крила", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
IORDAN IVANOV GEOLOG преди 2 години
Warnings about ANTI EARTH TERROR FROM SPACE /КОСМОС !!!ЗАБРАНЯВАТ СЕ ИСТРЕЛВАНИЯТА НА КОСМИЧЕСКИ ОРЪЖИЯ ВКЛ САТЕЛИТИ>>ЗАБРАНЯВАТ СЕ ТУРИСТИЧЕСКИТЕ КОСМИЧЕСКИ ПОЛЕТИ>>ЗАСЕЧЕНИ СА ТЕЖКИ УВРЕЖДАНИЯ НА ОКОЛОЗЕМНИ ОБЕМНИ ОХРАНИ Поразявани с облъчвания и ОСКОЛКИ от нагло НЕНУЖНИ КОСМИЧЕСКИ СЪОРЪЖЕНИЯ..
21
0
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov DOuser преди 2 години
WARNINGS ABOUT NEW ICE AGE !!!Планетата реагира ГНЕВНО СРЕЩУ ТРИЛИОНИ АНТИ ЗЕМНИ ОРЪЖИЯ ПРОИЗВЕЖДАНИ ПОД ОБСЕБВАЩ КОНТРОЛ на ЖЕСТОКИ МАСОВИ УБИИЦИ от нарочно създадена човешка индустрия вкл в САЩ И КИТАЙ>>>Вървят предупРеждения за НУЖНА ЛИКВИДАЦИЯ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО ВКЛ С ЛЕДНИКОВА ЕПОХА !!!
20
0
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov Geolog преди 2 години
Warnings about 16TH RIDER/HORSEman before APOCALIPSE !!!Експерти да огледат обемни дигитално холограмни мръсни обсебвания на JOE BIDEN AND STOLTENBERG по време на изказвания пред камери. ДВатаta видимо се обсебват от МАСОВИ УБИИЦИ ТИП БЕЛИ ХИДРИ/White HYDRA mass murderers // В България подобни обсебвания през активирани мръсни хологрмани оръжия в лични карти са засечени преди над 10 години. В обсебващия обем /десетки кубически метра/ експерти могат да видят бели хидри масови убиици /Gray death
19
0
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov Douser преди 2 години
Warnings about anti Earth, anti solar system weapons incl PHOTOVOLTAIC SCANNERS!!!Замервания на атмосферата над монтирани фотоволтаични панели даде информация за трайни увреждания на точно определени обеми въздух високо над фотоволтаичните скенери .Даните са засечени при самолетни тестове огромни обеми въздух поразен от "КАФЯВО ГНИЕНЕ".. Експерти да ДОКЛАДВАТ ПИСМЕНО ПРОИЗВЕЖДАТ ЛИ ТОК ГОДЕН ЗА ПОЛЗВАНЕ ОТ ЕЛ.МРЕЖИТЕ ФОТОВОЛТАИЦИТЕ..Иначе се водят АНТИ НООСФЕРИЧНИ ФОТОВОЛТАИЧНИ ОРЪЖИЯ ...
18
0
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov Geolog преди 2 години
Warnings about 4G ,5G black death and cancer, 6Ganti earth,anti solar system,anti CLIMATE anti HUMAn weapons incl radars, satellites,Smartphones,cameras,GPS...Our planet has received problems with NEOZOIC BIOSPHERE BECAUSE Electromagnetig SMOG...
17
0
 
3
 
! Отговори
Глоб застудяване преди 2 години
Сьсипва и нас - 430 лв сметка за ток не мога вече ще си сложа вьжетоКакво да ям след тоя обир сняг ли
16
1
 
1
 
! Отговори
НЕчовеци преди 2 години
Илюминатите и техните схеми съсипаха планетата. Крият технология за безплатно електричество и като цяло маниполират човечеството от векове
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А на Северна Америка, кога?
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Земята си знае кое, как и какво. Като се затопля ще се живее със затоплянето. Динозаврите и още куп обитатели на земята са изчезнали, а ето че ние живеем въпреки това. Стига са ни плашили, човека е безсилен пред природата.
13
2
 
1
 
! Отговори
Шест Шест Шест преди 2 години
Ако можехте да разсъждавате логично и имахте малко повече познания, нямаше да пишете тотални глупости.Успех Вам.
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези които ни лъжеха и продължават да лъжат и пробутват тая измама, си накупиха имения за МИЛИОНИ по бреговете на препълващите се и всеки момент преливащи океани и езера. Ама овците им вярват за всичко, дори се ваксинираха щото така им казаха пак тея филантропи и човеколюбци. Кога ще се събуди това човечество и ще измете тая криминална пас мина?
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма страшно, филантропа-ваксинатор-голабнозатоплянеборец ще почне да ни пръска небето скоро да не би слънцето да прониква до земята, и тогава след като ни е ваксинирал всички и ни е дал храна и вода, всички ще живеем щастливо и вечно под неговата егида.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека самолетите да бълват по 100 тона керосин за полет и не само антарктида ами целият свят ще катастрофира. Влезте във флайтрадар 24 и вижте хилядите самолети в момента как бълват пушеци в атмосферата. Къде си мислите че отиват тези пушилки в космоса ли. Не остават като капак в атмосферата и се получават природните аномалии. Природата ще си отмъсти затова че ненаситните капиталисти я унищожават. Лошото е че ще пострадаме ние които нямаме нищо общо с замърсяването на природата.
9
3
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЗА КЛИМАТА БИЛИ СЕ Е ЗАЕЛ И НЯМА ДА МИРЯСА ДОКАТО НЕ ПРЕ ПРЕ ПРЕ ПРЕ ПРЕ ......... ВАКСИНИРА НАСЕЛЕНИЕТО ОТНОВО И ОТНОВО
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква им е далаверата е въпроса?
7
0
 
8
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
За климатот грижа имам аэ
6
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мислех да отричам, но щом е руски учен, значи е вярно!
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голямо затопляне затова навънка е минус 10 а се водим в Южна Европа.
4
4
 
14
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 2 години
Всичката олелия е фалш и измама. Разчита се на все по намаляващото ниво на познание и вече ни пробутват обяснение, което и ученик от 4-ти клас няма да повярва. От 42-43 години ледовете се топят, водата къде е, никой не знае. От толкова се и затопля, Садовския температурен рекорд още не е достигнат. Щяхме да измрем тотално от Ковида, сега ги гледам, се чудят как да се излезе от кашата без много шум. Свински, птичи и не знам какъв грип щяха да ни заличат, забрави се и тая тъпня. Лъжи, лъжи, лъжи..
3
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно е как ледниците се топят, но нивото на световния окен не се покачва и богаташите си купуват имения до брега.